Vertigo tedavi edilir mi?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.960
605.022
43
pozisyonel-vertigo-kristal-oynamasi.jpg-MWGW.JPG

Şiddetli baş dönmelerine sebep olan vertigo hastalığı son zamanların en çok görülen hastalıklarından birisi olmuş durumda. Vertigo tedavi edilir mi sorusu ise bu hastalığın olumsuz etkilerinden muzdarip olan kişiler tarafından merak ediliyor. Sizler de bir vertigo hastasıysanız sayfamızdan bu hastalığın tedavi edilip edilmediği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Vertigo kısaca toplumda mevcut olan ismiyle baş dönmesi, devamlı mücadele ettiğiniz bir yakınma ise kesinlikle profesör bir hekime muayene olmalı ve probleminizin sebebini öğrenerek ihtiyaç duyulan hastalığın iyileştirmeye başlamalısınız.


Vertigo rahatsızlığının meydana gelmesinde birtakım sebep yer alır ve en çok rastlanan nedende iç kulakla alakalı sıhhat problemidir. Vertigo iyileştirilmesi için hastanelerin nöroloji kısmına başvurmalısınız. Vertigonun iyileştirilmesi evvelinde probleminin sebebi incelenir ve nedene yönelik iyileştirmeler tatbik edilir; amma velakin birçok zaman da kesin bir sebebe rastlanamaz.
Vertigo rahatsızlarının kimilerine hiç bir iyileştirme tatbik edilmeden probleminin spontane geçmiş olduğu da gözlemlenmektedir. Beyin damar rahatsızlığı, MS, beyin uru, boyun kemiklerinde kireçlenme benzer biçimde vertigonun sebeplerindendir. Bu hastalıkların yok edilmesiyle vertigo rahatsızlığı da iyileştirme edilmiş olur. Sıkça yaşanan ataklarda ise atak engelleyici ilaçlar kullanılarak hastalığın şiddeti azaltılabilir.

Vertigo, erken dönemde belirlenirse hastalık kısa süre içerisinde iyileştirilebilir ancak vaka ilerlemiş durumdaysa hastalığın iyileştirilmesi ciddi derecede uzun sürmektedir. Vertigo hastalığını yaşayan kişilerin en büyük sıkıntısı denge kurmada güçlük çekilmesidir. Denge kabiliyetinizde aksamalar meydana geliyorsa kısa zaman içerisinde muayene olmanızı tavsiye ederiz.

Kaynak:kadınlar bilir
 
Vertigo hastalığı belirtileri nelerdir?

vertigo4.jpg

Vertigo, kendisine has belirtileri olan bir hastalık türüdür. Bu hastalık ile mücadele eden kişi sayısı her geçen gün arttığından sizlere vertigo belirtileri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bu hastalık ilk etaplarda basit bir hastalık olarak görülse de ilerleyen vakaların insan yaşamını derinlemesine etkilediği biliniyor.

Baş dönmesi genellikle aşağısında yatan bir hastalık olmadan ortaya çıkabiliyor, amma velakin devamlı yaşanmış olan baş dönmelerinin elbet kritik bir nedeni olmaktadır. Spontane kısa zaman içerisinde iyileşmeyen baş dönmesi nörolojik bir rahatsızlığın varlığını zihne getirmelidir. Vertigonun emareleri arasında baş dönmesi yer aldığından başı dönen birçok kişi vertigo olup olmadığını merak etmektedir. Sizlerinde nedensiz bir şekilde başınız dönüyorsa vertigo belirtilerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Vertigoda oldukça şiddetli bir baş dönmesi vardır. Ataklar niteliğinde gözlemlenen baş dönmesi bazen günler, bazen aylar, bazı vakitte seneler boyunca devam edebiliyor. Ayakta duramama, bulantı, istifra etme, gözlerde sıçrayıcı eylemlerin bulunması vertigo emareleridir. Bu yakınmaları tertipli olarak çekiyorsanız çevrenizin yahut vücudunuzun döndüğünü seziyorsanız bir nöroloji profesörüne başvurmalısınız. Bu emarelerin büyük bölümü vertigo hastalığının habercisidir.

