"Ver bakayım bende duracak mı?"

Less-is-More

Nirvana
Pro Üye
Anneler Kulübü
21 Nisan 2018
8.154
30.244
548
36
Bebeğim onuncu ayında ve son birkaç aydır insanları çok yabancılıyor. Biri suratına bakıp konuşmaya çalışsa bile hemen ağlamaya basliyor. Bunu güzel bir dille insanlara anlatmaya çalışıyorum. Hatta bazen işi sakaya vurup "aman adam yerine koymayın şunu" diyerek olayın benim sakinmam olmadığını, bebeğin bundan kendisinin rahatsız olduğunu anlamalarını sağlamaya calisiyorum. Ama nedense çoğu kişide ver bir de ben deniyim hevesi var. Yani benim oğlum denek mı? Neyi ispatlamaya çalışıyorsun? İstemiyor işte. Kırıcı olmak istemiyorum çünkü gerçekten bebeğimi kimse sevmesin, aman mikrop bulaşır, hasta olur kafasında bir insan değilim. Ama bu konu gerçekten zorluyor beni. Daha ne diyebilirim insanların anlaması için?

insanları kırmayım derken kendinizi ve çocuğunuzu üzmeyin. kusura bakmayın durmuyor veremem bu kadar net cümle.
biz avm'ye veya dışarı yemeğe felan gittiğimizde oğlum küçükken tanımadıklarımız ay çok tatlı alabilir miyiz dediklerinde alamazsınız derdim direk veya yüzünü sevdiklerinde elini öptüklerinde yapmayın derdim. çok meraklıyız başkalarının çocuklarını elleyerek sevmeye. uzaktan sev kardeş mecbur musun dokunmaya..

Ay başlığı okuyunca direkt konuyu anladım ve gülümsedim çünkü benimde 6 aylık bebeğim var ve durum aynı. Ama isteklerimi net şekilde belirtiyorum. Geçen komşum ver bakalim dedi veremem ağlıyor üzülüyor dedim çok net. Sonuç alıyorum. Ezilip büzülüp insanlar gidince sinir sistemimim bozulmasından daha iyi

Ya istemiyorum demek bu kadar mi zor
Bütün annelerde bu problem var,istemiyorlar içten içe bilenip buraya geliyorlar
Ben bu tarz konuların sahiplerini gerçekten çocuğunu bilinmez hint kumaşı gibi görüyor diye düşünüyorum
Çözüm o kadar basit ki,"yok canım deneme","yok denemeyin huzursuz","hayır şimdi ağlar uğraşmayayım" bunlar kâfi,üzülüp sıkılmanızı gerektirecek bir durum yok

Açıkça söylemekten başka yol yok.
Kusura bakmayın,hoşlanmıyor veremem. Ağlayamaya başlarsa susturamam diyin mesela.
Ben derdim kızımda hoşlanmazdı bu durumdan. Herkese aynı şeyi söylerdim. Yabancıları zaten terslediğim dahi oluyordu.
Bir gün markette öyle tuttu ağlama krizi,insanlar ne oldu diyip ,başımızda birikip kendilerince yardım etmeye çalıştıkça daha beter ağlamaya başladı. En son uzaklaşabilir misiniz? Siz üzerine düştükçe daha da beter ağlıyor,müsade edin lütfen diye herkesi göndermiştim. Yani yapacak başka birşeyim yoktu. Hoşlanmıyor işte iyi niyetli de olsa üzerine üzerine gelmeye gerek yok. Ben annesi olarak susturamıyorsam sizin iki agucuk gugucuk yapmanizla susmayacak bu çocuk biliyorum yani.

Ben bu tarz konuların sahiplerini gerçekten çocuğunu bilinmez hint kumaşı gibi görüyor diye düşünüyorum
Çözüm o kadar basit ki,"yok canım deneme","yok denemeyin huzursuz","hayır şimdi ağlar uğraşmayayım" bunlar kâfi,üzülüp sıkılmanızı gerektirecek bir durum yok
Sanki bu tarz konular açan annelere yorum yapmak mecburiyetinde gibi mi hissediyorsunuz kendinizi ben bunu anlamadım. Herkesin çocuğu herkes için biriciktir. Ayrıca depresyona falan girmedim bu dertten. Benimle aynı durumu yaşam insanların fikirlerini almak istedim. Rica ediyorum yormayin kendinizi yorum yaparak. Tesekkur ederim.

Ilk yoruma gore demekki ne yapiyomusuz? Asla cocuklari sevmiyormusuz. Hatta ilk yorumcu GIBI olanlarin cocuklari ile konusmayin bile..
Annelerin tepkilerini sadece şimdi ile yargilayamazsiniz. Hepimizin ta bebeklikten gelen korkuları bilinçaltı düşüncelerı vardır. Kimbilir hakli ya da haksiz ic sesi neler dusunuyor bilincaltinda neler yasiyor. En inemli varligi siz konusu sonucta.Bir anne sırf keyfinden çocuğuna yaklastirmiyor olsa bile bu onun bileceği iştir. Bu kadar keskin olmaya gerek yok sevmeyiverin madem.

