Tuvalet eitimi bu kadar zor mu?

prenses.

biricik kızım EYŞAN
Kayıtlı Üye
26 Mart 2009
65
0
86
45
İstanbul
kızlar benim kızım 18.aylık ve bana kalsa biraz erken diyorum wc eğitimine ama sağdan soldan çok fazla baskı var aıştırmam için 1 haftadır uğraşıyorum lazımlıkta çok az oturup kalkıyo bez bağlamıyorum hadi kızım çiş bak bende yapıyom ama karşısında oturup yok galba diyip kalkıyooo sonra giydiriyom dakka geçmiyoo yapıyooo offf arkadaşlar ben bu işi beceremicemm galiba çok üzülüyorummmsenağlama:ecrin_bebek::emir_bebek:

Birincisi daha erken annesi tuvalet eğitimi için. En azından 2 yaşına gelseydi.

İkincisi bu işler öyle kolay olmuyor, sabır gerek. Ben çok yıkadım çişli, kakalı donlar. :delphin: Baskı yapmayacaksın çocuğun üzerinde. yavaş yavaş sabırla halledeceksin. hemen alışmasını bekleme. Alıştırma donları al. Onlar bir nevi tutuyor çişi. Fazla sızdırmıyor yani.Her yarım saatte bir çişe tut. İlk başlarda yapmayacaktır ama sonra alışır. Ama ben yinede erken olduğu kanaatindeyim.şakkıdı

Tuvalet Eğitimi

Çoğu anne babanın da yakınen bildiği gibi, tuvalet eğitimi çocuk gelişiminin önemli aşamalarından biridir, en azından, alt bezi değiştirmenin sona ermesidir.

Peki ama, tuvalet eğitiminin ne kadar süreceği konusunda bilgimiz var mı? Kimi çocuklar için sadece bir kaç gün. Bazıları için ise bir kaç ay! Amacımız sizi tuvalet eğitiminin aşamaları konusunda aydınlatarak işinizi bir ölçüde kolaylaştırmak.

A. Çocuğunuz hazır mı?
Genellikle anne-babalar iki buçuk yaşına geldi mi, bu iş için bebeklerinin hazır olduğunu düşünürler.

Oysa işin aslı bazen böyle olmayabilir. Çocuğunuzun tuvalet ve banyodaki tavırlarını gözleyin, başkalarını taklit ediyor mu? Sakın onu zamanından önce, o bu işe hazır olmadan zorlamayın

Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır mı?

B. Doğru ve uygun malzemeyi satın alın
Çocuğunuzun boyuna uygun lazımlık yada klozete uygulanabilir oturma yeri alın. En önemli özellik, çocuğun otururken ayaklarının yere değmesidir. Bu durumda barsak hareketleri başlayınca, yerden destek alabilecektir. Bu konuda resimli bir kitap çok işinize yarayabilir.

C. Bir rutin oluşturun
Çocuğunuzu, günde bir kez giyinik olarak lazımlığa oturtun. Bu, kahvaltıdan sonra, banyodan önce yada barsak hareketlerinin başladığı herhangi bir zaman olabilir. Burda amacımız, bebeğin, lazımlığa alışması, onu günlük rutinin bir parçası olarak görmeye başlamasıdır. Oturmak istemezse, bırakın. Sakın onu zorla lazımlığa oturtmaya çalışmayın. Hele korkmuşsa, sakın sakın zorlamayın! Bu durumda, lazımlığı bir kaç haftalığına bir kenara koyun, ardından tekrar deneyin. Oturursa iyi, ama ona neden oraya oturması gerektiğini anlatmaya çalışmayın! Unutmayın, sadece onu lazımlığa alıştırıyorsunuz ve bu iş için en uygun yer neresiyse oraya gidin; oyun odası en uygun yer olabilir!

