Türkiye’ye dönmek veya dönmemek

Ben bu Türkiye de yaşanmaz olayını bir türlü çözemedim. Belli bir kitle tutturmuş yaşanmaz diye.herkes birbirini gaza getirme dersinde.gayet de güzel yaşıyoruz.evimizi de aldık arbamizi da şükür. Kendi bütçenize göre tatilimizide yapıyoruz.okullarimiz hastaneleimiz şükür hepsine ulaşıyoruz.sunu kabul ediyorum tabi ki daha iyisi olabilir.olmalida .Türkiyede çoğu kurumda bir standart yok onu da kabul ediyorum.ama yani mutsuz olduğunuz yerde bu kadar kalma çabası neden ki.
Birde benim en katlanamadigim şey başka bir ülkede yabancı olma fikri.atalarimiz bu topraklar için çok büyük fedakarlıklar yapmış. Bırakıp gitmek hiç aklıma bile gelmiyor. Ama şunu istiyorum. bir oğlum var, gitsin gezsin tozsun,jatta birlikte gezelim görelim ama evime geri döneyim.
Kendinize bu kadar yüklenmeyin, biraz zaman verin ailenize.
Mutsuz olunan yer Türkiye zaten. İmkan verilse 3-5 kodaman ve dramatik insan harici kalan olmaz.

Tamamen tercih meselesi. Kreslerde sürekli şeker ve hatta tamamen karbonhidrat verilmesi, yaşadığım yerde kreşlerde yer olmadığı için işe geri baslayamayan arkadaşlarım, daha ileri yaşta okul devam zorunluluğunun birkaç gün bile izin alıp turkiyeye acil gidilmesi gerektiği durumda sorun yaratması, öğretmen olmaması vs vs. Çok memnun olan da var geri dönen de. Ben aynı parayı alıyor olsam turkiyede yaşamayı daha çok seviyorum. Parayla alınabilecek hizmetlerin rahatlığını bazen özlüyorum.
Almanya'da eğitimin çok iyi olduğunu insanlara düşündüren ne bende çok merak ediyorum. Yeğenim 1. Sınıf ve 5 kere öğretmen değiştirdi, anaokulunda Tarzan gibi kendi başının çaresine baktı. Mobbing desen yaygın.
Kuzenlerimin çocukları ortaokulda, anneleri deli gibi peşlerinde koşuyor, neden gymnasiuma gidebilsinler diye.
Öğretmen eksiği, doktor eksigi vs çok fazla. Kötü demiyorum ama Alice in wonderland gibi bir ortamda yok açıkçası.

Mutsuz olunan yer Türkiye zaten. İmkan verilse 3-5 kodaman ve dramatik insan harici kalan olmaz.
Gidene kal demiyoruz zaten.baska bir ülkede yaşama heyecanını anlayabiliyorum ama insan kendi memleketini nasıl bu kadar kotuleyebilir nasıl nefret eder onu anlayamıyorum.

Neden hemen enseyi kararttın konu sahibesi anlayamadım, eşin iş bakmaya başlayamaz mı? Avrupada işssizlik çoğaldı kabul ediyorum ama ITde iş ilanı hala çok. Senior pozisyonda olanlar iş buluyor, juniorlar kazığı yemiş durumda :KK51: Bence iş baksın, hatta bulabildiği ne varsa kabul etsin sonra daha nitelikli bir şeyler bakar. Sen de parttime çalışabilirsin belki, daha değişik bir şeyler yapmaya ne dersin ne bileyim köpek gezdirmek mesela:KK200:

Belçika'da mı bulunuyordu, sadece ingilizceyle?

