Ufkumu genişletmek için neler yapabilirim ?

Aysar_

İçim Garip, Sıfır Huşu
Kayıtlı Üye
30 Ağustos 2014
1.195
5.176
158
Shire 💙
Arkadaşlar az önce bir video izledim. Bu konuyu açmama vesile oldu diyebilirim. Kısaca şöyle;

Türkiye’de yaşıyorsunuz ve her ay yurtdışına kısa süreli de olsa seyahat etme hakkınız / fırsatınız var.
[Hayatınız boyunca gitmek istediğiniz farklı kıtalardan seçtiğiniz Ülkeler]

Düşünsenize tek başınıza herkesten ve her şeyden uzaklaşarak (sadece sırt çantanızla) bir yılda kaç farklı ülke, kaç farklı kültür, kaç çeşit insan görmüş olabileceksiniz. Kabul ediyorum son derece Ütopik bir şey ama düşüncesi bile harikulade değil mi? :)

Böyle bir şeyin yarısını dahi yapma imkanım olsaydı ufku çok daha geniş bir insan olabilirdim dedim kendi kendime.

Bir insanın ufkunun genişlemesine katkı sağlayacak iki şey aklıma geldi. Biri Çok Okumak diğeri Çok Seyahat etmek...

Peki sizce için başka neler yapılabilir ?

Son düzenleme:
ve çok çeşitli insanla tanış olmak.
bu gezerek de elde edilebilen bir şey, başka türlü de olur, meslek icabı falan.

ve aslında açık fikirli olmak gerek, yoksa okuduğun da gezdiğin gördüğün de etki etmez sana.
antiskolastik düşünce sistemine geçmenin de inanılmaz faydası olacaktır bu uğurda.

Ben de merak ediyorum tam olarak ne yapmak gerektigini.
Yapabildigim tek sey de İngilizce makale okumak/cevirmek.

Belgesel izlemek, enstrüman ve yabancı dil öğrenmek. Önce Türk mutfağı sonra dünya mutfağı öğrenmek. Doğa yürüyüşleri, bisiklet. Tabiki romanlar, tabiki kediler.

Ve en önemlisi üretmek.

Farklı türden kitaplar okumak, hiç gitmediğin yerlere gitmek.

Arkadaşlar az önce bir video izledim. Bu konuyu açmama vesile oldu diyebilirim. Kısaca şöyle;

Türkiye’de yaşıyorsunuz ve her ay yurtdışına kısa süreli de olsa seyahat etme hakkınız / fırsatınız var.

Düşünsenize tek başınıza herkesten ve her şeyden uzaklaşarak (sadece sırt çantanızla) bir yılda kaç farklı ülke, kaç farklı kültür, kaç çeşit insan görmüş olabileceksiniz. Kabul ediyorum son derece Ütopik bir şey ama düşüncesi bile harikulade değil mi? :)

Böyle bir şeyin yarısını dahi yapma imkanım olsaydı ufku çok daha geniş bir insan olabilirdim dedim kendi kendime.

Bir insanın ufkunun genişlemesine katkı sağlayacak iki şey aklıma geldi. Biri Çok Okumak diğeri Çok Seyahat etmek...

Birde ufku geniş bir insan nasıl olur sizce ? Merak ediyorum sizin çevrenizde bu şekilde tanımladığınız birileri var mı?
genel kulturunuzu arttırmak için bol bol okumak, belgesel vs gıbı kultur duzeyı yuksek programlar ızlemek ve hayat hakkında farklı tecrubeler yasamak ıcın seyahat etmek, yenı ulkeler sehırler kulturler kesfetmek ve yenı ınsanlarla tanısabılecegınız farklı ortamlara takılmak gerekır...
kımının ufku genıstır hayallerı de oyle, kımı sıg yasamayı sever...
sıg yasamayı sevenın ımkanları da olsa yerınde sayar cunku yenılıge kapalıdır, ama dıgerı ımkansızlıklardan bıle ımkan yaratır...
iş kişinin kendısınde bıter , zaman ve para baglayıcı unsurlar olsa da bunlarda ıstedıkten sonra halledılebılır.

Bu hayat tarzıdır aslında. Kendine liste yapmakla olacak şey değildir.
Mesela çok okuyan insan buna çocukluktan başlar ve belli bir yaşa geldiği aman içinde olduğu denizin farkında değildir, onun için sıradan bir olaydır. Ancak bir sohbet sırasında onun bilgi birikimi başkalarını hayrete düşürebilir. Seyahat etmek, ortam hepsi birbirinin tamamlayıcısıdır.
Ama seyahatten çok okumak derim ben.

Bence de çok gezmek,engin fikirleri olan insanlar tanımak,araştırmakla olur.
Ben dış ülkeden ziyade kendi memleketimi karış karış gezmek,içinde yaşarak anlamak isterdim. İnşallah memur olursam eşimle kızımla karadenizinden doğusuna,batısından güneyine her yerde bir kaç sene yaşamak isterim.

Birde ufku geniş bir insan nasıl olur sizce ? Merak ediyorum sizin çevrenizde bu şekilde tanımladığınız birileri var mı?