D. Bezi çıkarın
Onu lazımlığa bezini çıkartarak oturtun. Yine başlangıçta alıştırmak amacıyla! Bu aşamada bir takım açıklamalar yararlı olabilir; anne-babanın, varsa-diğer kardeşlerin ve herkesin bu işi yaptığını ona anlatın. Soyunup tuvalete girmenin erişkince bir davranış olduğunu anlatmaya çalışın ona. Bu davranış işe yarar ve etki gösterirse iyi. Olumsuzluk durumunda unutmayın, zorlama yok. Hazır olana ve kendi kendine tuvalete oturmaya ilgi gösterene kadar bekleyin!

E. Süreci açıklayın
Çocuğa barsak hareketlerinin nereye gideceğini anlatın. Bezine kaka yaptığı zaman, onu lazımlığa oturtun, bezi onun gözü önünde lazımlık içine boşaltın. Bu durum, onun oturma ve kaka üretme arasındaki ilişkiyi anlamasına yardım edecektir. Lazımlığı tuvalete döktükten sonra sifonu ona çektirin -korkuyorsa yapmayın- kakanın nereye gittiğini görsün. Kakadan sonra giyinmeyi ve ellerini yıkamayı öğretin.

F. Bağımsızca hareket etmeye teşvik edin
Sıkıştığı zaman lazımlığı kullanması konusunda ona cesaret verin. Ne zaman isterse sizden yardım göreceği konusunda da emin olmasını sağlayın. Ara ara bezini çıkararak kilotla dolaşmasına izin verin. Bu sırada lazımlık gözönünde olsun, ona ne zaman isterse oturabileceğini söyleyin ve bunu sık sık hatırlatın.

G. Alt bezinden kilota geçin
Eğitim bu aşamaya gelince, kalın bir kumaştan yapılmış yada tek kullanımlık kilotlar giydirin. Bezden olanlar genellikle çocuğun çişini farketmesi nedeniyle daha çok işe yarar. Tek kullanımlık olanları dışarı çıkarken kullanın. Önce bir kaç saatle başlayın. Geceleri alt bezine devam edin. Yavaş yavaş büyük çocuk kilotuna geçme vakti geliyor.

H. Geri dönüşlere hoşgörüyle yaklaşın

Her çocuk tuvalet eğitimi sürecinde ara ara altına kaçıracaktır. Ona kızmayın, cezalandırmayın. Kaslarını kullanmayı öğrenirken bu durum olağandır ve biraz zaman alabilir. Bir kaza durumunda altını temizlerken, bir dahaki sefere lazımlığı kullanmasını ona hatırlatın.

I. Gece eğitimine başlayın
Gündüz sorunu tamamen çözülse bile, gece kontrolü aylar, bazen yıllar sonraya kalabilir. Hemen alt bezini atmaya kalkmayın. Bez bağlamanıza itiraz ediyorsa, çarşafın altına naylon bir örtü sermeniz temizliği kolaylaştıracaktır. Bu yaşta vücudu tuvalete gitmak için uyanmak için gereken olgunluğa henüz ulaşmamıştır.

Bu aşamada, akşamları sıvı alımını azaltmanız, kuru gecelerin sayısını artıracaktır. Gece çişi gelir ve uyanırsa, size seslenebileceğini ona hatırlatın. Lazımlığını yatağının hemen yanına koymanız da yararlı olabilir.

J. ışte bu kadar
ınanın tüm bunlar çocuğunuz hazır olunca gerçekleşecektir. Hazır olana kadar beklemeniz, hem onun, hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Bir sonraki bebeğe kadar artık rahatsınız

Alıntıdır...

Birincisi daha erken annesi tuvalet eğitimi için. En azından 2 yaşına gelseydi.