çünkü aksine belçika bu konuda en sıkıntılı yerlerden birisi diye biliyordum flemenkçe fransızca ve inglizce biliyor adamlar zaten default olarak, nasıl sadece ingilizceyle bir de yabancı olarak iş bulacaksın ki?

anca çok çok global şirket olur, o şirketin belçika ofisi olur, yarısı çinli yarısı abdli olur çalışanların orası istemez felemenkçe

benim bir projemin yönetici grubu Ghent'te
adamların kendi içlerindeki bürokrasiye halletmesi 6 ayı buluyor, kesinlikle sadece ingilizceyle de olmuyor tüm çalışanları kendi vatandaşları.

bana kafayı yedirttiler, oraya gidecektim onu yerine başka ülkeye karar verdim şu anda oraya başvurdum.
Yok ben aslında Hollanda için konuştum. Belçikada da aynıdır diye düşündüm. Hollanda da şuan iş değişikliği yapmak isteyen arkadaşlarım başvurularına olumlu dönüş almıyorlar dil bilmedikleri için. Halbuki çalıştıkları yerlere İngilizceyle girmişlerdi rahatça.

Parayla alınabilecek hizmetleri ben de özlüyorum. Saçımla başımla uğraşmayayım gideyim bi fön çektireyimi, bi bakım yaptırayımı, bi temizlikçi gelsin evi dip temel şöyle dolapları düzenleyecek şekilde temizlesini veya misafir gelecek macro dan bi davet sofrası hazırlayımı özlüyorum elbette.

Ama Türkiye’de arkadaşlara da niye gelmiyorsunuz diye sorunca vize randevusu alamıyoruzu, gayet ortalama çocuklara dökülen anaokulu ve ilkokul paralarını, yok artık bu nasıl dışarıda olur dediğimiz suçluların dışarıda olmasını da şaşkınlıkla izliyoruz. Veya çeşmede Urla’da yediğiniz tosta Mallorca parası istenmesini
Ya evet işte böyle şeyler tamamen öncelik meselesi. Mesela dedin ya çeşmedeki tost mallorca parası diye, ben çeşmede olmayı mallorcada olmaya tercih ederim o yüzden aynı para da olsa oraya giderim. Bir arkadaşım da var 5 senedir adim atmıyor turkiyeye, çekemiyorum diyor.
Burada bir çocuk yetiştirmek istiyorum mesela yakın zamanda çocuk planımız var, kendime göre yetiştirmek istiyorum ama haliyle pek mumkunati olamıyor. Turkiyede bir ebeveyn ben çocuğa 3 yaşa kadar şeker vermeyeceğim, gün içinde etkinliklerden haberdar olacağım gibi özel isteklerini karşılayabilirken almanyada bunun bir karşılığı yok. Biri doğru veya biri yanlış da değil aslında işte tercih olduğu için genelde bu konular konuşulurken hep kavga çıkıyor gruplarda. Bir de herkesin maddi durumu da aynı değil onun için bazen aynı pencereden bakmak da zor oluyor. Biri diyor mesela özel okul şu kadar, almanyada eğitim ücretsiz, fırsat eşitliği var. Evet ama özel okulu karşılayabilen biri için okulda öğretmen açığı olan, okul sonrası ebeveynler çalışıyorsa kalması gereken kursta yer olmayan, kadın doğumdan sonra ise dönmek istediğinde kreslerde yer olmayan birisi için işte o eğitimin kalitesi bir anlam ifade edemeyebiliyor. Tamamen şans işi olsa da ciddi ırkçılık ve ayrımcılık yasanabiliyor. Ben turkiyede kendimi sıkışmış hissetmediğim için ben bu hizmet satın alma lüksümle yaşamak isterdim. Beni kısıtlayan nokta yeni ev almış olmamız(hemen satamayiz vergi sorunundan dolayı), çalıştığım alanı değiştirmem lazım ki hiç istemiyorum, eşimin yıllık izni çok iyi ve bırakmak istemiyor, benim ailevi bir problemim var uzak kalmak istediğim. Bizde de yoksa arkadaşlarla içki masasında falan hep gündemde bu konu😅 Her cumartesi bi loto oynayıp para çıksın da şunu bunu yapalım diye hayaller hayaller 😅

