• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi tuvalet egitimine nasil baslanmali

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

figenn

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Ağustos 2007
114
1
96
Niğde
selam arkadaslar oglum iki yasinda.henuz konusmuyor konusmadigi icinde daha tuvalet egitimine baslamadim.ne yapmaliyim nasil baslamali nasil ögretmeliyim bilginize ihtiyacim var anneler

Hiç çocuğu zorlama 3 yaşına basmaya yakın zaten kendisi tamamen söylüyor.benim 4 yaşında kızım var 2,5 -3 yaşındayken bir sabah kalktı ve tuvalete gidicem çişim var dedi ve söylemeye devam etti kesinlikel ön çalışma yapmadık.2 yaşından sonra ona güzel bir tuvalet almıştık ama.Kızkardeşiminde 2 oğlu var onlarda yeni 3 yaşına bastı 1 haftadır söylüyorlarmış oda bezlemiyor tabi arada süprizler yapıyorlar ama çook doğal.Arkadaşımdan kızına 2 yaşından sonra tuvalet eğitimi verdi ama çocuğu çok sıktılar çok zorladılar anca 5-6 ayda söyledi.Kısacası çocuk istediği anı kendisi ayarlıyor zaten çok istisna olursa 3 yaşından sonra başlarsın bence... Birde kensinden yaşça biraz büyük çocukların nasıl tuvalete gittiğini gösterin oda çok işe yarıyor.

figencim merhabalar!
çocuklar çoğunluğu 2,3 yaş civarı tuvalet eğitimine başlamak için gerekli becerileri kazanırlar.genellikle kızlar daha erken dönemde olgunlaştıkları için 2-2,5 yaş civarı hazır olurlar.burda bireysel farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır.
çocuğunuz mesane kontrolü ve beden gelişimini tamamlamadıysa bir süre daha beklemek başarısız bir deneyim yaşamakta daha iyidir.
ayrıca çocuğun zihinsel gelişimide göz önünde bulundurulmalıdır.dil gelişimi yönünden yetersiz olduğu durumlarda beklemek yerine gerekli olan kelimeleri öğretebilirsiniz.(yer,bedenin bölümleri,kişilerle ilgili kelimeler)
kendine söylenileni anlıyor ama uygulamayı reddediyorsa karşı çıkma ,inatlaşma gibi bazı özelliklerin öne çıktığını düşünmek gerekir.her zaman söylediğim gibi bu dönem özerklik dönemidir.o yüzden onunla inatlaşma ,cezalandırma,bu durumu değiştirmek yerine daha çok artmasına neden olur.karşı çıkma çocuğun gelişimsel özelliğidir.
çocuğu nasıl tuvalet eğitimine azırlayabiliriz?
biz tuvalete giderken 'şimdi tuvalete gidip çişimi yapıcam' diyerek zihinsel hazırlık oluşturulur.
oyuncak bebek kullanılarak çocuktan onu beslemesi istenir daha onra içinin dolduğunu ve birazını boşaltması gerektiği söyleyip tuvalete boşaltma işi yapılabilir.pantolonun indirilişi,külotunun indirilişi,tuvaletin temizliği,el temizliği,bütün bunları bebekte örnekliyerek gösterilebilinir...

benim kızımda ikibuçuk yaşında alıştı ilk bi deneme olumsuz oldu bi süre ara verip daha sonra tekrar denedim bu sefer oldu ama hiç sinirlenme kızma en önemlisi sabır bi de biz birlikte oyun olarak yaptık bende tuvaletim var diye birlikte koştura koştura tuvalete gittik bu onun çok hoşuna gitti gerçi daha gece bez takıyoruz ama bazen oda kuru kalkıyo kalkınca yapıyo umarım yakında onuda koymayız bende çok korkmuştum nasıl alışıcak diye ama hiçte korktuğum gibi olmadı onlar zamanı ayarlıyo zaten bütün annelere kolay gelsin

merhabalar bende son zamanlarda bu cis sorununu yasamaya basladim...aslinda benim kizim henuz kucuk 16 aylik fakat 1 aydan beri cisi geldiginde seyine vuraraktan geldigini bize belli ediyordu..(istisnalar olmuyor da degildi:).. fakat tatil donusu alisik oldugu lazimliginin olmamasindanmi yoksa baska bir nedendenmi biliyorum cisini yaptiktan sonra soylemeye basladi..isin aksiligi bezinide actirmiyor ..huysuz aksi birsey oldu..

sakin onu zorladigimi kizdigimi filan dusunmeyin..suan alti islak islak 1-2 saat geciriyor, kendisi huzursuz olsun ve gelsin istiyorum fakat oyle bir tesebbus icine bile girmiyor...ben almak istiyincede kose bucak kaciyor..bakalim herseyi oluruna biraktik..:)elbet ortak bir noktada bulusacagiz..

