Tüp Bebek Sözlüğü

marla12

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2025
19
10
3
36
Herkese merhaba. Ben de tüp bebek sektörüyle yakında tanışacağım. Görüşmeye gitmeden önce herkes gibi araştırmalara başladım. Kafamda bir şema canlanmaya başladı ama açıkçası istediğim netlikte bilgilere ulaşmakta çok zorlandım. Örneğin "Opu oldum" , "Rahmim dinleniyor" , "Genetikli" , "Histereskopi" gibi bilmediğim bir çok şeyi okuduğum anda bir de bu terimlerin neler olduğunu öğrenmek için ayrı bir araştırma diyarında buldum kendimi. Bir diğer nokta da belli işlemler anlatılırken bazı detayları öğrenmedim. Bu nedenle bu başlığı açmak istedim. Hep birlikte bir tüp bebek sözlüğü oluşturmaya ne dersiniz :) Amacım çok genel konulara değinmek değil, bazı kişilerin ihtiyacı olan detay konulara değinmek. Ben de henüz görüşmeye gitmediğim için bilgi sahibi değilim ama siz sevgili kadınlar, derya deniz bilgilerinizle belki burayı beslemek istersiniz :)

Ben önden bir kaç sorumu yazayım.

-Bir tüp bebek sürecine başladınız diyelim. İlk görüşme ile sonuç elde ettiğiniz noktaya kadar, kaç kere gittiniz? (Çalışan anne adayları için önemli bir soru olduğunu düşünüyorum. Ona göre yıllık izin planlaması yapılabilir)
-Tüp bebek için görüşmeye gittiğinizde sizden istenen tahlillerin bir listesi var mı? Görüntüsü olursa çok daha iyi olur (Bu sayede görüşmeye gidenler hazırlıklı gitmiş olur ve zaman kazanmış olur diye düşünüyorum)
-Hiç kimselerin belirtmediği bir püf noktası verecek olsanız ne tavsiye edersiniz? (Mesela transfere gittiğinizde yanınızda ped olsun gibi. Ya da dönüş için ayakkabınızın rahat olması gibi)

Umarım derdimi anlatabilmişimdir :) Bu başlığı bu tür detaylarla doldurabilirsek harika olur. Şimdiden katkıları için herkese çooook teşekkürler❤️

Aslında okadar güzel bir başlık açmışsın tecrübeli tüp Bebek anneleri yorum yazsa bizleride bilgilendirse iyi olurdu beklemedeyim

Herkese merhaba. Ben de tüp bebek sektörüyle yakında tanışacağım. Görüşmeye gitmeden önce herkes gibi araştırmalara başladım. Kafamda bir şema canlanmaya başladı ama açıkçası istediğim netlikte bilgilere ulaşmakta çok zorlandım. Örneğin "Opu oldum" , "Rahmim dinleniyor" , "Genetikli" , "Histereskopi" gibi bilmediğim bir çok şeyi okuduğum anda bir de bu terimlerin neler olduğunu öğrenmek için ayrı bir araştırma diyarında buldum kendimi. Bir diğer nokta da belli işlemler anlatılırken bazı detayları öğrenmedim. Bu nedenle bu başlığı açmak istedim. Hep birlikte bir tüp bebek sözlüğü oluşturmaya ne dersiniz :) Amacım çok genel konulara değinmek değil, bazı kişilerin ihtiyacı olan detay konulara değinmek. Ben de henüz görüşmeye gitmediğim için bilgi sahibi değilim ama siz sevgili kadınlar, derya deniz bilgilerinizle belki burayı beslemek istersiniz :)

Ben önden bir kaç sorumu yazayım.