Almanya'da eğitimin çok iyi olduğunu insanlara düşündüren ne bende çok merak ediyorum. Yeğenim 1. Sınıf ve 5 kere öğretmen değiştirdi, anaokulunda Tarzan gibi kendi başının çaresine baktı. Mobbing desen yaygın.
Kuzenlerimin çocukları ortaokulda, anneleri deli gibi peşlerinde koşuyor, neden gymnasiuma gidebilsinler diye.
Öğretmen eksiği, doktor eksigi vs çok fazla. Kötü demiyorum ama Alice in wonderland gibi bir ortamda yok açıkçası.

Ben katılıyorum, okullar berbat çünkü öğretmenler niteliksiz ve hattan geçmiş:)) Akran zorbalığı da çokça var, yabancıysan kabul görmek daha zor, ... hiçbir yer öyle cennet falan değil göçmen olmak zor arkadaşlar, göçmen çocuk olmak daha da zor.

Almanyada eğitim b.k gibi. Hatta yeni de değil, şu an çok çeşitli ülkelerden insanların çalıştığı firmalarda olanlar görür ki çok iyi eğitim almış bir Türk çok iyi eğitim almış bir almandan cok daha iyidir. Arkadaşımın çocuklarının sınıfında 1ler 2ler aynı sınıfta mesela, şunu Türkiyede köydeki kişiye bile günümüzde kolay kolay kabul ettiremezken burada beyaz yaka çocuğu bu şartlarda okuyor. Daha üst sınıfta olanlarda yine okulda hoca yok, sınıfta alman öğrenci bile sayılı ki çocuk büyükken göçen kişilerin çocukları dili de öğrenirken çok zorlaniyor. Kreş konusuna girmek dahi istemiyorum. O kadar dil dil diyorlar da biz ilk geldik nereye gitsek iki kelime İngilizce zahmet edip de kimse ne konuştu ne yardımcı oldu. Onların bildiği dilden ne olsun böyle olduktan sonra ne bileyim? Herkesin hikayesi farklı, bazı şehirler mi şanslı bilemiyorum ama okuldan da çok memnun olanlar var. Biz şimdi yeni bir yere taşındık henüz çok fazla öğrenci memnuniyeti gozlemim olamadı ama yakın zamanda kreş soracağım bana da lazım olursa diye. Tekrar bir güncelleme yaparım o durumda.

Tamamen tercih meselesi. Kreslerde sürekli şeker ve hatta tamamen karbonhidrat verilmesi, yaşadığım yerde kreşlerde yer olmadığı için işe geri baslayamayan arkadaşlarım, daha ileri yaşta okul devam zorunluluğunun birkaç gün bile izin alıp turkiyeye acil gidilmesi gerektiği durumda sorun yaratması, öğretmen olmaması vs vs. Çok memnun olan da var geri dönen de. Ben aynı parayı alıyor olsam turkiyede yaşamayı daha çok seviyorum. Parayla alınabilecek hizmetlerin rahatlığını bazen özlüyorum.
Of sorma işin o rahatlık kısmı beni soğuttu hayattan, ben de Türkiye’yi tercih ediyorum ama çocuğuma burda daha iyi bir eğitim veriliyor, o yüzden sen okul deyince şaşırdım.

Almanya'da eğitimin çok iyi olduğunu insanlara düşündüren ne bende çok merak ediyorum
Türkiye olmaması 😂 insanımız maalesef özenti. Yurtdışında okuyan herkes kendini kurtarıyormuş gibi bir algı var. Vatandaşlık alınması hani bir seçenek olarak anlamlı, çocuğumun geleceğine bir artı atayım fikri mantıklı olabilir ama diğer türlüsü aşağılık kompleksinden başka bir şey değil