Sadece daha fazla bilgi edinmek için okumakta, gezmekte insanı yorar, zevk vermez.
Önemli olan, içten gelen bir istek.
Örneğin sevdiğin bir ülke varsa, dilini öğrenmek.
Ya da desteklediğin ideolojiye ilişkin fikirler edinip savunmak. Uğrunda zaman ve emek harcamak.
Ve bence en güzeli, önemliside tartışmak.
Tartışmak, bir kaç saat içinde bilgiyi katlıyor.
Düşünce, izm gruplarına katılarak kendini çok güzel geliştirebilirsin.

Öncelikli olarak çok okumak ve gözlem yetenigine sahip olmak bence. Genel kültür bilgilerinden haberdar olmalı. Yalnız bu sıra sıra şunları yapayım demekle olacak is değil kanımca. Insanin kendine ailesine dünyaya ait bi bakışı olmalı. Derin düşünebilmeli. Mesela bir kitabı seçerken taraf tutmamalı Zülfü Livaneli de okuyabilmeli bir Iskender Pala'da. Okumak derken tırnak içerisinde pembe roman dediklerini okumaktan sayamıyorum ben maalesef. Ortaokul lisedeyken ipek Ongun serisini okumuştum. Sonra çok pişman oldum niyeyse. Bana kattığı tek şey okuma aliskanligimin yerleşmiş olmasını sağlamaktı. Gezmek yeni yerler yeni insanlar ve çalışmak özellikle bunlar da etkili olur elbette ama okumanın yeri hepsinden ayrı benim için.

ben çok daha farklı şeyler düşündüm nedenseo_O

bence birincisi empati yapabilmek. yani önyargılı olmadan başka ırktan, başka dinden, başka düşüncede birinin yerine kendimizi koyabilmek.

ikincisi de eleştiriye açık olmak. doğrularımızın yere, mekana, zamana göre değişebileceğini kabul etmek.

ha bide kendi ayakları üstünde durabilmeye çalışmak- bunu öğrenmek.
benim için ondan sonra çok okumak, seyahat etmek, ve bir kaç dil öğrenebilmek geliyor..:KK50:

farklı ülkeler görmek diycektim başlığı gördüğümde ama yazıda bahsetmişsiniz zaten

bi diğeri bence psikoloji, insan davranışları ve altında yatan sebeplerle ilgilenmek
insan içine girdikçe sanki herşeye, herkese daha farklı bakmaya başlıo, tavsiye edilir:cool:

bi de herşeyden önce zihindeki zincirleri kırmak, hayatı ve insanları kendi doğrularımızla, yargılamalarımızla değil; olduğu gibi, onlar gibi, yargılamadan görmeye çalışmak

ben çok daha farklı şeyler düşündüm nedenseo_O

bence birincisi empati yapabilmek. yani önyargılı olmadan başka ırktan, başka dinden, başka düşüncede birinin yerine kendimizi koyabilmek.

ikincisi de eleştiriye açık olmak. doğrularımızın yere, mekana, zamana göre değişebileceğini kabul etmek.

ha bide kendi ayakları üstünde durabilmeye çalışmak- bunu öğrenmek.
benim için ondan sonra çok okumak, seyahat etmek, ve bir kaç dil öğrenebilmek geliyor..:KK50:

ben de size katiliyorum.ne güzel ifade etmissiniz.

Vaktini KK'nde geçirmeyerek:) Bu arada kitap okumak demişken, insana bir şey katacak kitaplar okumayı okumaktan sayarım ben. Grinin Elli Tonu tarzı aşk kitapları okuyup ben çok kitap okuyorum diyenler var!!!

farklı ülkeler görmek diycektim başlığı gördüğümde ama yazıda bahsetmişsiniz zaten

bi diğeri bence psikoloji, insan davranışları ve altında yatan sebeplerle ilgilenmek
insan içine girdikçe sanki herşeye, herkese daha farklı bakmaya başlıo, tavsiye edilir:cool:

bi de herşeyden önce zihindeki zincirleri kırmak, hayatı ve insanları kendi doğrularımızla, yargılamalarımızla değil; olduğu gibi, onlar gibi, yargılamadan görmeye çalışmak

+1 katılıyorum, ben oldum olası insanı merak etmişimdir daha çok, neyi neden yaptı, alt yapısı, gerekçesi, ihtimalleri vs vb, bi ara say yayınlarının 10 serisini aldım farklı akımlara ait psikolojik setler ve psikolojik alt yapılı, insanı baz alan kült film ya da romanlar etkili.. ha noldu içsel olarak hep daha sakin, olgun, az kızan, çok yönlü düşünen, bencillikten ziyade empati de kurabilen bir insana dönüşüyorum gitgide.. bi yandan iyi çünkü dünyaya hiç bir şey katamazsan bile iyi bir insan olabilme yönünde çabalıyorsun, bi yandan kötü çünkü sen çok derin kalıyorsun,üzülüyorsun ve suskunluğun,olgunluğun farklı algılanıyor..

bence de en büyük keşif insan , sonra farklı farklı kişilerin yaşadığın şehirler,ülkeler..

