Eğer koah, astım vb bir akciğer hastalığına sahipseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa zatürreden de pat diye ölünüyor, ki Corona da solunum yoluna saldıran bir virüs, solunum yoluna direkt etki eden tüm hastalıklarda ölüm vakaları vardır, zatürrenin dünya genelinde ölüm nedenleri arasında 6. sırada olduğunu biliyor muyuz?
Zatürre'yi neden seçtim, babam 10 yıl önce kendini grip sandı, gerçi bizde öyle zannettik, hiçbirimizi dinlemeyip inat etti evde tedavi yolunu seçti ve maalesef ani bir şekilde kaybettik, annem deseniz yanından geleli 15 gün oluyor, 2 hafta boyunca zatürreden hastanede yattı, çok etkilendi yoğun bakıma yatacak hale geldi çünkü kronik hastalıkları vardı, ayrıca koah tanısı da kondu.
Hastane serüvenimizde gözlemledim ki bizler maalesef ziyarete gitmeliyim ayıp olur diye düşünüp gripken hapşırırken bile hasta görmeye gidiyoruz, oysa serviste yatanların en ufak bir enfeksiyon bile kapmamaları gerekiyor, hasta ziyareti sırasında hijyendeyse benim gördüklerim bizi sınıfta bırakır türdendi.
Bilinçlenmemiz gerekiyor, siz kendiniz için önlemler alın ama emin olun Corona kadar sinsi ve tehlikeli virüsler, bakteriler var ve biz onları göz ardı ediyoruz, salgınlar olunca maske takmayı, el yıkamayı ya da toplu alanlardan kaçmayı düşünüyoruz.