Arkadaşlar merhaba.
Eşimle bir ay önce tüp bebek tedavisine başladık. Tedavi sürecinde hafif ovarian hiperstimülasyon sendromum oluştu. Transfer öncesi elimizde dört adet çok sağlıklı embriyo oldu. Ağrı dolu bir süreç sonrasında doktor, taze transfer yaparsak ağrıların hafif artabilir, ama embriyonun tutunmasında bir sorun olmaz dedi. İkisinin arasında başarı açısından bir fark var mı dedik, doktor yok dedi (ki sonradan olduğunu öğrendik). Biz de heyecanlı olduğumuz için, ve transferden önceki gece ağrılarım çok azaldığı için doktora güvendik ve taze transferi yapmaya karar verdik. Bu arada progesteron hapı kullanmaya başladım, ve progesteron değerlerim bu süreçte oldukça yükseldi (>60).
Transfer sonrasında doktor kötü ihtimallerle ilgili hiç bir bilgilendirme yapmadan +12'de beta-hcg yaptırmamızı söyledi. Bu arada açıklama yapmadan kan sulandırıcı iğneye başlattı, bu süreçte aynı zamanda progesteron hapı kullanmaya devam ettim. Bir süre sonra kahverengi akıntı başladı, hemşire normal dedi. Fakat +11. günde akıntının miktarı oldukça arttı, biz de endişelendik doktora sorduk. Yarını beklemeyin, test yaptırın dedi. Eve geldiğimizde farkettim ki kanamamın miktarı iyice artmış, rengi regl kanı halini almış. Çok üzüldük, kendimizi hazırladık tutmadı diye. Sonuç geldi: 47,03. Hemşireler tebrikler hamilesiniz, iki gün sonra tekrar test yaptırıcaz dedi. Çok sevindik ama içimiz rahat etmedi bir türlü çünkü benim kanamam iyice regl kanamasına döndü, Hatta bir noktada kan pıhtısı geldi. Hemşireye bunu her belirttiğimde son derece iligili olduğu için (!) bişey olmaz dedi. Ama bizim de okuma yazmamız var, tabi ki tıp literatüründen araştırdık ve endişe verici bilgiler bulduk.
İki gün sonra (+13) tekrar test yaptırdık, endişe ile çıkmasını bekledik, sonuç: 214,6 çıktı. Doktor beklenilenin üstünde çıktığını, bunun iyiye işaret olduğunu belirtti. Ama benim kanamam durmadığı için, ve buna ağrı eşlik ettiği için, kan sulandırıcı iğneyi bırakmamı, ve iki gün sonra tekrar beta-hcg yaptırmamı, şu an olumlu ya da olumsuz bir şey söyleyemeyeceğini, ancak sonuca göre bir yorum yapabileceğini söyledi.
Biz yine kendimizi kötüye hazırlamıştık, iki gün sonra test yaptırdık (+15) bu sefer sonuç: 963,4 çıktı. Biz de artık ikna olduk. Çok sevindik, doktor herşeyin harika olduğunu söyledi. İki gün sonra ultrason ile keseye bakacağını söyledi.
Bir sevinip bir yıkıldığımız bu süreçte, son değerden sonra biz artık ikna olmuştuk, ve çok mutluyduk. İki gün sonra (+17) doktora gittik. Doktor 1 dakika kadar yalapşap ultrasonda baktı ve bam diye burada kese yok, bu yüksek ihtimalle dış gebelik dedi. Neye uğradığımızı şaşırdık. Başka hiç bir açıklama yapmadı, ya kemoterapi ilacı ile düşüreceğiz, ya da operasyon yapacağız sana kalmış dedi. Nasıl bir operasyon olduğunu biliyorsunuz değil mi dedi, tabi ki bilmiyorduk. Tüpten alıyoruz embriyoyu dedi (tüpte de henüz kese yok). Tercih size kalmış dedi. Ağrılı mı diye sorduk çünkü kemoterapi ilacı diyince korktuk tabiki de. Yok değil dedi. Sen şimdi beta hcg ver ona bakalım dedi, Pazartesi de gel, kese yoksa bitirelim gebeliği dedi.