-Bir tüp bebek sürecine başladınız diyelim. İlk görüşme ile sonuç elde ettiğiniz noktaya kadar, kaç kere gittiniz? (Çalışan anne adayları için önemli bir soru olduğunu düşünüyorum. Ona göre yıllık izin planlaması yapılabilir)
-Tüp bebek için görüşmeye gittiğinizde sizden istenen tahlillerin bir listesi var mı? Görüntüsü olursa çok daha iyi olur (Bu sayede görüşmeye gidenler hazırlıklı gitmiş olur ve zaman kazanmış olur diye düşünüyorum)
-Hiç kimselerin belirtmediği bir püf noktası verecek olsanız ne tavsiye edersiniz? (Mesela transfere gittiğinizde yanınızda ped olsun gibi. Ya da dönüş için ayakkabınızın rahat olması gibi)

Umarım derdimi anlatabilmişimdir :) Bu başlığı bu tür detaylarla doldurabilirsek harika olur. Şimdiden katkıları için herkese çooook teşekkürler❤️
Bu yola çıkarken hiçbir terimin önemi yok. Sözlüğe de gerek yok. Tek ihtiyaç olunan şeyler sabır ve takip. Sıkı psikoloji isteyen bir süreç. Herkesin süreci de kendine has. Doktorlar sadece bir vesile. Allah ol deyince oluveriyor.
Püf noktası da yok. Tedavinin geneli aynı. Hastaların durumuna göre tedaviye bazı ekler yapılabiliyor. Sürecin içinde iken zaten size doktorunuz bilgi veriyor. Sözlüğü de duymuş olursunuz.
Bu sürecin yegane varlığı tevekkül. Kimse derya deniz bilgiye sahip de değil. Doktor ne söyler ise o yapılıyor.

Süreciniz de başarılar dilerim. Umarım her şey gönlünüzce olur 🌸

Merhaba ben açtığınız konuyu çok beğendim. Zira bende tüp bebek sürecine başladığımda hiç birşey bilmiyordum.Okuya okuya yaşaya yaşaya tecrübe ettim bazı şeyleri.Bçyle tek başlık altında bilgi paylaşımı olsun çok isterdim.Ben dilim döndüğünce kendi sürecimden yola çıkarak bazı sorularınızı yanıtlamak isterim.Şunu iyi bilmelisiniz ki tüp bebek süreciyle ilgili hemen hemen herşey bireysel ve kişiye özel.Evet kullanılan ilaçlar takviyeler benzer tabi ama dozları,ne zaman kullanılacağı,hangi aşamada sona ereceği hepsi kişiye özel.
Opu:Yumurta toplama işlemi demek.
Histereskopi:Kamerayla rahim içi görüntüleme ve müdehale işlemi.
Rahim dinlendirme: Yumurta toplama işleminden sonra(opu) hemen taze transfer yapılmama durumu.Toplanan embriyolar donduruluyor.Doktorun uygun gördüğü süre kadar bekliyorsunuz ve sonra dondurulmuş embriyo transfer ediliyor buna rahim dinlendirme deniliyor.
Genetikli embriyo: Genelde ileri yaş grubunda yada tekrarlayan bebek kayıplarında tercih ediliyor.pgt denilen bir işlem yapılıyor embriyolara,genetik taramalardan geçip transfere uygun gelenler anneye transfer edilliyor.

İlk görüşmeye gittikten sonra tamamen doktorunuzla ve sizin sürecinizle alakalı olarak 5-6 kere kontrole gidebilirsiniz.Hocanın uygun gördüğü ilaçlara başlıyorsunuz tahmini 2-3 günde bir kontrole çağırıyor yumurta gelişimlerini takip ediyor.vücudunuzun ilaca verdiği yanıt bu süre için çok önemli daha az da çağırabilir daha çok da.Yumurtalar geliştikten sonra opu işlemi yapılıyor.doktorunuz taze transfer uygun görürse embriyonun gelişim durumuna göre 3,4,5,6. gün (genelde 3. ve 5. gün) transfer işlemi gerçekleşiyor.bu durumda yaklaşık 20 gün içinde merkezle işiniz bitiyor. ama dondurulmuş embriyo transferi tamamen sürpriz ona dr karar veriyor.