Gidene kal demiyoruz zaten.baska bir ülkede yaşama heyecanını anlayabiliyorum ama insan kendi memleketini nasıl bu kadar kotuleyebilir nasıl nefret eder onu anlayamıyorum.
Biz de çok iyi şartlarda yaşıyoruz Türkiye ortalamasına göre
Ama arkamdan bıçaklanır mıyım diye korkarak yürüyorum
Oğlumu okula gönderiyorım acaba başına bir şey gelmeden döner mi diye korkuyorum

Yanımdan geçen kişinin kaç suç kaydı var diye korkuyorum
Depremde binam tepeme yıkılır mı diye korkuyorum
Sokakta beslediğim kedi köpeği bir daha göremem diye korkuyorum
Daha bir çok şey sayabilirim

Para her şey değil maalesef insan suçluların cezasını çektiği hak hukuk adaletin olduğu bir yerde yaşamak istiyor

Almanyada eğitim b.k gibi. Hatta yeni de değil, şu an çok çeşitli ülkelerden insanların çalıştığı firmalarda olanlar görür ki çok iyi eğitim almış bir Türk çok iyi eğitim almış bir almandan cok daha iyidir. Arkadaşımın çocuklarının sınıfında 1ler 2ler aynı sınıfta mesela, şunu Türkiyede köydeki kişiye bile günümüzde kolay kolay kabul ettiremezken burada beyaz yaka çocuğu bu şartlarda okuyor. Daha üst sınıfta olanlarda yine okulda hoca yok, sınıfta alman öğrenci bile sayılı ki çocuk büyükken göçen kişilerin çocukları dili de öğrenirken çok zorlaniyor. Kreş konusuna girmek dahi istemiyorum. O kadar dil dil diyorlar da biz ilk geldik nereye gitsek iki kelime İngilizce zahmet edip de kimse ne konuştu ne yardımcı oldu. Onların bildiği dilden ne olsun böyle olduktan sonra ne bileyim? Herkesin hikayesi farklı, bazı şehirler mi şanslı bilemiyorum ama okuldan da çok memnun olanlar var. Biz şimdi yeni bir yere taşındık henüz çok fazla öğrenci memnuniyeti gozlemim olamadı ama yakın zamanda kreş soracağım bana da lazım olursa diye. Tekrar bir güncelleme yaparım o durumda.
Almanya daha karışık sanırım, o açıdan haklısın

Yok ben aslında Hollanda için konuştum. Belçikada da aynıdır diye düşündüm. Hollanda da şuan iş değişikliği yapmak isteyen arkadaşlarım başvurularına olumlu dönüş almıyorlar dil bilmedikleri için. Halbuki çalıştıkları yerlere İngilizceyle girmişlerdi rahatça.
belçika daha bi zor gibi geliyor bana

ama evet, genelde de bakınca giriş düzeyi ya da biraz üstü işlerde bir patlama olmuştu pandemiden sonra çalıştıracak adamı mumla arıyorlardı, misal oyun, online satışa yönelik yazılım, uygulama vs geliştirenler de aşırı aranıyordu...bazı büyük firmalar binlerce alım yaptı. 1 firmanın bin kişi alması demek sektöürün toptan yukarı kayması demek. ve malum şimdi de bin bin çıkartıyor aynı firmalar. toptan sektörü etkiliyor bu yine.

şimdi ne oldu dünyada pazar daralıyor, anladığım bu yani. ilk olarak da alt kadroları kesiyorlar.

türkiyede de duyuyorum sadece 1 yönlü iş yapanı, tecrübesi az olanı çıkarıyorlar. hiç dğeilse ofise dön diyorlar dönmeyeni çıkarıyorlar.

