• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Uyuşturucu ve Çocuk

askitotomsu

Yiğit Aras_SMA destek
Kayıtlı Üye
31 Mart 2012
10.869
7.482
448
Sınavda görevliydim bugün. Bir öğrenci bayılmış, öğretmen ve polisler ilgileniyordu. Ambulansı aramışlar. Çocuk titriyordu, elleri kasılmıştı, hızlı hızlı nefes alıp veriyordu. Kendine gelmedi. Sınav stresi ya da başka hastalık olabilirdi.

Rahatlasın diye gömleğinin birkaç düğmesini açtılar. Düğmeler açılınca göğsündeki jilet izleri göründü, çocuğun ruhen de iyi olmadığı maalesef ortadaydı. Ambulans çok kısa sürede geldi ama görevliler de uyandıramadılar. Muayeneden sonra ambulansa götürdüler sedyeyle.

Polis ve erkek öğretmenler olmasına rağmen benden refakat etmem istendi. Yola çıktık. Biraz sonra ambulansın hasta kısmından yüksek sesler gelmeye başladı. Sağlık görevlisi iki genç kız, şoföre seslendiler. 18 yaşındaki çocuk kendine gelmiş ve hastaneye gitmek istemiyormuş. Onu daha önceki gibi hastaneye yatırmalarından korkmuş. Tabii arka tarafta kargaşa çıkarırken pek kendinde sayılmaz, gözleri açık ama pek bilinçli gibi değil (Aklıma, kriz anında ambulans görevlilerine saldıran film karakterleri geldi. Sağlıkçıların durumu da zormuş. Şoför durup, çocuğun yanına gitti ve onu sakinleştirdikten sonra geri döndü. Ambulans şoförleri de sağlıkçıymış onu fark ettim.).

Hastaneye gelince çocuğu içeri taşıyıp gittiler. Muayeneden sonra sakinleştirici vurdular ve psikiyatri servisine gitmesini tavsiye ettiler. Tabii bunlar olurken çocuk zorluk çıkarıyor. "O iğneyi vurmayın, beni kötü yapıyor. Beni araştırmaya yollamayın, yatırırlar. Babamı aramayın, kızar. Sınavım iptal mi olacak?" İki güvenlik görevlisi yardımıyla iğneyi yaptılar.

Ben görevli olduğumdan yanıma telefon almamıştım. Evime ve çocuğun ailesine haber vermek için telefon sordum doktora, güvenliğe... Koca hastanede telefon bulamadım. Kontörlü telefon da yok. Bir sekreter ve bir hasta telefonlarını verdi sağolsunlar.

Ailesine haber verdik. Ama ailesinin muhtemelen bilmediği bir şey vardı. Beklerken, 14 yaşından beri uyuşturucu kullandığını anlattı çocuk. Azaltmaya çalıştığını da söyledi. Bırakmak için tövbe ettiğini, namaza başladığını anlattı. Kontrol edemediği öfkesi olduğunu, o anlarda kötü şeyler yapabildiğini ve buna engel olamadığını, ilaç kullandığını.

Ambulans şoförü, tahmin etmişti bu durumu. "Bu çocukların suçu yok, büyüdükleri mahalleler onlara uyuşturucu sunuyor." demişti.

Ne yapabilirim bilmiyorum. Tekrar kullanmaya başlar mı, ailesine ulaşsam çocuğa zarar vermiş olur muyum bilmiyorum. 15 gün psikiyatri servisine yatırmışlar daha önce. Uyuşturucu kullandığını doktorun bilmemesi veya aileye söylememesi gibi bir durum olabilir mi? Ben ne yapmalıyım sizce?

Aileler çocuklarınıza yakın olun. Onlar sert, kaba, geçimsiz, içine kapanık, kendine ya da başkalarına zarar veriyorsa bunu önemseyin. İlla ki bir sıkıntı olabileceği ihtimalini göz ardı etmeyin.

Son düzenleme:
Ulaşabilirseniz haber verin ama ulaşamıyorsanız çok yıpratmayın kendinizi bence ailesi biliyordur. Hem çok küçük yaşta uyuşturucuya başlamış hem daha önce yatış deneyimi var belli ki, ailesinin bilmemesine imkan yok. Sınav günü madde aldığını bilmelerini istememiştir bence asıl olarak.