ha buarada, bu seyine vuraraktan cisini belli etmesini nasilmi ogrettim.(pek basarili olmus sayilmam ama..:)) sizinle paylasayim dedim..her sabah uyanir uyanmaz bende kendiminkine vuraraktan:utangac: cis zamani cis zamani diye sarkilr soyleyerekten banyoya gittik ben klozete o da lazimliga oturdu..boylece her sabahki bu merasim oyun seklini aldi ve isin ilginci gece bezine hic cis yapmiyor sabaha kadar bekletip klozetine yapiyordu..gun icindede cis yaptiktan 2 saat sonra tekrar lazimligini getirip sarkilar soyleyerek varsa yapar yoksa elini birbirine surtup bitti dercesine kalkardi...simdi gel gor ki...cisi altina yapmak buyuk bir keyif oldu..neyse buda bir surec sanirim..:)sevgiyle kalin

Mrb ben 2 yasina basinca basladim ve 1 ay icerisinde ogrendi ...
tabi erkek ve kiz cocuklar farkili oluyor ...Benim direk klozete oturdu; lazimlik kullanmadi hic ...Eglenceyi katmayi unutma bu egitime olur mu ?
Bu is icin aslinda senin de hazir olman lazim figen sen kararli ol ve vazgecme ...
Uzmanlar soyle diyor ;" 2 hafta ugrastiniz hicbir sonuc elde edemediyseniz biraz ara verip tekrar deneyin"....Cok zorlayici olmamak lazim ...
Bence baslamak icin ideal yas :)
Kolay gelsin ...
Sonuc aldiginda bizi de haberdar et olur mu ?:1hug:

26 aylık oğlum var. 4 aydır öğretmeye çalışıyorum ama bir türlü tam öğrenemedi. Bazen söylüyor bazen salıyor sütüne. Hiiiç umrunda değil eşşek sıpasının.Ne ödüller ne vaadler tınmıyor bile. Ama tabi ben sürekli yanında değilim eve gidince hiç bezlemem ben tosunumu, babaanne arada bezliyor, çocuk da haklı napsın arada kaldı. Anne dışındakiler bu kadar üzerine düşmüyor tabi. Sabredicez artık.

benim kızım da cumartesi 2 yaşını bitirecek ama hiç çişten haber yok yaptıktan sora söylüyo
çoğu zaman onu da söylemiyo çok ümitsizim 1. kızım tam 2.yaş gününde söylemişti.lazımlığa veya klozete oturmak zor geliyo.bi de bezi tamamen çıkarmak mı gerek gece gündü?

ayyücecim her çocuğun farklı gelişim gösterdiğini tekrar hatırlatırım bu yüzden üzülme!
şimdi çocuğumuzun artık çiş eğitimi alması gerektiği ni düşündüğümüz zaman,uygulamaya başlamadan bir kaç gün önce bebek bezlerini artık ihtiyacımız olmadığını
bezlerden ayrılacağınızı söyleyin son gün yarın önemli bir gün artık benim çocuğum büyüyor bezlerini kaldırıyoruz artık oda bizim gibi tuvaleti kullanıcak diye konuşun.
uygulamanın olacağı gün kendinizin ve ev ortamının sakin olmasına özen gösterin.
*sabah kalkınca bezlerini açın
*kirli olanların artık son olduğunu yumuşak bir ses tonuyla ''artık bu hep kuru kalıcak''diyerek giymesine yardımcı olun.
*birlikte tuvalete gidin 'benim çişim geldi yaptım senin çişin geldimi?diye sorun.cevabı evetse oturmasını sağlayın hayırsa onu zorlamayın.
belli aralıklarla tuvaleti hatırlatın.
*akşam yemeklerinden sonra ,yatarken tuvalete gitmesini sağlayın.
*daha sonra kendiniz yatarken bir kez daha tuvalete kaldırın.
*gece tekrar götürün.tuvalete götürürken tam uyanık olmasını sağlayın.
*sabaha karşı tekrar götürün.
bu aşamada kesinlikle bezin tamamen terk etmek gerekir.çifte standartlar çocuğu son derece zorlar.
arkadaşlar çocuk yetiştirirken hepimiz zor zamanlar geçiririz bu da onlardan biri yazdıklarımı uygulayabilirseniz hem çocuğumuzu hemde kendimizi yıpratmadan bu dönemi atlatabiliriz.hepinize kolay gelsin!!

Mrblar figencim tuvalet eğitimi için en uygun yaş 3 yaştır,canını sıkma bende senin gibi çok kafama takıyodum bu konuyu ama inanırmısın 3 günün içinde öğrettim kızıma tuvalet eğitimini,ama sabırlı olcaksın tabiki:))
Yalnız şu konuya dikkat edersen senin için iyi olur,bazı anneler wc eğitimini verirken gece altlarını bağlıyolar,bunu yapma!!gündüz bez bağlamıyosan gece de bağlama yalnız gece her 2 saatte tuvalete kaldırırsan ilerleyen zamanlarda rahat olur senin için:))
kolay gelsin canım:))

Geceleri bende kaldırıyordum ama çocuk çok rahatsız oluyordu ve uykulu gıdıyorduk
daha sonra 3 yaş altı bezler taktık ve artık işemiyor daha rahat kendisi uyanıyor.

Back
X