Düğün turk kulturu

adely

Üye
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2012
4
0
16
Ankara
Merhaba ben turk biri ile evlenmeyi dusunuyorum ama bizim kultur cok farklı oldugu icin yardımınıza ihtiyacım var...turk kulturunde daha cok karadeniz trabzonda isteme nişan nihak dugun lerde mutlaka olması gereken seyler ne...biraz detayli yazarsanız cok sevinirim cunku bizim kultur cok farklı..simdiden cok tesekkur ederim...

siz nerelisiniz ki???? Tükçeniz harikada.......

evet o zaman Trabzon'lu olarak yazayım :))) sizin farklı bir kültürden geldiğinizi biliyorlar onun için sizi bir çok şeyden hoş göreceklerdir.yaptınız yapmadınız derdi olmayacaktır.doğrusu eskisi gibi kültürel değerler kalmadı.ben adetlerden çok sizin yaklaşımınız için yazayım.
Trabzon insanı sıcaktır içtendir.bir bakarsın dinden imandan konuşur bir bakarsın ağzında garip küfürler.büyüklere saygı diğer bölgelerde ki gibi ama daha önem verilir.büyüğün yanında bacak bacak üstüne atmak,sevgiliye canım cicim aşkım gibi seslenmek,sakız çiğnemek,sigara içmek,saç taramak,makyaj yapmak,üst baş değiştirmek saygısızlık olarak görülür aman bunlardan sakının.
istemede diğer bölgelerle aynı kahve içilir sohbet edilir.üstünüzda hanım hanımcık bir şey olsun ve büyükler konuşurken kapının dışında bekleyin çağrıldığınızda gelin sessizce bi kenarda durun sorulmadıkça konuşmayın :))) cümleleri nasip hayırlısı diye bitirin :))) istenilip verildikten sonra önce kayın pederin elini sonra kayınvalidenin ve diğer gelen büyüklerin ellerini öpün ama şu da var Trabzon insanı el öptürmeyi sevmez genelde sarılır :))) sevgilinize onların yanında sarılmayın.
nişanda size hediye gelecek :))) aynı şekilde siz onlara hediye hazırlayacaksınız ama damadın hediyesi ayrı yerde olacak.kaynana ve kayın pedere aynı verecek başka kişi varsa onların ki hepsi bir yerde olabilir.gelen hediyeye göre karşılık verilir.ama diyelim ki siz yabancısınız diye hediye verilmedi siz yinede damat bohçası yapın kaynana ve kayın pederede küçükte olsa hediye alın.
düğün hazırlığı istenmeye geldiğinde kim ne alacak konuşulur.Trabzon'da yatak odasını ve mutfağı kız tarafı alır perdesine halısına kadar.diğerlerini erkek ama şimdi buz dolabını erkek tarafına aldırıyorlar.sizi kuyumcuya götürceklerdir ki ailenin durumuna göre altın aldırın altınsın gelin olmaz :)))
düğünde masrafların hepsi erkek tarafınındır.gelen giden yemek falan erkeğindir.siz prensesler gibi oturun.sizi evden çıkarmaya geldiklerinde babanız yada erkek kardeşiniz varsa yoksa yakın akraba bir erkek size kırmızı kuşak(belinize kurdale)bağlayacaktır.yine sizin ailenizden yaşı küçük biri sizin çıkmanıza izin vermez para ister parayı almadan sizi çıkarmaz :)))genelde dualara evden çıkartılırsınız eğer islam dinindeyseniz ya evden çıkmadan yada gece evinize girince dini nikahınız yapılcaktır.evden çıkınca araba konvoyu olur ve şehirde biraz gezdirilirsiniz.
genel olarak aslında tüm Türkiye'de adetler benzer.7 gün sonra damat evine yemeğe çağrılırsınız elinize hediye alıp gidin.hiç olmadı bir baş örtü masa yada sehpa örtüsü gibi.siz hediyeyi verince onlarda size ya hediye verir yada para :))) yok ne gerek var demeden alırsınız :))) bu yemekten 1 hafta sonrada siz çağırırsınız ama size geldiklerinde hediye vermezsiniz.bu arada sizi diğer akrabarda yemeğe çağırcaktır hepsine hediye ile gtmeniz yakışır hediyenin büyük olmasına gerek yok.
daha öncede yazdığım gibi artık kültürümüz yaşamıyor eskiden 7 gün eğlencesi olurmuş şimdi kimse yapmıyor.üstelik yabancı olduğunuz için kimse size bu bir şey bilmiyor demiyecektir.bu arada Trabzon insanının şaka anlayışı farklıdır.herşeyi ciddi almayın :))) saygıyı koruyarak cevap vermeyide unutmayın.suskun ve ezik kalmayın hiç sevmezler :))))
sevgiliniz zaten size anlatacaktır.hayırlı olsun

Cok tesekkur ederim baya bilgilendirdiniz..sevgilim benim müslüman olmama sebep oldu diyebilirim ve kulturler farklı oldugundan dolayı pek evlenme torenleri istemedi..yani aslında benim kendi kulturumde belli bisekılde evlenme diye bisey yok herkes istedigi gibi evlenir bende biraz olsada turklerde nasıl olsa oyle olsun istiyorum ama ailem turkiyede olmadıgı için isteme nikah hepsi bi hafta içinde benim memleketime gittigimizde olmak zorunda ve galiba sadece dugunu turkiyeye dondugumuzde olur..isteme ve nikah nasıl olur dusunemıyorum cunku bırbırlerıne anlamıyacaklar ayrıca ailem musluman olduguna cok fazla olmadı ama tabi isteme nikahta dagmat ve ailesine hediyeler olur onu dısında bişey yapmama gerek var mı...sevgilim evlilik torenlerle ilgili pek bisey anlatmıyor bizim ki cok karısık dıyor sızınkı nasılsa oyle yaparız dıyor ama ben olmazsa olmaz olan seylerin yapılmasını istiyorum..ve turkıyede dugune gelınce yuzukler ne zaman takılır ve kim alır ve hediyeleşme falan olur mu dugunde..ve el opmeye gelince bizde hiç yok oyle bisey aslında benım için sorun degıl operim ama sevgilim opene gerek yok dıyor bu konuda ne dusunuyorsunuz.

