tüketici olarak haklarımız

violette

zor bir yola çıkıyorum
Kayıtlı Üye
16 Eylül 2008
1.309
13
116
46
İzmir
a.s.selam arkadaşlar.ben tüketiciyi koruma derneğinin bir üyesiyim.toplantı ve etkinliklerine katılıyorum.4077 sayılı tüketici yasası hakkında bilgim var.ihtiyacınız olursa bildiğim kadarıyla sorularınızı yanıtlamaya ve yardımcı olmaya çalışırım.sevgiler...

haklarımızı bilirsek ona göre de aramayı biliriz..merak ettiğim aldığımız bütün herşeyde iade ve değişim hakkımız var mı?yoksa sadece ayıplı malda mı bu hakkımız var?örneğin bir elbise aldım,ya da bir beyaz eşya,açıp kullanmadığım sürece iade ve değişim hakkımız olur mu?ya da hangi durumlarda ne hakkımız var?konu için teşekkür ederim burarada,çok faydalı olur diye düşünüyorum...

Ben de şunu öğrenmek istiyorum,bi giyim eşyası aldım ama 2. giymemde iplikleri söküldü giyilmicek duruma geldi,aldığım yere faturasıyla götürdüm ama para iadesi yapamıcaklarını,yerine bişi almam gerektiğini sölediler,para iadesi yapmak zorundalar mı böle bi durumda hakkımı nasıl arıcam? hiç böle bi durumda kalmadım ne yapmam gerektiğini bilmiyorum,ısrarla para iadesi yapmazlarsa kime şikayet edebilirim?

Satınaldığım ürünü başka bir yerde daha ucuzunu görürsem aldığım yere kullanılmamış ürünü iade etme hakkım varmı?

bildiğim kadarıyla ürün iadesi ayıplı mallar için geçerli.süresi 30 gün.yani aldığınız üründe kullandığınız halde bir bozukluk varsa veya aldığınız üründe eksik parça,deforme,hasar vb.varsa 30 gün içinde satıcıya bildirmeniz gerekir.sizin sorduğunuz durumda bence satıcya kalmış bir şey.kullanılmamış olduğu için alabilirler.

Merhaba, öncelikle çok faydalı bir konu olduğunu düşünüyorum paylaşımın için teşekkürler.

Benim öğrenmek istediğim bir yerden bir eşya aldığımızda 1 sene garantisi varsa ve 1 sene içinde eşyada hasar olduğunu görürsek ki bu kullanıcı ile alakalı bir hasar değil, telefonla aradığımızda servisi bugün göndereceğiz yarın göndereceğiz diye 1 sene oyalanırsak ve en sonunda satın aldığımız yere gidip sizi şikayet edeceğiz dediğimizde 1 sene doldu bize haber verseydiniz denilse elinde kanıtın yok denilse biz bu satıcı için ne yapabiliriz?

telefon görüşmesi ancak mahkeme açılırsa kanıt olur. aradığımı nasıl kanıtlayabilirim ya da onların gözünü nasıl korkutabilirim?

ben teşekkür ederim.yeni aldığınız bir üründe 30 gün içinde bozulma olur vaya paketi açtığınızda herhengi bir eksik ,hasar vb.karsılasırsanız ayıbı satıcıya bildirmelisiniz.30 günden sonra servis devreye girrmeli.serviste malınızın kalma süresi 30 işgünüdür.15 günü gececek tamıratlarda yasaya gore servıs sıze malınızın bir benzerini gecıcı olarak kullanmanız için göndermek zorundadır.işgünü derken cumartesi,pazarları çıkarark yani.30 işgünüden fazla serviste kaldıgı taktırde kaymakamlıklardaki hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz.satın aldığınız yer malı aldığınız gunden ıtıberen ilk 30 gun sorumlu.sonrasında sorumluluk imalatcı veya ithalatcı fırmanın ve dolaysıyla servıslerın.umarım sorunuzu dogru anlamışımdır.

