ALIŞKANLIKLAR HAKKINDA
Bugün alışkanlık edinme süreci ve alışkanlıkları sürdürebilmek ile ilgili deneyip fayda gördüğüm yöntemlerden bahsetmek istiyorum.
Kendini Tanımak ve Arızalarını Tespit Etmek
Kendimi bir süre izlediğimde, aşağıdaki sonuçlara vardım.
- Yeni alışkanlık kazanmakta ve mevcut alışkanlıklarımı değiştirmekte zorlanan biriyim.
- Birşeyi ya tam yaparım ya da hiç yapmam şeklinde bir eğilimim var. Dolayısıyla bir konu aksadığında ipin ucunu direkt bırakıyorum.
- Duygusal yeme bozukluğum var. Hayatımda birşeyler yolunda gitmediği zamanlarda abartılı miktarlarda hamur işi yemeye yöneliyorum.
Alışkanlıkları Tespit Etmek
Üç tane A4 sayfasını aldım. İlk kağıda“Alışkanlıklar” başlığını yazdım. Kazanmak istediğim tüm alışkanlıkları madde madde listeledim. İkinci kağıda “Neden” başlığını yazdım. Bu alışkanlık bana ne kazandıracak, neden bu alışkanlığı kazanmak istiyorum sorularının cevaplarını her bir alışkanlık maddesinin karşısına yazdım. Üçüncü kağıda ise “Nasıl” başlığını yazdım. Günlük, haftalık, aylık veya haftanın bazı günleri olarak, her bir hedef için uygulama periyodu belirledim.
Bu bölüm gerçekten önemli. Sakin bir ortamda en az 1 saat vakit ayırıp, hakikaten akıldakini kağıda dökmek gerekiyor. Özellikle “Neden” başlığında kendinize ne kadar dürüst davranırsanız o kadar iyi sonuç alırsınız.
Takip Yöntemi Belirlemek
Ben Applestore’dan “Productive” adlı uygulamayı indirdim. 7 gün ücretsiz deneme hakkı var. Senelik 189 lira gibi de bir ücreti var. “Habit Tracker” diye aratırsanız, konu ile ilgili bütün uygulamaları görebilirsiniz. Program ile uğraşamam diyorsanız internette çıktı alabileceğiniz bir sürü örnek doküman var.
Alışkanlıkları takip etmek ve ölçmek çok önemli. Unutmayın “Ölçemediğiniz birşeyi kontrol edemezsiniz, kontrol edemediğiniz birşeyi yönetemezsiniz.” Amaç hayatı ve günümüzü yönetmek ise, günlük yapabildiklerimizin ve yapamadıklarımızın kaydını tutmak ve bunları belirli periyotlarda değerlendirmek gerekiyor.
Kontrol Periyodu Belirlemek
İşyerinde her yıl Temmuz ayında toplanır ve Ocak-Haziran dönemini veriler ve hedefler doğrultusunda detaylı kouşuruz. Yıl başında belirlenmiş olan hedeflerdeki gidişat nedir, hedef düşük ya da yüksek mi belirlenmiş, durum kötü gidiyorsa bunun sebebi nedir, ikinci dönem için bir aksiyon alıp durumu toparlayabilir miyiz gibi bir gözden geçirme yaparız. Her yıl Ocak ayında ise bir önceki yılın değerlendirmesini yaparız.
Kendi alışkanlıklarımı ve hedeflerimi gözden geçirme konusunda aynı uygulamayı başlatmış bulunuyorum. Bu ay sene başı hedeflerimi gözden geçirip, revize ettim. Alışkanlık listelerimi oluşturdum. Detaylı değerlendirmeyi Ocak ayında gerçekleştireceğim.
Bu gözden geçirme esnasında kendine karşı şevkatli olmak, acımasız davranmamak gerekiyor. Hayatınız boyunca yanınızda olacağı garanti olan tek insan sizsiniz. Bu hayatta en sevdiğiniz insana nasıl şevkat ve hoşgörü ile davranıyorsanız kendinize de aynı şekilde davranın. Başaramadığınızda “Olsun, denedin en azından” diyin. Kendinize destek olun lütfen.
Alışkanlıkları Sabah Halletmek
Gün içerisinde yapmak istediğim alışkanlıkların önemli bir bölümünü sabah aktardım. Bu durum sürdürülebilirlik konusunda önemli bir fark yarattı. Eşim ve İpek 07:30’da uyanıyorlar. Bu nedenle 06:00’da kalkıyorum. Kendime ait 1,5 saatim oluyor.
Her sabah 08:30’da Bakıcı ablamız geliyor. Ben de o geldiğinde sabah alışkanlıklarımı tamamlamış olmayı hedefliyorum.
Hedefleri Küçük Belirlemek
Benim yapım ya hep ya hiç modeli olduğu için, kendime yüksek hedefler belirleyip, sonra bunlara ulaşamadığım için motivasyonumu kaybedip, çabalamayı bıraktığım çok oldu. Bu nedenle, bu maddenin sürdürülebilirlik açısından benim hayatıma katkısı oldukça büyük.
Mesela hergün kitap okumak hedefim var. Bu 1 sayfa da, 1 paragraf da olablir. Benim için önemli olan rakam değil, o hedefi o gün gerçekleştirmiş olmak. “Ben bu işi sürdürebilirim” inancını beynimize yerleştirip, alışkanlık iyice oturduktan sonra, hedef yükseltmesi yapılabilir. Ancak alışkanlık kazanma sürecinde sayısal hedef kullanmamamak, sadece o işi o gün yapmış olmaya odaklanmak gerekiyor.
Ön Hazırlık Yapmak
06:00’da evde herkes uyuduğu için kimseyi rahatsız etmeden işlerimi halletmem gerekiyor. Bu nedenle akşam yamadan, sabah rutininde ihtiyacım olan eşyaları çamaşır sepetinin içine koyuyorum. Sabah sepeti alıp, direkt başlıyorum.
İlan Etmemek
Yeni alışkanlık kazanma sürecinde bunu başkarına söylememek lazım. O alışkanlık size uygun olmayabilir, sonra fark edersiniz ve davem etmek istemezsiniz veya yaşam şartlarınızda değişiklik olabilir. Bu yüzden bir de başkalarına dert anlatmak zorunda kalmayın. Alışkanlık kazanıp, süreç oturduktan sonra isterseniz açıklama yaparsınız ancak öncesinde sadece kendinize hesap verecek şekilde bir tutum sergilemenizi tavsiye ediyorum.
Benim sürecimde uyguladığım yöntemler bu şekilde. Kazanmaya ve sürdürmeye çalıştığım alışkanlıkları excelde listeledim. Ekte örnek olması amacıyla paylaşıyorum.
Gün içinde bazılarını yapabiliyorum, bazılarını yapamıyorum. Yapabildiğim zaman kendimi tebrik ediyorum ve uygulamada keyifle işaretliyorum. Yapadığım zaman ise “Yarın yine denersin” diyerek kendimi teselli ediyorum. Önemli olan başarıp başaramamak değil, çabada olmak diye düşünüyorum. Bu dünyaki en güzel duygulardan biri “Elimden geleni yaptım” hissiyatıdır. Kendi hayatınız için elinizden geleni yapmak için harekete geçme zamanı belki sizin için de gelmiştir.
Sevgiler