Tecrube
Yasamak
Farkli kulturlere karismak(sadece kitapla olacak is degil)
En dipteki insanla en tepedeki insana kadar olabildigince uc hayatlara taniklik etmek.onlarin hayata bakis acilarini; ayni olay karsisinda kimin nasil tepki verdigini olcmek.aslinda bunu yaparken aynada eksik ya da fazla kendi yansimamizi gormek.dusuncelerinizin ,her yasanmisliktan,hayata dair her sahitlikten sonraki sekil alis surecini ,yani aslinda evrim gecirisini saskinlikla izlemek.

Hayat akip gidiyor.bugun ben dunku ben degilim dedigimde nedense bi rahatlik hissediyorum.yerinde saymiyorsan ve kaliplasmis dusuncelere hapsetmiyorsan kendini ya da hapsolmus dusuncelerini kurtarmak istiyorsan yasaman lazim; en aciyi da en tatliyi da...

Çok okumak ve çok seyahat etmek yeterli
Belki ekstradan alimlerle bir arada bulunup onların sohbetinden, bilgilerinden, tecrübelerinden faydalanmak olabilir.
Bu aklıma gelmemişti.Bugüne kadar alim ya da bilge insan diyebileceğimiz kişilerle hiç karşılaşmadım. Umarım bir gün karşılaşıp sohbet etme imkanım olur.
ve çok çeşitli insanla tanış olmak.
bu gezerek de elde edilebilen bir şey, başka türlü de olur, meslek icabı falan.
ve aslında açık fikirli olmak gerek, yoksa okuduğun da gezdiğin gördüğün de etki etmez sana.
anti skolastik düşünce sistemine geçmenin de inanılmaz faydası olacaktır bu uğurda.
Çok çeşitli insan tanımak. İşte gözden kaçırdığım nokta bu olabilir.
Aslında açık görüşlü biri olduğumu düşünüyorum.Tabi her zaman daha iyisi vardır orası ayrı.
Esaslı bir cevaptı. Çok teşekkür ederim goha.

Ben de merak ediyorum tam olarak ne yapmak gerektigini.
Yapabildigim tek sey de İngilizce makale okumak/cevirmek.
Bende forumda bu tarz bir konu bulamadığım için yeni konu açmak istedim.
Bakın güzel cevaplar gelmiş.Umarım size de faydası olur.

Belgesel izlemek, enstrüman ve yabancı dil öğrenmek. Önce Türk mutfağı sonra dünya mutfağı öğrenmek. Doğa yürüyüşleri, bisiklet. Tabiki romanlar, tabiki kediler.
Ve en önemlisi üretmek.
Hepsi çok güzel. Ama kedilerle olan bağlantıyı çözemedim. Benim kedim olmadı hiç. Sadece uzaktan sevdiğim şirin bir hayvandır. Hani o sebepten anlayamamış olabilirim biraz daha açarsanız sevinirim.
Farklı türden kitaplar okumak, hiç gitmediğin yerlere gitmek.
Katılıyorum, elbette öyle.Çok okumak & çok seyahat etmek derken bu detayı atlamışım.

Bu hayat tarzıdır aslında. Kendine liste yapmakla olacak şey değildir.

Mesela çok okuyan insan buna çocukluktan başlar ve belli bir yaşa geldiği zaman içinde olduğu denizin farkında değildir, onun için sıradan bir olaydır. Ancak bir sohbet sırasında onun bilgi birikimi başkalarını hayrete düşürebilir. Seyahat etmek, ortam hepsi birbirinin tamamlayıcısıdır.
Ama seyahatten çok okumak derim ben.
Benimde niyetim elime kağıt kalem alıp bir liste yapmak değildi zaten.
Daha çok merak diyelim.
Sadece bu konuda hiç düşünmediğimi farkettim.
Bu esnada başka insanların fikirlerini almak istedim.Ki farklı farklı cevaplar gelmiş zaten.

Bu arada güzel bir örnek vermişsiniz. Teşekkür ederim.

genel kulturunuzu arttırmak için bol bol okumak, belgesel vs gıbı kultur duzeyı yuksek programlar ızlemek ve hayat hakkında farklı tecrubeler yasamak ıcın seyahat etmek, yenı ulkeler sehırler kulturler kesfetmek ve yenı ınsanlarla tanısabılecegınız farklı ortamlara takılmak gerekır...

kımının ufku genıstır hayallerı de oyle, kımı sıg yasamayı sever...
sıg yasamayı sevenın ımkanları da olsa yerınde sayar cunku yenılıge kapalıdır, ama dıgerı ımkansızlıklardan bıle ımkan yaratır...
iş kişinin kendısınde bıter , zaman ve para baglayıcı unsurlar olsa da bunlarda ıstedıkten sonra halledılebılır.
Kültür düzeyi yüksek programlar izlemek.Çok haklısınız.
Okuduklarımız kadar neler izlediğimizde hayli önemli.
Benim bu aralar favorim; Tlc'de yayınlanan 'Ultimate Survival' programı.Şiddetle öneririm.

eftelya, fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Back
X