Vertigo erken teşhis edilmesi durumunda kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabilir ancak hastalık ilerlediyse tedavi süreci bir hayli uzun olabilmektedir. Vertigo belirtilerini hisseden kişilerin en kısa zaman içerisinde tedavi olmasında fayda var.

 
Vertigo hastalığı neden olur?

vertigo6.jpg

Vertigo özellikle ciddi baş dönmeleri ile kendisini gösteren hastalıklardan birisidir. Vertigo neden olur konusu merak edildiğinden dolayı sizlere Vertigo hastalığı neden olur konusunda bilgi vermek istiyoruz. Rahatsız olan kişinin hem şahsı vücudunun bununla beraber çevrenindeki şeylerin hakikaten döndüğünü hissetmeye start vermesi ile oluşan bir hastalık olan vertigo, türlü etkenlerde meydana gelmektedir.

Vertigonun sebepleri iç kulak hastalıkları ulaşmaktadır. İç kulağı ilgilendiren sıhhat problemlerin büyümesi baş dönmesi, vertigoya sebep oluyor. Hem de vertigo ur benzer kritik rahatsızlıklara alakalı olarak da gelişebilir.

Özellikle beyin sapı ve beyinciğin birleştiği kısımda ur yer alması vertigonun mühim nedenlerinden biridir. Multiple skleroz rahatsızlığı, muhtelif kalp rahatsızlıkları, ağır kansızlık rahatsızlığı, metabolik tahribatlar, boyun kemiklerinde deformasyona uğramış yahut kireçlenme olması, bazı ruhsal rahatsızlıklarda vertigo sebeplerinden.
 
kulak-2.png


Tanımlar

Dizziness: kafada hafiflik, sallantı hissi, dengesizlik, hareket ile yakınmalarda artış, sallanma veya itilme hissi olarak tanımlanır. Klasik başdönmesinde (vertigo) olduğu gibi etrafın dönmesi, eşyaların hareket etmesi hissi yoktur.

Vertigo: “Dizziness” ‘ın alt tipidir. Hastanın kendinin veya çevresinin dönücü şekilde hareket hissi vardır.
Dizzines’ten ayrımı önemlidir; çünkü, vertigı iç kulaktaki vestibüler organların asimetrik fonksiyon bozukluğundan kaynaklanırken, dizziness, beyin, sistemik hastalıklar veya tansiyon veya kalp hastalıklarına bağlı olarak oluşabilir.Eğer vertigo ile birlikte kulakta işitme kaybı, çınlama veya kulakta basınç hissi de varsa neden çok büyük olasılıkla iç kulak kaynaklıdır.

Bulanık görme, görüntülerin karışması (osilopsi): gözlerde oluşan nistagmus nedeni ile hastalar tarafından tanımlanan görme yakınmalarıdır.Vertigo sınıflamasıVertigo kaynak aldığı yapılara göre periferal ve santral vertigo olarak ikiye ayrılır.

Periferik Vertigo
Vertigonun nedeni iç kulak veya vestibüler organlardır ve bu tür vertigo periferal, otolojik veya vestibüler vertigo olarak isimlendirilir.
Periferik vertigonun en sık nedeni benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) dur; bunu Meniere hastalığı, superior semisirküler kanal zedelenmesi, labirintis izler. İç kulağı etkiliyen influenza, soğuğa maruziyet, travma gibi etkenler geçici vertigo ataklarına yolaçabilirler. Aynı zamanda bazı antiyotikler (aminoglikozidler, streptomisin, Asetil salisilik asit vb) da kanal sisteminde hasara yol açarak vertigo ataklarına neden olabilirler.

