Merhabalar. ben ve eşim izmirde hekimiz. sizinle tecrübelerimi paylaşmak istedim.
1,5 yıl önce hsg sonucu tüplerimin birinin kapalı olması sonucu infertilite tanısı aldım ve geçen ocak ayında laparoskopi oldum. Bu arada laparoskopi tepecik doğum hastanesinde gerçekleşti. hastane koşulları berbat öncelikle bunu belirtmeliyim. laparoskopi sonrası 6 aylık bir bekleme sürecine girdik ve gebelik oluşmayınca ege üniversitesi
tüp bebek merkezine başvurduk. ameliyat sonuçları, hsg sonuçları vs değerlendirilince tüp bebek önerildi. bu arada ben hiç bir doktorun özeline gitmedim çünkü ege üniversitesi doktorlarının özeline de gitseniz işlemleriniz poliklinikteki hemşireler tarafından takip ediliyor. zaten ege üniversitesi tüp bebekte genelde herşeyi hemşireler yapıyor hatta ilaçları bile onlar yazıyor. tabiki hocalara danışarak. ama sonuçta doktor ile görüşmek baya zor. ekim ayında ilk tüp bebek denememiz oldu. ilaç kullanmaya başladım, 26 yumurtam oldu, bu yumurtaların 13 tanesi döllendi ve 2 tanesi transfer edildi (biz 2 istedik). diğerleri dondurulacaktı ama ileri aşamaya gelemedikleri için dondurulamadılar. her şey yolunda iken transfer sonrası ovitrelle iğnesi sonrası OHSS adı verilen yumurtaların fazla uyarılmasına bağlı bir hastalık ile gece ege acile gittik ve geçtiğimiz hafta 9 gün hastanede yattım. bu arada gebeliğin negatif olduğunu öğrendim ama o kadar hastalandım ki gebeliğin negatif olması için dua ettim çünkü gebelik pozitif olursa hastalık çok daha ilerliyor.
Şimdi tüm bunların değerlendirmesini bir hekim olarak yapınca;
Herkesin bildiği gibi tüp bebekte farklı tedavi protokolleri var. uzun protokol,kısa protokol gibi. ege üniversitesi kısa protokol uyguluyor ve sonuca odaklı çalışıyor. yani sizin yumurtalarınız fazla olmuş, OHSS riskiniz olmuş hiç önemli değil.gebelik olsun yeter. Aslında benim ki gibi ağır OHSS tablosu normalde yüzde 2 ama egede o kadar çokki herkes alışmış. yani durmu normalize etmişler.hemşireler sizi görünce aa sende mi şiştin diyorlar ama bu hastalık sadece şişmek değil akciğerde emboli riski gibi karaciğer hastalıkları riski, iç kanama rski var. şiddetli OHSS de ölüm riski bile var var ben bunu yaşadım akciğerlerim yüzünden yoğun bakımda kaldım.
ikinci denemeyi asla düşünmüyorum. düşündüğüm zaman kısa protokol ve ege asla olmayacak. benim gibi yatan bir çok arkadaş vardı serviste ve gebe olanlar çok kötü şeyler yaşadı.
O yüzden sonuca odaklı merkezler yerine öncelikle sizin sağlığınızı düşünen merkezler seçin. egeyi hiç önermiyorum. çünkü biz dr olduğumuz halde yanıldık ve hiç bilgi alamadık.
herkese bu yolda kolay gelsin...sevgiler...