Tahliller bence merkeze göre değişiyor bana ve eşime 6 tüp kan verdiğimiz oldukça kapsamlı bir liste verildi.(devlet hast. yaptık hepsini) ama ilk görüşmeye gittiğimde hoca bana rahim filmin var mı dedi ki vardı görüntüye baktı.Histeroskopi görüntümü ben kendim izlettim. onun dışında amh, fsh,lh,prolaktin gibi değerlerimi sordu.(son 6 aya ait)

Püf nokta pek aklıma gelmedi açıkcası :) opu sonrası da transfer sonrası da kanamam olmadı ama ben yine de yanımda ped bulundurmuştum.Opu öncesi parfüm,takı,oje hepsi yasaktı.opu dan sonra gözümü açtığımda bana su çay ve sandviç getirmişlerdi hemşireler.(ilk tüp bebek merkezimde bu asla yoktu) inanılmaz mutlu olmuştum çünkü anestezi alacağın için geceden aç oluyorsun. yemeğimi yedim ilk ilaçlarımı hemşireler kontrolünde aldım.Eğer merkezin böyle imkanı yoksa yanınızda sandviç bulundurabilirsiniz. bir de transfer günü elbise giymeyin diyebilirim.Ameliyathane ortamı zaten soğuk oluyor. opu da ki gibi tamamen soyunmamı istemediler sadece altınızı çıkarın denildi.Böylece üstüm kaldı ben daha rahat ettim.
Naçizane aklıma gelenler bunlar biraz da uzun oldu :) tamamen kişisel tecrübelerimden yararlanarak yazdım.Umarım herşey gönlünüzce olur en kısa zamanda yavrunuza kavuşursunuz :)

Öncelikle bol şans.

Sorulara elimden geldiği kadar cevap vereyim. İlk görüşme aslında bir nevi doktora karar vermek gibi oluyor. Doktorla birlikte sorunun ne olduğunu, nasıl bir tedavi şekli uygulanacağını konuşursunuz. İlk görüşmeyle birlikte doktor uygun görürse belki vitamin desteği başlatır, beslenme düzeni konusunda öneri verir. Muhtemelen muayene eder, yumurta rezervine bakabilir, eşten sperm testi isteyebilir. Sonrasında da eğer farklı bir protokol uygulanmayacaksa sizin durumunuza uygun kan tahlilleri ya da başka tetkikler ister ve regl olunca gelin der. Başkalarına verilmiş olan tahlilleri yaptırmak çok mantıklı değil, bireysel yönlendirme önemli bu tedavide. Fazlası sizi strese sokabilir belki de ihtiyacınız olmayacak.

Bu süreç kişiden kişiye göre değişir. Sizin sorununuzun ne olduğuna bağlı tamamen. Bu süreçte izin kullanmanıza gerek yok.

Standart uygulamada önce yumurta büyütme süreci oluyor. Yumurta büyütme süreci de tamamen kişiden kişiye göre değişiyor fakat genellikle 7-14 gün sürüyor. Yumurtaları büyütmek için iğne/ilaç kullanıyorsunuz. Bu süreçte 2 ya da 3 günde bir muayene oluyorsunuz. Vajinal ultrason ile yumurtalar kontrol ediliyor ve ölçülüyor. Uygun büyüklüğe gelen yumurtalar çatlasın diye çatlatma iğnesi veriliyor ve bu iğneyi yaptıktan 1 ya da 1,5 gün sonra Opu planlanıyor yani yumurta toplama operasyonu. Hafif sedasyon altında yapılıyor bu işlem. 15-20 dakika sonra uyanıyorsunuz. Siz operasyondayken eşiniz sperm veriyor.

Ardından yumurtalar sperm ile buluşuyor ve yapay döllenme süreci başlıyor.

3. Gün veya 5. Güne ulaşan yumurtalar size transfer ediliyor veya donduruluyor. Gün sayısı oluşan embriyonun sağlığına göre değişiyor. Taze veya donmuş transfer süreci ise tamamen doktorunuzun tercihine ve sizin durumunuza bağlı.