islamiyetiniz hayırlı olsun.büyük bir aşk olmalı ki din değiştirilmiş.hepsi bir arada en iyisi olur zaten.gelecekler siz bizim usule göre kahve yaparsınız.tabi damadın kahvesinin içine tuz atarsınız :)) aman diğer kahvelerle karışmasın ama :))) orta yol bulunur elbet sizin ki isteme gibi değil tanışma olacak.istenmede kız verildiğinde sözü kesilmiş olur yani bizde öyle denir.kız istenir ailesi olur der artık sözlüsündür.sizin ne olacağı belli olduğu için öncesinden size ve sevgilinize söz yüzüğü yada nişan yüzüğü alınır ikisinin farkı söz ince nişan yüzüğü daha kalın olur.bende orta bir şey en iyisi çünkü düğünde nikah yüzüğü takılır şimdi moda oldu tek taş alınıyor :)) neyse onlar size gelirken hediyeleri getircektir.sana çeyizinde kullanman için gecelik iç çamaşırı havlu vs ailene havlu,örtü vs konulur.hepsi bir arada olacağından siz öncden hazırlayın hediyelerinizi sözün kesilince yüzükler takılınca hediyeleri verirsin.damatın hediyesi iç çamaşırı-çorap,gömlek,kravat,kolanya,ev terliği ve tabi süslü havlu :)) daha eklemeler yapılabilir ama bunlar yeterli olacaktır.damadın hediyesini özel bir şeye koymak lazım öyle poşet içinde olmaz.eğer damadın ailesi bir şey getirmezse yani nişan hediyesi türünden o zaman sende verme hediyeleri başka zamana sakla :))
düğün zamanı gittiğinde sana altın bilezik takı seti alınacaktır.bu tamamen ailenin durumu ile ilgilidir.inşALLAH Trabzon hasırı set alırlar :))) kuyumcuda düğün için alınan altınların arasında yüzüklerde olacak.önce ki ve sonra ki yüzüklerde damadın yüzüğünün parasını sen vermelisin yani kız tarafı öder erkeğin yüzüğünü ama sadece onu :))) Trabzon'da erkeğe takı alınmaz genel olarak.yani yeni yeni biz masfar ettik oda alsın mantığı başlamış.ama kültürümüzde sadece damata yüzük ve saat alınır bak nerdeyse saati unutuyordum :))
düğün günü seni büyük ihtimal damadın akrabalarının biinin evinden çıkarcaklar.yanında elbet kendi ailenden bir erkek olacaktır.kırmızı kuşağını takmayı ihmal etme çünkü onun anlamına çok önem verilir.bazı yerlerde gelin çıkarken üstüne bir şeyler atarlar bazen atmazlar yani üstün bi şey atılırsa korkma :))
düğün gecesi evine geldiğinde nikahtan sonra ki ilk gece için eşin sana hediye olarak genelde altın olur bir şey verir alacaksın ne gerek var demiyecesin :)) kim sana hediye verirse gerek yok demede gülümseyerek alıp teşekkür edeceksin :))))
sevgilin zaten el öpme işini demiş ki bende yazmıştım Trabzon'lular el öptürmeyi hiç sevmez direk sarıl ama eşinin yakın akrabası dışında yani dayı amca vs hariç sarılma erkeklere.hatta onlarada hemen sarılma elini uzat bak bakalım tepkileri ne olacak onlardan gelsin ilk sarılma talebi :)) Trabzon halkı bazen çok tutucu olabilir.zamanla alışırsın.
sevgilin Trabzon'un neresinden merak ettim.

Cok tesekkur ederim bunları iste bana hiç anlatmadı ceyiz ondan sonra dagmat için alınması gerekenler...din degistidim sayılmaz yanı dedelerim muslumanmıs ama sonradan cok sey unutulmus sadece sehadetsiz muslumanım kalmıs yani ruslar cok iyi calısmıslar ama allahtan turkıyeye geldım :).. Trabzon merkezinden dedi ama kendisi istanbulda yasıyor yani daha hiç gitmedim trabzona sadece netten resimlerini gordum.. peki ailem dugune gelince bisey yapmaları gerekiyor mu.. bizide kahve kulturu yok ve bi hafta bizde kalacaklarına gore ne zaman kahve vermem gerekiyor

ailen düğünde hiç bir şey yapmıycak.sadece damadığın yüzüğü ve saati size ait.birde evden çıkarılma faslını yazmıştım zaten.kahve onlar geldiğinde yap.sonrasında komik olur :)))) türk kahvesi var mı orada yada yapmasını biliyormusun.ikiside yoksa çay yaparsın olur biter.ama inşALLAH kahveyi bulursunda damat adayına tuzlu kahve içirirsin ne kadar şaşırcaktır hahahhaha.ve tuzlu kahveyi içmem diyemez bizim kültürümüzde o kahveyi içmezse seni istemiyor demektir yani kaçış yok.nescafe yapsanda çok fark etmez seni bu durum için hoş göreceklerine inanıyorum.Trabzon'um çok güzeldir yeşili seven için :)) gittiğinde gezersin zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…