Ulaşabilirseniz haber verin ama ulaşamıyorsanız çok yıpratmayın kendinizi bence ailesi biliyordur. Hem çok küçük yaşta uyuşturucuya başlamış hem daha önce yatış deneyimi var belli ki, ailesinin bilmemesine imkan yok. Sınav günü madde aldığını bilmelerini istememiştir bence asıl olarak.
bugün kullandığını sanmıyorum
bugün anksiyeteye bağlı bir durumdu sanki. bilmiyorum
az önce madde kullanan bir çocuk tacizcisinin haberini gördüm
Allah korusun herkesi

Polise haber verin o aileyi bulur bu tarz şeyler aileden saklanmaz.

Ailesine elbette ki bilgi verin .
Çocukla çok uzun bir zamsn ilgilenmek gerekiyor ama hiç kolay değil yasadığı.
Allah yardımcısı olsun .

Ailesinin bu durumdan haberi olmaması çok zor ihtimal değil mi ? Yani bu çocuk madde kullanıyorsa bir şekilde para bulması lazım belki ana babasının cüzdanından izinsiz alması ,evdeki ziynet eşyaları satması vs vs yapması lazım yani bu bir ip ucudur.

Bir de yoksunluk döneminde ciddi kriz belirtileri olur yani anlasilmamasinin imkanı yok gibi .

Çocuğun ruh sağlığı yerinde değil o bariz belli .Bundan sonrası çok önemli madde bağımlılığı tedavisi çok uzun süren ve sanır isteyen bir süreç inşallah bırakır da sağlığına kavuşur ..

Ailesinin bu durumdan haberi olmaması çok zor ihtimal değil mi ? Yani bu çocuk madde kullanıyorsa bir şekilde para bulması lazım belki ana babasının cüzdanından izinsiz alması ,evdeki ziynet eşyaları satması vs vs yapması lazım yani bu bir ip ucudur.

Bir de yoksunluk döneminde ciddi kriz belirtileri olur yani anlasilmamasinin imkanı yok gibi .

Çocuğun ruh sağlığı yerinde değil o bariz belli .Bundan sonrası çok önemli madde bağımlılığı tedavisi çok uzun süren ve sanır isteyen bir süreç inşallah bırakır da sağlığına kavuşur ..
inşallah haberleri vardır ama hastanedeyken annesini aradık çocuk fenalaştı diye.
"iyi mi, eve gitmesine yardımcı olur musunuz" gibi şeyler söyledi
bilip bilmediğini bilmiyorum.

inşallah haberleri vardır ama hastanedeyken annesini aradık çocuk fenalaştı diye.
"iyi mi, eve gitmesine yardımcı olur musunuz" gibi şeyler söyledi
bilip bilmediğini bilmiyorum.

Bu alışkın olduğunu gösteren bir cümle

Normalde nerede gelip alalım mı gelemeyecek konumda ise bile nasıl eve geleceğini vs sorgulardı

Eğer çocuk resit olmasaydı hastahaneden tek başına çıkmasına da izin vermez bir yetişkin imzası isterlerdi.Cocuk diye ifade ettiğimiz kişi yetişkin birisi aslında .Ben kendimle ilgili bölümü yapıp benimle ilgili olmayan bölüme girmek istemem.Anliyorum deniz kabuğu hikâyesinde ki gibi bir kişi bir kişidir diyerek bu gence ulaşmak ,elini tutmak istiyorsunuz ama cok tanimadiginiz bu gence yardım ederken istemediğiniz olayları yaşayabilirsiniz.(Maddeye ulaşmak için paraya ihtiyacı var ,paraya ulaşmak için de gasp tehdit ,cinayet vb.davranislara baş vurulabiliyor)

Aileler çocuklarınıza yakın olun. Onlar sert, kaba, geçimsiz, içine kapanık, kendine ya da başkalarına zarar veriyorsa bunu önemseyin. İlla ki bir sıkıntı olabileceği ihtimalini göz ardı etmeyin.
Benim de etrafımda uyuşturucu kullanan çok kişi var.
Onlarin profilini de düşünüp dediklerinize ekleme yapmak istiyorum :
Aileler çocuklarınıza yakın olun. Onlar uysal, kibar, eğlenceli, neşeli, sosyal ise, dersleri güzel, puanı istediği fakülteye yetecek gibiyse bunu da önemseyin.
Benim tanıdığım ve liseden beri esrar içen tiplerin hepsi iyi okullarda okuyan, arkadaş canlısı, kibar insanlar. Asla asla it kopuk demezsiniz. Aileleri de duysa zaten şok olurlar, o kadar problemsiz adamlar ... Ama 28 yaşında 15 yıldır sigara , 11 yıldır ot içiyor mesela...
Benim çocuğum çok efendi , herşeyini biliyorum demeyin, dikkat edin.

Back
X