Herkese merhaba,
Ben de geçenlerde üçlü test yaptırdım. Trizomi 21 için ilk sonuçta 1:60 çıktı. İkinci defa tekrar edilmesini istedim ve ısrarcı oldum. Doktorum tekrarı pek istemedi. Kararlı olduğumu görünce örnekler dışarıdan bir laboratuvara gönderildi. Bu sefer 1:195 çıktı. İki gün sonra bu kadar değişmesi dikkatimi çekti. Bu konuda eşimle birlikte çok ayrıntılı araştırma yaptık. Sonuçta üçlü testin güvenilirliğinin düşük olduğunu, sadece istatistiksel veriler içerdiğini, bu verilerin güncellenmesi ile ilgili hiçbir bilgi olmadığını, herkesin farklı programlar kullandığını, 30 yaş üzerindeki birçok kişide riskli çıktığını veya çıkarıldığını öğrendik. Daha ilginci aşağıda vereceğim linkteki programa kendi değerlerimizi girdiğimizde 1:60 olan oranın 1:130 çıktığını 1:195 olan oranın ise 1:409 olduğunu gördük. Doktorlar riskli değerden hemen sonra ayrıntılı ultrason veya amniyosentez öneriyorlar. Bunlar ekstra maliyet demek. Amniyosentezde düşük oranının 1:200 olduğu varsayılırsa benim 1:409 olan değerimden daha yüksek bir oran çıkıyor. Hiç gerek yokken daha yüksek bir riski göze almam gerekiyor. Bu konuda ön yargılı olmak istemiyorum ama kesinlikle güvenmediğiniz yerlerde bu testleri yaptırmayın. Bu istatistik programlarının güncelliğinin de mutlaka kontrol edilmesi, riskli çıkan değerler veya laboratuvarların mutlaka takip edilmesi gerekiyor. Ben bu tahlilleri yapan iki laboratuvarı da şikayet etmeyi düşünüyorum. Bu testlerin çok kontrolsüzce yapıldığını ve bu konuda da Sağlık Bakanlığının çok sıkı takip etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Program için:
Antenatal Screening Software-Trisomy Risk Calculator
Tüm yazdıklarım ön yargısız ve yardımcı olmak amacıyladır. Gönlünüzü ferah tutun. Sevgi ve saygılarımla