İkincisi bu işler öyle kolay olmuyor, sabır gerek. Ben çok yıkadım çişli, kakalı donlar. :delphin: Baskı yapmayacaksın çocuğun üzerinde. yavaş yavaş sabırla halledeceksin. hemen alışmasını bekleme. Alıştırma donları al. Onlar bir nevi tutuyor çişi. Fazla sızdırmıyor yani.Her yarım saatte bir çişe tut. İlk başlarda yapmayacaktır ama sonra alışır. Ama ben yinede erken olduğu kanaatindeyim.şakkıdı
çok sağol arkadaşım birşey sormak istiyorum gündüz çişini söyleyene kadar gece bez bağlıyım mıı??yoksa bağlamayıp arada uyandırıyım mı?gece

çok sağol arkadaşım birşey sormak istiyorum gündüz çişini söyleyene kadar gece bez bağlıyım mıı??yoksa bağlamayıp arada uyandırıyım mı?gece

Bezi çıkardınmı bi daha bağlamayacaksın. gecesi gündüzü, gezmesi alışverişi farketmez. Gecede belli aralıklarla kalkıp çişe tutmalısın bebeğini.Kurulmuş saat gibi ol mesela. Belli saatler belirle kendine gece. O saatlerde kalkıp çişe tut. Uyandır çocuğunu. Yaptığının farkında olsun. ılk zamanlar çok zorlanırsın ama sonra saati geldimi kendi kalkar çişe.

Arada kazalar olunca sakın kızma, normal karşıla.ınatlaşma çocukla sakın ha.

Ama bence biraz daha bekle. Gerçi başlamışsın artık, geri dönüşü olmaz.

Bu işin anahtarı, sabır, sabır yine sabır

Bu meşakkatli yolda başarılar dilerim arkadaşım:icecream:

çok şükür yarebbim atlattım ben artık.:dance:

Kızınız daha çok ama çok küçük. Eğer olmuyorsa üstelemenin bir anlamı yok. ılla wc eğitimi vericem derseniz gece bez bağlamaya devam edin. Şu anda uyku wc eğitiminden daha değerli onun için.
Gündüz alıştığı takdirde geceyi kendiniliğinden bırakacaktır zaten. eğer büyük bir çocuk olsaydı gündüz ve gece birlikte kesilirdi.

Bikaç önerim olacak müdadenzile. Lazımlık yerine wc adaptörü kullanın derim. Çocuklar daha çok seviyor biz direk wc ye yaptığımız için onlarda öle istiyor.
Her çişe oturmadan sonra mesela suyla oynamasına izin verin.
Bir müddet sonra sadece wc ye çiş yaptığında izin verin.
Bebeğiyle evcilik oynarken "aa bebeğin çişi gelmiş hadi wc ye götürelim" diyip wc ye tutun.
Her başarıdan sonra alkışlayın. Bak şimdi kuşlarda alkışlıcak kızımı çünkü wc ye yaptı diyin ve balkona çıkın. Kuşlara kzınızı övün.
Bunun gibi haraketlerle teşvik edin bebeğinizi.
Yine başarılı olamazsanız zorlamayın dediğim gibi daha çok küçük

kızınız bence tuvalet eğitimi için çok küçük..

psikoloji okumuş biri olarak söylüyorum bunu ciddiye alabilirsiniz yani..

başaramamak ilerde onun kişiliğine müthiş yaralar açabilir..

gerçekten çok ama çok önemli bi konu bu ben 2 yaşını beklemenizi öneririm..

zor arkadaşım. gerçekten zor. ama sabırlı olursan başarırsın. sakın vazgeçme. bir hafta uğraştım. hepsindede üstüne yaptı kızım. lazımlığa oturtuyordum. meğer kızım lavaboyu istiyormuş. lavaboya götürdüm bir günde öğrendi. çok şükür. bu arada gece hala bağlıyorum altını ama temiz kalkıyor ayrıca gece de kalkıp lavaboya götürmüyorum. birde ona vücudu alışmasın demiştim. Allahtan yapmıyor zaten. sabah kalkar kalkmaz yanıma gelip lavaboya gideceğini söylüyor. 2,5 yaşında öğrendi.

Kızınız daha çok ama çok küçük. Eğer olmuyorsa üstelemenin bir anlamı yok. İlla wc eğitimi vericem derseniz gece bez bağlamaya devam edin. Şu anda uyku wc eğitiminden daha değerli onun için.
Gündüz alıştığı takdirde geceyi kendiniliğinden bırakacaktır zaten. eğer büyük bir çocuk olsaydı gündüz ve gece birlikte kesilirdi.