ABDli 300 kişi çalıştıran firmanın 50 kişiyi "sizin yaptığınız işi yapması için makine öğrenmesi kullancaz" dediklerini duydum. sadece makine öğrenmesini yaptıracak adamlar kalacakmış departman gidecekmiş toptan. bu yeni haber.

kıdemli olanlar, çok yönlü olanlar, kalma açısından şanslı.
(artık sektöre göre bu değişir) bir de ülkede vatandaş olan eski sözleşmeyle girmiş olan kişinin belki tazminatı vs. si daha ağırdır öyle şeyler de olabilir.

neyse kısacası pandemi bitimi çok kolay iş bulmuş olanlar gerçekten iş bulmaya uygun yetkinlikleri var mıydı bi düşünmeli. şu saatten sonra gitmek de daha bir zor olacak dönsen de gidemeyebilirsin bi daha mesela.

Almanya daha karışık sanırım, o açıdan haklısın
Almanya eski yıllardaki isgucunun ekmeğini çok uzun süre yedi ama artık bence balon söndü. Yani şartlarımız da malum bi yerlerde yazdım neden dönmediğimi, büyük konuşmayayım o yüzden belki gerçekten de hiç cesaret edemeyeceğim sıfırdan kariyer işine ama şöyle bi mavi ve kırmızı hap olsa dönmeyi isterdim😅 bakalım gerçi çocuk planı da var ama burda bazı şeyler okudukça sürekli ondan da vazgeçiyorum 😂

Biz de çok iyi şartlarda yaşıyoruz Türkiye ortalamasına göre
Ama arkamdan bıçaklanır mıyım diye korkarak yürüyorum
Oğlumu okula gönderiyorım acaba başına bir şey gelmeden döner mi diye korkuyorum

Yanımdan geçen kişinin kaç suç kaydı var diye korkuyorum
Depremde binam tepeme yıkılır mı diye korkuyorum
Sokakta beslediğim kedi köpeği bir daha göremem diye korkuyorum
Daha bir çok şey sayabilirim

Para her şey değil maalesef insan suçluların cezasını çektiği hak hukuk adaletin olduğu bir yerde yaşamak istiyor
Buna katılıyorum. Ama tercih edilen bir çok Avrupa ülkesinde de bu problemlerin olduğunu düşünüyorum. Zaten avrupalilar bu problemlerin ana kaynağının göçmenlerden kaynaklandığını düşünüyor.gocmenler sevilmiyor.yani göçmenleri hiç bir ülke sevmiyor niye sevelim ki yaşam kalitemizi düşürüyorlar. Kültürümüzü bozuyorlar.adapte olamıyorlar.
Yine söylüyorum yeni bir ülkede yaşamak gerçekten güzel bir fikir ama anavatanini kötülemek kötü bir motivasyon.

Türkiye’de gayet iyi işlerimiz, kirada evimiz, her sene tatilimiz vs varken 4 yıl önce eşimin şirketinde yurtdışı pozisyonundan ötürü geldik. (Türkiye’deki gidişattan da pek memnun değildik o yüzden bu fırsatı da sevinçle kabul ettik açıkçası)
Şimdi de Avrupa genelinde olduğu gibi işler iyi gitmiyor ve şirketteki pozisyonlar kapanıyor. Ciddi bir kıyım başladı. Biz de yaz sonu nasibimizi alacağız görünüyor.

Ben de kısa bir süre çalıştım, doğumdan sonra bıraktım, bebeğime baktım. Şimdi onu büyüttüm biraz. Tekrar çalışmak istiyorum ana gerçekten iş bulmak acayip zor (Burda işe girdiğim döneme kıyasla) İngilizcem gayet iyi ama beyaz yaka işlerde buranın dili önemli zaten kursa da devam ediyorum ama ana diliniz gibi olması veya İngilizce gibi olması bence bu yaştan sonra imkansız. Eşim zaten buranın dilini hiç öğrenemedi, onların şirket dili İngilizce.

Yani arkadaşlar biz birkaç aya işsiz güçsüz hiçbirşeysiziz. Ev aldık kredisi var. Tamam, birikmişlerimiz bizi götürecek epey ama, nereye kadar? Hazıra dağ mı dayanır?