Kayınvalidem evkurdan bir teefon almış. Sanırım bir ay içinde bozulmuş ve evkura götürmüşler. Zaten evde bir kenarda duran ürün, bir kaç kez kullanmıştır. 4 ay oldu hala telefonunu geri alamadı ama taksitleri ödüyor. Bu konuda ne yapılabilir.
4 ay telefonun geri gelmemesi doğal mı? Gidip sorduklarında "gelmedi,gelince size haber veririz" deniliyor. Eski bir telefon vermişler idare etmeleri için.

anladığım kadarıyla servise gitmiş.4077 sayılı tüketici yasasınca arıza 15 gün içinde giderilemiyorsa yerine geçici olarak benzer özelliklere sahip bir ürün vermek zorundalar.buraya kadar herşey doğru.ancak malın azami tamir süresi 30 işgünü.yasa diyorki tüketici onarım hakkını kullanmasına rağmen tamir için gereken süre aşıldıysa hakkını isteyebilir.bu konuyla ilgili olarak bir dilekçeyle birlikte kaymakamlıklarda bulunan hakem hayatlarine veya tüketici derneklerine başvurabilirsiniz.

merhabalar benimde bir sorunum war ama deişik biraz
geçen yaz başında yorganlarımı temizlemeye gönderdim. Yaz geldiği için ve daha önceden temizleme yaptrdığımız için güvenerek temiz kalsın die torbasıyla kaldırdım. Kış geldiğinde yorganları sermek için açtığımda 1 tanesinde kocaman bir çamaşır suyu lekesi diğerindede yırtıklar wardı şimdide aradığımızda bizde öyle bişi olmaz ama patron yok gelince sizi ararız die bizi oyalıyolar ve 10 kere aramışızdır hiçmi patron uğtramıyor ne yapmamız gerekir bilgilendiriseniz çok sewinirim birde tüketici mahkemesine versek dilekçe için avukatmı tutmalıyız ?

Aslında teslim aldığınız ürünleri kaldırmadan mutlaka kontrol etmenizi öneririm.Yeni de olsa,temizliktende gelse.Bulunduğunuz ilçenin kaymakamlığında bulunan tüketici sorunları ilçe hakem heyetine dilekçe yazarak,konuyla ilgili elinizdeki evrakaların[sözleşme,k.kartı ödeme slibi,fatura,garanti belgesi vs.] fotokopisiyle birlikte,kimlik fotokopinizi de alarak başvurabilirsiniz.Hakem heyetleri ilçelerde 827 liraya kadar olan tüm şikayetlerde karar verme yetkisine sahiptir ve verdikleri karar bozulamaz.Çok büyük ve karmaşık sorunlar hariç tüketici mahkemelerine gitmeden çözümlenir.Hakem heyetleri tüketici mahkemelerinin yükünü hafifletmek için kurulmuştur.Yazdıklaarım il bazında valiliklerde bulunan hakem heyetleri için de gecerli.

cnm çok sagol yaa bir sürü sorunlar yasıyoruz ve haklarımızı bilmedigimizden savunamıyoruz ama bu sefer çok sinirliyim yardımcı olursan çok sevinicem asus laptopumu bilgisayarcım servise gönderdi sadece kapanıyodu ve fandan ses çıkartıyodu 1ay bekledim geldiginde arası acık ve bluetooth ışıgı yanmıyodu çok sinirlensemde bişey yapmadım bilgisayarcıma verdim gönderdi bekle bekle 2gün önce elime geldi ve hiç dokunmadan geri göndermişler çıkdırdım yaa 2aydır bilgisayarsızım ve her işim aksıyo asus kadar rezalet bir servis görmedim kesinlikle kimseye tavsiye etmiyorum okadar sinirliyimki napmalıyım yardımcı olursan sevinicem mutlaka şikayet etmek istiyorum şimdiden teşekkürler saygı ve sevgilerimle...

Tüketici yasasına göre bir bankanın siz istemediğiniz
halde kredi kartı göndermesi doğrumu?Çünkü 3 sene önce
bana gönderilmiş fakat benim elime geçmedi.Bir başkası benim yerime
kullanmış.Şimdi Bankayla mahkemeliğiz.
Tüketici olarak haklarım nelerdir?Aydınlatırmısınız acaba beni.