Yani aslında güzel bir konu açmışsınız fakat bu süreç gerçekten çok bireysel. Verilen cevaplar tamamen tecrübeye dayalı olur, siz böyle oluyormuş ya da olmuyormuş diye kendinizi şartlamayın.

Transfer konusunda ise en önemli şey rahat olmak. Pede gerek yok kanamanız olmuyor. Giydiğiniz kıyafet ya da ayakkabının da bir önemi yok, içinde en rahat ettiğiniz şeyleri giyseniz olur. Transfer sonrası yatmanın ya da tuvalete gitmenin artı eksi hiçbir önemi yok. İçinizden nasıl geliyorsa, nasıl rahat ediyorsanız öyle davranın.

Yalnızca transfer sonrası kendinizi çok yormayın tek önerim bu. Temizlik gibi şeyler yapmayın. Bir de eşinizden başla kimseyle süreci paylaşmayın.

İğne konusu sizi korkutmasın. Kan sulandırıcı iğneler dışında diğer iğneler gerçekten can yakan iğneler değil. Herkesin kullandığı ilaçlar ve miktarları farklı oluyor, kesinlikle süreçte başkalarıyla kendinizi karşılaştırmayın.

Onun dışında başka sorularınız da olursa istediğiniz zaman sorabilirsiniz.

Bu süreçte izin kullanmanıza gerek yok diye yazmıştım ama yanlış anlaşılma olmaması adına detaylı olarak izin konusunu yazayım size. Ben yumurta büyütme sürecinde raporluydum. Kullandığım iğne soğuk zincir olduğu için yanımda taşıma imkanım yoktu, iş yerimde dolap imkanı da olmadığı için o süreçte doktorumla konuşup rapor aldım. Sonrasında bir ameliyat sürecim oldu, o süreçte de raporluydum.

Transfer hazırlık zamanı ise kullandığım iğneler soğuk zincir olmadığı için çalıştım fakat bir süre sonra vajinal fitil kullanmaya başladım. Günde 3 kez kullanıyordum ve iş yerinde yine bunu kullanmak mümkün olmayacağı için (akıntısı çok oluyor, rahat edemem diye düşündüm ve fitilden sonra yarım saat uzanmak gerekiyor) işyerinden izin aldım bu sefer. Yıllık izin hakkım vardı onu kullandım. Zaten sonrasında gebelik olunca da direkt gebelik iznine çıktım.

Biraz işinizin ne olduğuna bağlı aslında. Öğretmen iseniz mesela çok zorlamaz belki ya da işyerinde buzdolabı falan varsa iğneyi koyacak, çok zorlanmazsınız. Yumurta toplama günü izin alırsınız size yeter. Benim işimde imkan olmadığı için ben mecburen rapor aldım ama almayan da çok var.

İğne ve ilaç saatleri için alarm kurarsınız. O şekilde halledersiniz aksatmadan.

Fakat transfer olduktan sonra en azından birkaç gün muhakkak evde dinlenin derim ben. Eğer kısıtlı bir izin hakkı varsa bunu mutlaka transfer olduktan sonra kullanın.

Mesajlarınızla beni o kadar mutlu ettiniz ki anlatamam ❤️ Elbette bu süreç çok kişisel ve çok fazla parametre var. Tek tek canı gönülden içten yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Ben de bugün ilk adımı attım ve tedaviye başladım. Kendim hazmedince buralara da yazarım umarım. Tekrar çok teşekkür ederim.

Mesajlarınızla beni o kadar mutlu ettiniz ki anlatamam ❤️ Elbette bu süreç çok kişisel ve çok fazla parametre var. Tek tek canı gönülden içten yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Ben de bugün ilk adımı attım ve tedaviye başladım. Kendim hazmedince buralara da yazarım umarım. Tekrar çok teşekkür ederim.
Allah yolunu bahtını açık etsin inşallah, tez zamanda güzel haberi alman dileğiyle ❤🥰

Back
X