Türkiye’ye dönmek de bir fikir ama şu an orda da işimiz yok. Ha bu arada eşimin Türkiye’de kalan iş arkadaşları bizim burda aldığımız aynı parayı veya daha yükseğini alıyor. Biz ise burda ev almak için Türkiye’deki evlerden birini sattık diğerinde kiracı var yani dönecek ev bile yok şu anda. Dönersek bıraktığımız şartlardan daha kötüsüne döneceğiz gibi. Sadece maddi şart da değil, insan rahata çabuk aşılıyor derler. Burda özellikle çocuk büyütmenin kolaylığını, insan gibi çalışma saatlerini Türkiye’de bulamayacakmışım gibi düşünüyorum. Bir de burda bugüne kadar birikim yapınca onu çocuğuma kullanırım diye düşünüyordum, Türkiye’de birikimim yok özel hastaneydi yok özel okuldu yok özel dil kursuydu yok servisiydi onlara gidecek diye düşünüyorum.

Ben kalmak istiyorum arkadaşlar. Ama böyle işsiz nasıl kalacağız? 5 yıl dolmadığı için vatandaşlığa başvuru yapamıyoruz. Çok çıkmazdayım. Geceleri kabusla uyanıyorum yatakta bi daha da uyuyamıyorum.

Çok mu abartıyorum Türkiye’deki durumu? Dönsek mi? Ama vatandaşlığa da kalmış 1 yıl, yani evladım yarın “anne bir yıl daha dayanamadınız mı vatandaşlık için” der mi? Of nolur bi akıl verin. Siz ne yapardınız?

Yazım da kafam gibi karmakarışık olmuş olabilir. Siz sorun ben söylerim.
Tek kelimeyle Dönmeyin!

Eşiniz benzer bir iş bulsun öyle ayrılsın. Şimdiden arayışta olun.

Türkiye de orta halli aile kalmadı.. Ya zengin statüşündesin ya da fasfakir..

Buna katılıyorum. Ama tercih edilen bir çok Avrupa ülkesinde de bu problemlerin olduğunu düşünüyorum. Zaten avrupalilar bu problemlerin ana kaynağının göçmenlerden kaynaklandığını düşünüyor.gocmenler sevilmiyor.yani göçmenleri hiç bir ülke sevmiyor niye sevelim ki yaşam kalitemizi düşürüyorlar. Kültürümüzü bozuyorlar.adapte olamıyorlar.
Yine söylüyorum yeni bir ülkede yaşamak gerçekten güzel bir fikir ama anavatanini kötülemek kötü bir motivasyon.
Göçmen konusunda ben de size katılıyorum
Maalesef iyi yönetilmeyen süreçlerin cezasını biz çekiyoruz

Parayla alınabilecek hizmetleri ben de özlüyorum. Saçımla başımla uğraşmayayım gideyim bi fön çektireyimi, bi bakım yaptırayımı, bi temizlikçi gelsin evi dip temel şöyle dolapları düzenleyecek şekilde temizlesini veya misafir gelecek macro dan bi davet sofrası hazırlayımı özlüyorum elbette.

Ama Türkiye’de arkadaşlara da niye gelmiyorsunuz diye sorunca vize randevusu alamıyoruzu, gayet ortalama çocuklara dökülen anaokulu ve ilkokul paralarını, yok artık bu nasıl dışarıda olur dediğimiz suçluların dışarıda olmasını da şaşkınlıkla izliyoruz. Veya çeşmede Urla’da yediğiniz tosta Mallorca parası istenmesini

Ben almanyada yaşiyorum ve yukarda yazdiğiniz hizmetlerin hepsi mevcut.
Benimde evime yardimci geliyor ve misafirim gelince dişardan yemek getirtiyorum.
Kuaför desen zaten adim başı. Evimden cikip tren istasyonuna kadar tam 11 tane Kuaför var.

Neyse, yerinizde olsam TRye geri dönmezdim.

Back
X