Sorunuzu görmemiştim.Henüz gördüm.Hayır tabiki doğru değil;biliyorsunuz bu kartları almak için sözleşme imzalamamız gerekiyor.Nasıl olmuşta sizin adınıza bir kart göndermişler ve bu bir başkasının eline geçmiş anlayamadım doğrusu.Ancak gereken yapılmış zaten mahkemelik olmuşsunuz ve sizin anlattıklarınıza göre mağdur duruma düştüğünüz için kazanma ihtimaliniz yüksek bence.(Avukat arkadaşlar daha iyi bilirler yasal süreci)Yasa da kredi kartlarına çok fazla yer ayrılmamış.sadece faiz arttırılamyacağı va kredi kartı ile yapılan alışverişlerde satıcıların hiç bir şekilde komisyon alamayacağı belirtilmiş o kadar.Bir de kart aidatlarıyla ilgili olarak şunu söyleyebilirim;sözleşmede aidat ödeyeceğinize dair bir bölüm varsa yapacak birşey yok ama yoksa hakem heyetlerine şikayet edebilirsiniz.Sanırım yasa tekrar şekilleniyormuş ve aidat ücretleri ile ilgili düzenleme geliyor.Sizin durumunuz zaten olması gereken yere yargıya taşınmış.Size ancak bu kadar yardımcı olabilirim.Sevgiler.

canım garanti süresi içinde servise gitmesi doğru.şimdi hakkını arayabileceği noktalar
1-Serviste kalma süresi 30 iş günüdür.(bu arada 15 gunu gecerse sana benzer bir ürün vermeleri gerekiyor tamir olana kadar)hafta sonları ve resmi tatiller çıkıcak ama.Bu durumda 30 iş gününü gecerse kaymakamlık hakem heyetine dilekçeyle başvurarak sorununu ve talebini bildirirsen değistirme,para iadesi veya ücretsiz tamir isteme hakkın var.
2.siyine garanti süresince malınız 1yıl içindeaynı arızayı 2 ve daha fazla;farklı arızaları 4 ve daha fazla tekrarlarsa;garanti süresincede 6 ve daha fazla servise giderse yine aynı haklara sahipsin.ancak servis fişlerini mutlaka iste ve ne yazdığına dikkat et.onlar çok önemli.
şimdi bu yazdıklarıma göre fatura fotokopisi,garanti belgesinin fotokopisi,kimlik fotokopisi ve servis fişleriyle kaymakamlık ilçe hakem heyetlerine veya tüketici derneklerine başvurabilirsin.sevgiler.

arkadaşım banada fikir verirsen çok sevinirim.ipekyol'dan bir takım aldım.2. giyişimde kızım eli kirliyken pantolonuma sürdü bende nemli bezle sadece lekenin olduğu yeri sildim,duru su ile kesinlikle deterjan yok,ve renk atması oldu.ceketini ise hiç silmediğim halde çeşitli yerlerinde yine aynı sorunla karşılaştım.1 ay dolmadan faturamla birlikte mağazaya götürdüm fabrikaya gönderdiler fabrikadan tarafıma gelen mektupta sorunun onlardan kaynaklanmadığını kullanım hatası olduğunu ıslak bezle silindiği için renk atması yaşandığını yazdılar fabrikayı arayarak müşteri hizmetleri ile görüştüm,ipekyol genel merkezinde telefonuma yanıt veren AŞKIN hanıma hadi pantolon benim kabahatim olsun sadece lekenin üstünü sildim suç benim olsun peki ceketteki renk atmalarını ne ile açıklayacaksınız diye sorduğumda aldığım cevaba bakın "onu silmediğinizi nerden bilelim"yani ben yalan söylüyorum.çok sinirliyim arkadaşlar bir daha asla ve asla ipekyol mağazasının kapısından bile girmem.bu takımı aldığımda kasada mağaza sorumlusu ve satış danışmanı bu ürünün tamamen garantili ürünü olduklarını söylemelerine rağmen şimdi hiç ilgilenmiyolar bile . ben ne yapayım şimdi.cevabını bekliyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…