Bikaç önerim olacak müdadenzile. Lazımlık yerine wc adaptörü kullanın derim. Çocuklar daha çok seviyor biz direk wc ye yaptığımız için onlarda öle istiyor.
Her çişe oturmadan sonra mesela suyla oynamasına izin verin.
Bir müddet sonra sadece wc ye çiş yaptığında izin verin.
Bebeğiyle evcilik oynarken "aa bebeğin çişi gelmiş hadi wc ye götürelim" diyip wc ye tutun.
Her başarıdan sonra alkışlayın. Bak şimdi kuşlarda alkışlıcak kızımı çünkü wc ye yaptı diyin ve balkona çıkın. Kuşlara kzınızı övün.
Bunun gibi haraketlerle teşvik edin bebeğinizi.
Yine başarılı olamazsanız zorlamayın dediğim gibi daha çok küçük
arkadaşım galiba çok küçük olduğu kanısındayım demiştim ya bu gün anladım ki olmuyooo iki yaşını bekliycem zorlamanın bir yararı olmuyooo ağlıyoo çünkü oturmak istemiyoo paylaştığın bilgiler için sonsuz teşekkürler
:teselli:

cnm merhaba benimde bi kızım var biz altı aylıkken felan çok büyük bi kabızlık problemi yasadık gitmediğimiz doktor kalmadı kızım 9 aylıkkken hemoroid ve yırtıklar bile oluşmaya başladı makatında düşün yani...çıldırmak üzereydim ne gecemiz geceydi nede gündüzümüz..sonra buraya bi özel hastane açıldı bide onun çocuk doktoruna götürelim dedik hiçbir tedavi cvp wermiodu 3 gün hastanede yattık doktor denetiminde beslendik ama tık yok...en sonunda doktor bişey farketti kızım beze tuvaletini yapmamak için direniyordu hemen bi lazımlık temin ettik oturaklı olanlarından...kızım onuncu ayından itibaren büyük tuvaletini 2 yasından beride küçük tuvaletini söylüo yani küçükkende mümkün hersey kolaylığa alışmıcak bu sayede...bu arada ben ahala geceleri bezliyorum bazen 3 gece üstüste yapmazken bazen çişi dısına çıkıo ben fazla taklımıyom büyüdükçe bıarakır diorum bide sana tavsiyem ben kızıma çiş öğretirken alıştırma kilotları almıştım hem temiz hem rahat oluo PAYYLAŞMAK İSTEDİMMMMM

arkadaşım galiba çok küçük olduğu kanısındayım demiştim ya bu gün anladım ki olmuyooo iki yaşını bekliycem zorlamanın bir yararı olmuyooo ağlıyoo çünkü oturmak istemiyoo paylaştığın bilgiler için sonsuz teşekkürler
:teselli:

En doğru karar vermişsin tebrikler. Israr edersen ilerde de başarısız olursun zaten canım. Çocukta wc ye karşı bi fobi oluşur allah korusun.
a.s.

En doğru karar vermişsin tebrikler. Israr edersen ilerde de başarısız olursun zaten canım. Çocukta wc ye karşı bi fobi oluşur allah korusun.
a.s.
gerçekten çok doğru söylüyosun arkadaşım zaten çok korktuğuna eminim kendini hazır hissetmiyodu kızım hadi kızım tuvalete gidelim dediğimde ağlıyor ve inatla gitmek istemiyodu... biraz daha bekliyim ben çok teşekkürler...senin yavrularınıda allah baışlasın :):nazar:

cnm merhaba benimde bi kızım var biz altı aylıkken felan çok büyük bi kabızlık problemi yasadık gitmediğimiz doktor kalmadı kızım 9 aylıkkken hemoroid ve yırtıklar bile oluşmaya başladı makatında düşün yani...çıldırmak üzereydim ne gecemiz geceydi nede gündüzümüz..sonra buraya bi özel hastane açıldı bide onun çocuk doktoruna götürelim dedik hiçbir tedavi cvp wermiodu 3 gün hastanede yattık doktor denetiminde beslendik ama tık yok...en sonunda doktor bişey farketti kızım beze tuvaletini yapmamak için direniyordu hemen bi lazımlık temin ettik oturaklı olanlarından...kızım onuncu ayından itibaren büyük tuvaletini 2 yasından beride küçük tuvaletini söylüo yani küçükkende mümkün hersey kolaylığa alışmıcak bu sayede...bu arada ben ahala geceleri bezliyorum bazen 3 gece üstüste yapmazken bazen çişi dısına çıkıo ben fazla taklımıyom büyüdükçe bıarakır diorum bide sana tavsiyem ben kızıma çiş öğretirken alıştırma kilotları almıştım hem temiz hem rahat oluo PAYYLAŞMAK İSTEDİMMMMM
arkadaşım çok geçmiş olsun inşallah suan çok iidir kızın,biz annelere allah çok sabırlar veriyo eminim bak neler atlatmışsın benimki ne ki dedim şimdi kendime.alıştırma kilotlarından alıcam bende ama daha erken olduna kanağat getirdim çok korktu ya!galiba hazır değil 2.yaşını beklemem gerektini söyledi doktorumuz daha idrar keseleri gelişmemiş 18.aylık bebeklerin tutma mekanizmaları yokmuşş biraz daha beze devam arkadaşım çok sağol bilgilerin için kızınıda kocaman öpüyorum:):nazar:a.s.

evet canım çok erken daha ..sen milletin lafına ne bakıyosun ki ..sen bildiğinden şaşmıcaksın...benim de iki tane evladım var..kızım şu an 9 yaşında...2 yaşından sonra ancak başladı..düzene girmeye..oğlum şu an 4 yaşında...gündüzleri söylüyo tuvaletini..akşamları uyurken halada altını bağlıyorum..yapıyo çünkü...herşeyin bir zamanı var elbet...sabırla yoluna girer...

18 ay erken bence gerçi çokcuktan çocuga değişir en iyi ve güvenilir sinyal gece boyu kuru kalması, gece boyu bezi kuru kalıyor, sabah uyanınca bezine yapıyorsa zamanı gelmiş, kasları çiş tutmak için gelişmiş demektir. Diğer türlü hem sana hem çocuga yazık, çocuk üzerinde bu konuda baskı yapmak psikolojik problemlere yol açabiliyormuş ilerde

evet bence de erken canım. önemli olan çocuğun hazır olması.. erken verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi ilerde enürezis sorunu yaşatabilir size.. yani belli yaştan sonra kronik işemeler yaşayabilirsin. zorlama çocuğu. hazır olunca iki günde öğrenecektir..
bu arada ben çocuk gelişim uzmanıyım arkadaşlar sorunlarınız olursa yardımcı olmaya çalışırım..

ben 18 ayın erken old düşünmüyorum.daha erken öğrenen ve hiç bir problem yaşamayan çocuklar olduğu gibi 3 yaş hatta daha sonra öğrenen çocuklarda var.bu tamamen çocuğa bağlı.genetikte önemli.oğlum 2.5 yaşında öğrendi.kızım ise 15 aylıkken kakasını söylemeye başladı ben götürmek istemesem ağlıyordu çişte biraz zorlandık ama çok şükür öğrendi.arada kazalar olabilyor tabi.birde anneninde hazır olması lazım.koly gelsin.........

ay benimde gözümde büyüyor bu mesele nasıl olacak bakalım. ama 2 yaşından önce bende girişimde bulunmayı düşünmüyorum. birde çocuğun kesinlikle korkmaması falan lazımmış komşumun kızına alıştırma yaparken baştan bağırmışlar çocuğa altına yapıyo diye şimdi 3 yaşını doldurdu hala bekliyorlar

Back
X