Butun aklimdan gecenlerin yorumu gibi olmus bu yorum.

Açıkça söylemekten başka yol yok.
Kusura bakmayın,hoşlanmıyor veremem. Ağlayamaya başlarsa susturamam diyin mesela.
Ben derdim kızımda hoşlanmazdı bu durumdan. Herkese aynı şeyi söylerdim. Yabancıları zaten terslediğim dahi oluyordu.
Bir gün markette öyle tuttu ağlama krizi,insanlar ne oldu diyip ,başımızda birikip kendilerince yardım etmeye çalıştıkça daha beter ağlamaya başladı. En son uzaklaşabilir misiniz? Siz üzerine düştükçe daha da beter ağlıyor,müsade edin lütfen diye herkesi göndermiştim. Yani yapacak başka birşeyim yoktu. Hoşlanmıyor işte iyi niyetli de olsa üzerine üzerine gelmeye gerek yok. Ben annesi olarak susturamıyorsam sizin iki agucuk gugucuk yapmanizla susmayacak bu çocuk biliyorum yani.
Evet benzer durumu bu sabah sağlık ocağında yaşadım ben de. O yüzden konu açtım. Devlet Hastanesinde kan aldiramadim çünkü ağlama krizine girdi. Bizim hemsiremizi tanıdığı için onun yanına gittim. E ağladı tabi kan alınırken. Ben sakinleştirmeye çalışıyorum insanlar dediğiniz gibi üstüne geliyor. Yabancıları sevmiyor diyorum kucağına almaya çalışan var. En son aldım dışarı çıktım. Biri bana bunu söylese yaklasmam çocuğun yanına. Özellikle yaşlılarda bir ben tecrubeliyim havası var ki yenemiyorsun.

Bebeğim onuncu ayında ve son birkaç aydır insanları çok yabancılıyor. Biri suratına bakıp konuşmaya çalışsa bile hemen ağlamaya basliyor. Bunu güzel bir dille insanlara anlatmaya çalışıyorum. Hatta bazen işi sakaya vurup "aman adam yerine koymayın şunu" diyerek olayın benim sakinmam olmadığını, bebeğin bundan kendisinin rahatsız olduğunu anlamalarını sağlamaya calisiyorum. Ama nedense çoğu kişide ver bir de ben deniyim hevesi var. Yani benim oğlum denek mı? Neyi ispatlamaya çalışıyorsun? İstemiyor işte. Kırıcı olmak istemiyorum çünkü gerçekten bebeğimi kimse sevmesin, aman mikrop bulaşır, hasta olur kafasında bir insan değilim. Ama bu konu gerçekten zorluyor beni. Daha ne diyebilirim insanların anlaması için?
Ben "tanimadiginiz biri sizi kucagina almak istese ne hissedersiniz bebegim de aynisini hissediyor. Alismasi icin zaman verin" diyordum.

Benim kızım da öyleydi hala da yabancilar. İnsanlar anlamak istemiyor. icinizdekini soylemekten çekinmeyin. Sizin sıkıntınız bebeğinizin korkup daralması. Hani insanlar yüzme bilmeyeni atiyorlar suya öğrensin korkusunu yensin diye. Bebeklere de yapılan yanlış bu. Ver aglasin alışır yatır ağlasın uyur alışır. zaman sabır sevgi anlayış herşeyi cozuyor aslında sadece bize zor geliyor uygulamak. Veremem aliskin değil deyin olsun bitsin.

Bebekler dönem dönem böyle davranıyor. Mesela oğlum 2 ay önce gittiğimiz evde sıcak davranıp birini sevip oynarsa, sonraki gidişte direk ağlardı.

Ben de onun o an ki ruh haline göre hareket ederdim. Çünkü oğlumu ben tanıyorum, bir kaç ayda bir gördüğü insanlar değil..

Mesela eve gireceğimiz zaman kapıda uyarıyordum "ağlar almayın durun alışsın biraz" deyip vermiyordum. Önceliğim oğlum çünkü..

Şimdi baya büyüdü ve artık keşke insan seçse öptürmese diyorum. Çünkü çok sevecen oldu ve herkes şapır şupur öpüyor..