Biz neye uğradığımızı şaşırdık, her şey bu kadar yolunda giderken bunun olmasına inanamadık. Bir de ikinci görüş almak için normal kadın doğumcuma gitmeye karar verdik (o tüp bebek yapmadığı için başka bir yerde başlamıştık tedaviye). Kese 2000'den itibaren görülür hatta bazen 2000'de bile görünmeyebilir beklenmesi gerekir dedi. Ultrasona aldı en az 15 dk kese aradı ve bulamadı (bu yine de içimizi daha çok rahatlattı çünkü en azından bulmak için elinden geleni yaptı). Asıl endişesinin kesenin görünmemesi değil, rahim duvarının kalınlaşmamış olması olduğunu söyledi. Beta hcg artışınız çok iyi görünüyor, bu gün ki test çıkınca tekrar konuşalım dedi. Eğer yerinde sayarsa veya azalırsa dış gebelikten bahsedebiliriz dedi. Yine test yaptırdık (+17), sonuç: 1910 çıktı. Sonucun çok iyi olduğunu fakat rahim duvarı kalınlığı sebebiyle dış gebeliğe daha yakın göründüğünü söyledi. Pazar tekrar test yaptırmamı, sonrasında kendisine ve tüp bebek doktoruma iletmemi söyledi. Embriyonun patlama riski olabileceğini, bunun olası belirtilerine dikkat etmemi söyledi. Bir de operasyon yerine ilaç önerdiğini söyledi, çünkü operasyon olursan tüplerimden birini kaybedeceğimi söyledi. Doktor bize tüp bebek doktorumuzun asla anlatmadığı herşeyi anlattı, bizi bilgilendirdi.
Test sonucunu tüp bebek doktorumuza da gönderdik. Hemşiresi aradı, Pazartesi (+19) sabahına randevu verdi, beta hcg istedi. Randevu saatine çıkmayacağını, randevuyu daha geç bir saate alıp alamayacağımızı sorduk, doktora sorup dönüş yaptı. Bize şunu söyledi: Hoca dedi ki bu zaten dış gebelik, test yaptırmadan gelsin gerek yok. Hemşireye bana bir açıklama yapmasını söyledim, beta-hcg değerleri bu kadar olması gerektiği gibi artarken, dış gebelik ile sonuçlanan başka bir vakaları olup olmadığını sordum. Dedi ki dış gebelikte zaten beta-hcg çok düzenli artar. Tekrar söylüyorum biz oldukça fazla araştırma yaptık uluslarası tıp literatüründen, ve ikinci bir doktora sorduk, bu bilgi doğru değil!
Pazartesiyi bekliyoruz ama ne hissediceğimizi bile bilemiyoruz. Test değerlerim bu kadar güzel gelirken birden böyle bir haber aldığımız için çok üzgünüz, bu çok zor bir süreç bizim için. Eğer benzer şeyler başınıza geldiyse, süreci ve sonucu bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
Şimdiden çok teşekkürler
Güncelleme:
Maalesef iyi haber almadık. Beta-hcg değerim düşüşe geçti (2 günde 4 kat düştü), kese ise hiç bir yerde yok. Sol tüpte genişleme varmış, muhtemelen orada oluştu dış gebelik, olmasa bile beta-hcg değerleri ve kese görünmemesi sebebiyle zaten sağlıklı bir gebelik olmayacaktı. Gebeliği sonlandırmak için ilacın ilk dozunu verdiler. Umarım 2. doza veya herhangi bir operasyona gerek kalmaz.
Hepinize dualarınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim, çok destek oldunuz.
Bütün güzellikler sizlerle olsun…