Üniversite de özel öğrenci olmak ne demektir bilen varmi

selinselinsln123

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2015
1
0
37
Devlet memuruyum 2. Öğretim üniversite okuyorum . Arkadaşım basvurursam özel öğrenci statüsüne alinabilecegimi söyledi . O ne demek ben hiç bilmiyorum .. devamsızlık konusunda bana muafiyet sağlar mi yani bi faydası olur mu
lisans okuyorum
bilen arkadaşlar var mı ?????

Yüksek lisans için yüksek lisansa kabul edilmemişsen de dilekçeyle ders alıp özel öğrenci oluyorsun.
Sonrasında yükseği kazandığında o dersleri geçmiş sayılıyorsun ama devam zorunluluğuyla falan ilgisi yok

Evet elbereth'in dediği gibi özel öğrencilik yüksek lisans, doktora için geçerli bir durum. Mesela mezun olduğun uni.den farklı bir uni.de yüksek lisans düşünüyorsanız, önce özel öğrenci olarak başvurup kendinizi tanıtır, yüksek lisansa kabul edilmeyi garantileyebilirsiniz. Ya da yüksek lisans yaparken farklı bir bölümden bir ders almak isterseniz özel öğrenci olarak o derse girebiliyorsunuz. Diyelim kimya bölümünde yüksek lisans yapıyorsunuz yazdığınız tezde biyoloji ile de ilgili bir bölüm varsa onun için biyoloji bölümünden özel öğrenci olarak ders alabilirsiniz.
Özel öğrenci olarak alınırken mülakata fln girmiyorsunuz bu arada. Bölüm başkanı uygun görürse, aliniyorsunuz derse

Özel öğrenci şu demek ;
mesela yüksek lisansa başlayacaksındır
lisansın bitmek üzeredir ama birkaç dersin kalmıştır sadece
özel öğrenci sıfatıyla başvuru zamanı başvurup yüksek lisansa bir yandan başlayabilirsiniz
Ya da lisans bitirmişsinizdir
ama yüksek lisans zamanını kaçırmışsınız başvurular için.
Özel öğrenci başvuru zamanı daha geç oluyor ona başvurup özel ders şeklinde alıp yine yüksek lisansa bir adım atmış olursunuz..
Böyle bir şey....
devamsızlıkla alakası yok ama arkadaşınız ne demek istemiş anlamadım..

özel öğrencilik, asil olarak kazanamadıgın, ya da alesin dilin olmadıgı zaman ders başına belli bi miktar ödeyip, derslere girmek oluyor

Bakın size açıkladığımı özetleyen Ankara Üniversitesinin özel öğrenci açıklamasını buldum.Siz de kendi üniversitenizin sayfasından bakabilirsin bu konudaki açıklamalarına..

ÖZEL ÖĞRENCİ KABULÜ

MADDE 12 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili enstitü anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile lisansüstü derslere her yarıyıl için özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrencilerin kabulünde not düzeyi aranmaz ve giriş sınavı yapılmaz. Özel öğrenciler de, asıl öğrenciler gibi, Üniversiteye karşı yükümlülüklerini yerine getirmek ve izledikleri derslerin bütün koşullarına uymak zorundadırlar.

(2) Özel öğrencilerin, dört yarıyılı geçirmemek kaydıyla asıl öğrenci olmaları durumunda, özel öğrenci iken başardıkları lisansüstü derslerden kendi anabilim veya bilim alanları ile ilgili olanlardan aldıkları krediler, izledikleri programdaki kredi toplamının yarısını geçmemek koşulu ile anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun uygun bulması ile devam etmekte olduğu program için geçerli sayılabilir.

http://sosbilens.ankara.edu.tr/?page_id=314

X