Sanki bu tarz konular açan annelere yorum yapmak mecburiyetinde gibi mi hissediyorsunuz kendinizi ben bunu anlamadım. Herkesin çocuğu herkes için biriciktir. Ayrıca depresyona falan girmedim bu dertten. Benimle aynı durumu yaşam insanların fikirlerini almak istedim. Rica ediyorum yormayin kendinizi yorum yaparak. Tesekkur ederim.
Evet herkesin evladi biriciktir. Ama cocuguda bi fanusa kapatmicagimiza göre? Yada bencede siz cocugunuzu fanusa kapatin oyle daha rahat edersiniz. Bu nasil bir konudur. Insanlar cocugu şaaap şuupp diye yalayarak sevmiyor elbette. Ama iste toplumda hata kimsenin cocugunu semiceksin. Sonra anneler boyle şaha cikiyor. Sevmeyin efenim kimseni cocugunu. Markette bas bas aglatin. Disari cikmak yerine cocuk markette bas bas aglatarak alisverisinize devam edin.

Bazı bebek sıcak oluyor bazısı da öyle yaklaşmak istemiyor. Karakterlerini belli ediyorlar sanırım. Bu biraz da kimseye vermemekten olabilir gerçi. Bebek anneye yapışık, aman kimse ellemesin diyerek büyütülürse zamanla da kabul etmemesi normal. Şu da var ki bir anne ağlıyor başkası alınca dese ben almam. Durduk yere bebişi neden ağlatayım ki? Egomu mu tatmin edeceğim ağlamayınca ne olacak? En iyisi siz de tersleyin. Yapacak başka bir şey yok..

Aslında haklısınız ama cidden bıkıyorsunuz bir yerden sonra.
Artık söylemeye takati kalmıyor insanın.
Bir sene tatildeyken kızımla ,11 aylıktı ama ne kahvaltıda ne yemekte eşimle oturup yemek yiyemedim zira kızım biz oturunca çığlığı basıyordu. Sırayla yemek yiyoruz ,o oturuyor ben kalkıyorum ben oturunca eşim kalkip gezdiriyor kızımı. Bir aile var,ayni oteldeyiz,kadin her karşılaştığımızda ay yazık size verin biz bakalim yemek yiyin diyor,kibarca sağolun ama durmaz diyorum. Neyse 3 oldu bu teklif artık yıldım aynı şeyi söylemekten tamam dedim alın. Yemek yiyoruz kadın aldı kucağına bizim kızı,gözümün önünde gezdiriyor falan,benim cadı önce dudakları büzdü,sonra kadına baktı ve bastı yaygarayi. Kadın susturamadı koşa koşa getirdi bıraktı,haklısınız durmuyormuş diyerek,bir daha da teklif etmedi.
Yani iyi niyetli ve ısrarcı insanlar da oluyor çevremizde,hani artık söylemekten yoruluyoruz. Yaşadım yani defalarca hemde.
Bende isterim,arabasında,mama sandalyesinde otursun ,etrafa gülücükler saçsın ama kimi çocuk öyle olmuyor işte. Yaz sıcağında hangi anne ister bebekle yapışık iki lokmayi zorla yemeyi,bir yudum sıcak kahve içememeyi yada yediginden birşey anlamamayı. Tabiki sakin mutlu bebekler hepimizin hayali,8 aydır dua ediyorum"Allahim ne olur uyumlu bir bebek olsun oğlum,ne olur diye. Öyle zordu ki kızım anlatamam.

Evet herkesin evladi biriciktir. Ama cocuguda bi fanusa kapatmicagimiza göre? Yada bencede siz cocugunuzu fanusa kapatin oyle daha rahat edersiniz. Bu nasil bir konudur. Insanlar cocugu şaaap şuupp diye yalayarak sevmiyor elbette. Ama iste toplumda hata kimsenin cocugunu semiceksin. Sonra anneler boyle şaha cikiyor. Sevmeyin efenim kimseni cocugunu. Markette bas bas aglatin. Disari cikmak yerine cocuk markette bas bas aglatarak alisverisinize devam edin.
Konuşmanızın arasına giriyorum afedersiniz ama markette bas bas ağlatın derken ne demek istiyorsunuz. Bebekler ağlayarak kendilerini ifade ederler. Bebek ağladığı an marketten mi çıkmak gerekiyor. Annesi ile başbaşa kalıp sakinleşmesi gerekiyor. Zaten bir kriz var kriz anından tanımadığınız insanlar çocuğunuza tamamen yabancı insanlar gelip sevmesi veya oyalamaya çalışmasının lüzumu var mi?

Ben çocuğumu sevmelerinden rahatsız oluyorum gibi bir cümle nerde kullanmisim acaba? Özellikle konumu açarken vurguladım, çocuğumu sakınan biri değilim. Keşke birilerinin kucağında biraz dursa da ben de dinlensem. Güvendiğim gözümün önünde olan insanlara bile gitmek istemiyor. Ben inatla her gün insan içine çıkarıyorum. Tepkisini ölçmek için önce müdahale etmiyorum. Belki ağlamaz diye bekliyorum.
Siz konuyu doğru okuduğunuza emin misiniz? Bı daha dönün bence

her gün kaç değişik insanla karşılaşıyorsunuz da bu durumu verip kucağınızdan bebek istiyolar?

Back
X