Santral Vertigo

Eğer vertigonun nedeni beyinde bulunan denge merkezleri ise bu tür vertigo santral vertigo olarak adlandırılır. Santral vertigoya, konuşma ve artikülasyon bozuklukları, çift görme, yutma bozukluğu gibi bazı ek nörolojik bulgular eşlik eder. Şiddetli denge bozukluğu çoklukla vardır. Santral vertigonun sık nedenleri: migrene bağlı vertigo, multiple skleroz (MS), lateral medüller sendrom gibi , akustik nörinom, otoimmun iç kulak hastalığı ve beyin damar hastalıklarıdır. Beyin damar hastalıkları beyin sapı ve serebellum denilen yapıları etkiler, diğer türlere göre daha uzun sürme eğilimindedir.


Vertigo çeşitleri, farklılıkları ve tedavileri
Migrenöz vertigo (vestibüler migren)

Migren toplumda %17 civarında sık görülen bir hastalıktır. Kadınlarda erkelere oranla daha sık görülmektedir. Kadınlar arasında %25-40 sıklığa ulaşmaktadır. Migrenlilerin %25’inde harekete hassaslık/hareket hastalığı bulunmaktadır. Migrenliler arasında taşıt tutması çok sık görülmektedir. Migrene bağlı vestibüler migrenin nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Migrenöz vertigo vertigolar arasında 2. en sık görülen vertigo türüdür. Tanısı, migren varlığı zemininde tekrarlayıcı başdönmesi ataklarının varlığı ile konur. Başdönmesi bazen ağrıdan önce aura döneminde olurken, çoğunlukla ağrı olmadan gerçekleşir.
Tedavisi, migren tedavisi şeklinde yapılır. Ek bir baş dönmesi ilacı gerekmez. Hastadan migren için tetikleyici faktörlerden uzak durması, düzenli uyku ve yemek öğünlere dikkati istenir. Vestibüler migren tanısı konmuşsa, hastanın ağrıları profilaktik tedavi için az bile olsa bu tedavi uygulanır. Topiramate bu konudaki en yararlı ilaçlardan biridir.

Benign paraksismal pozisyonel vertigo (BPPV)

BPPV, genellikle bulantı, kusma ve dengesizliğin çok fazla eşlik etmediği, 1 dakikadan kısa süreli, baş veya gövdenin belli bir hareketi ile ortaya çıkan (örneğin yukarı bakınca) başdönmesi ataklarıdır. Hastalar başdönmesi olmadığı dönemde yürümede hafif bir dengesizlikten yakınabilirler. Başdönmesinin en sık nedenidir. İnsanlarda yaşam boyu ortaya çıkma olasılığı %10’dur. İç kulakta denge organlarında mekanik olaylarla oluştuğu düşünülür. Kulak bölgesine alınan travmalardan sonra ortaya çıkabilir.
BPPV’nun oluşum mekanizmaları, halk arasında iç kulakta kireçlenme, taş yapma veya kristal olması gibi terimlerle ifade edilen kanalolithiasis, otoconia (endolenf sıvısında artma) veya kupulolithiasisdir. En sık posterior semisirküler kanal (%90), ikinci sıklıkta horizontal kanal bu durumdan etkilenir. En etkin tedavisi kanal içindeki kristallerin tekrar eski pozisyona getirilmesi işlemidir (Epley, Semont, Lempert, and Hamid manevraları). İlaç tedavisi gereksiz ve başarılı değildir. Bu manevraların bu konuyu iyi bilen hekimlerce yapılması gerekir, çünkü yanlış tanı ve yanlış manevra şikayetlerin artışına yol açar.

Meniere Hastalığı

Meniere hastalığı birkaç dakikadan uzun süren, şiddetli başdönmesi, bir veya iki kulakta şiddetli çınlama, kulakta doluluk hissi, dengesizlik, bulantı kusma belirtileri gösteren bir periferik vertigo türüdür. Genellikle tek yanlıdır, ancak hastaların %25’inde iki taraflı olur. Kulaktaki çınlama yakınmaları giderek tam işitmemeye kadar varabilir. Belirli aralıklarla gelir, hasta ara dönemlerde normal olabilir. Hastalık iç kulakta endolenfatik sıvıda artış (endolenfatik hidrops) ile ortaya çıkar. Nedenin viral enfeksiyon, otoimmun hastalık veya kalıtımsal olabileceği düşünülür.
Hastaların büyük çoğunluğu basit önlemler ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Bu önlemler yiyeceklerde tuz kısıtlaması ve diüretik (idrar söktürücü) ilaçlardır. Bununla kontrol altına alınamıyanhastalarda iç kulağa kortizon veya gentamisin enjeksiyonları yapılabilir. Daha ileri vakalarda kulağa yönelik shunt operasyonları yapılabilmektedir.


Otoimmun iç kulak hastalığı

Otoimmun iç kulak hastalığında hızla ilerliyen vertigonun eşlik ettiği veya etmediği işitme kaybı en tipik özelliktir. Başlangıç tek taraflı olsa da çoğunluk iki kulağıda etkiler. Meniere hastalığına benzerliği olsa da en önemli farkı iki taraflı olması, daha hızlı ilerlemesi ve kortizona çok iyi cevap vermesidir. Otoimmun bir hastalık olduğundan bir romatoloji hekimince tedavisi düzenlenmelidir.


Vestibüler Nörinitis

Vertigonun en sık nedenlerinden biridir. Herpes simpleks virüsünün (uçuk virüsü) denge siniri (vestibüler sinir) düğüm yerinde ve üzerinde çoğalması ile hastalığın ortaya çıktığı düşünülür. Hastalıktan bir süre önce üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir ve olmayabilir. Vertigo, dengesizlik ve, bulantı kusma gibi yakınmalara işitme ve beyin sapı ile ile ilgili bulgu ve yakınmalar eşlik etmez. Yakınmalar 1 hafta kadar devam eder ve şiddeti azalarak sonlanır. Yakınmalar çok şiddetlidir ve hastayı işinden gücünden alıkoyar, hareket etmek başdönmesine neden olduğundan hastalar kıpırdanmadan yatmayı tercih ederler. Tedavisinde 1- 2 hafta süreyle bulantı giderici (antiemetik) ve vestibülosupresan ilaçlar vermek yeterli olur. Hastanın daha sonraki dönemi ilaçsız olarak geçirmesi beynin vertigoya adaptasyonunu sağlaması açısından önemlidir. Kortikostreoidler gerektiğinde kullanılabilir. Vestibüler rehabilitasyona erken dönemde başlamak yararlıdır. Antiviral tedavi vermenin yararı tartışmalıdır.

Vertigonun santral yani beyne ait nedenleri multiple skleroz (MS), beyin sapı ve serebeller geçici iskemik atak, akustik nörinom ve serebellopontin köşe tümörleri olabilmektedir.

Vertigo tanısında kullanılan testler

Pür ton odiometri, kalorik test, elektronistagmografi, komputerize dinamik posturografi, AEP (işitsel uyarılmış potansiyeller), elektrokokleografi, MRI (manyetik rezonas görüntüleme), beyin tomografisi kullanılan testlerdir.
 
Tabi burada önemli olan bu baş ağrısına neyin sebebp olduğu. Bu durumun tespiti için yeni cihazlar ve teknikler kullanılmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi VHIT (Video High Impulse Test) denen teknoloji. Teknolojinin dayanak noktası denge merkezinde oluşan rahatsızlıklar ile göz heraketleri arasında bir bağ var Yüksek çözünürlüklü kameralar ile yapılan kayıtlar neticesinde yapılan inceleme sonucu yaklaşık 5 dakika içinde teşhiş konabiliyor. Ülkemizede de yeni yeni oturmaya başlamış bir sistem bir kaç hastahanede var.


http://www.milliyet.com.tr/medicana-konya-da-vhit-donemi-konya-yerelhaber-974213/17

 
X