Yapmam gerekenler!

deniziminincisi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
17 Eylül 2013
429
405
86
Merhaba arkadaşlar..

Benim uzun zamandır içinden çıkamadığım bir sorunum var. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim..

Ben 24 yasindayim bu yıl kısmet olursa eğer üniversite sınavına gireceğim. Onun dışında ingilizce dil kursuna gidiyorum bir yılda o devam edecek. Buraya kadar herşey normal. Ama benim sorunum ders çalışamamak :/ hoş ömrüm boyunca ders çalışmayı sevmedim pek çalıştığımda söylenemez. Ama bunu yapmam gerekiyor. Dersleri konulari öğrenmeyi çok seviyorum. Fakat ders çalışmaya kalktığımda hemen sıkılıyorum. Sınavlar beni aşırı strese sokuyor. Yani ders çalışmak sınavlar vs tam bir işkence haline dönüşüyor. Çalışmaya başlamam lazım elip bir türlü kitaplara gitmiyor. Buna anlam veremiyorum. Acaba hepsini gözümde çok büyüttüğüm içinmi böyle oldu. Yada çocukluğumda ders çalışma alışkanlığı edinmememden mi kaynaklı. Yahut kendimi ders çalışmaya mecbur hissetmek mi sebep oluyor buna anlayamıyorum... Tek bildiğim artık bu durumdan çok sıkıldığım :/ Önerilerinizi bekliyorum..
 
Bazen sevmediğimiz şeyleri yapmak zorunda kalıyoruz malesef , bende nefret ederim. Hatta herşeyimi ayarlarım kitabımı defterimi. Sonra ay dur bi içecek alıyım aa yatağım bozulmuş düzelteyim dolabımın şurası dağılmış toplayım bin türlü bahaneyle o çalışmayı ertelerim :)
Oturun iyice düşünün bunu yapmam gerek diye kafanıza koyun , nerede olmak istediğinizi hayal edin , başarınca yaşayacağınız mutluluğu düşünün gece yatmadan önce. Sonra hiç birşeye fırsat vermeden o masaya oturun. Yani benim gibi dur şunuda yapıyım otururum gibi bahanelere girmeyin. Sonra mesela başlayın okumaya anlamayacaksınız belki ama pes etmeyin okuyunda okuyun :) Mutlaka konuyu biyerinden yakalacaksınızdır. Baştan çok ağır bi programla başlamakta doğru değil. Azar azar çalışın gün geçtikçe tempoyu artırın. Madem sevmiyosunuz mesela bugün 10 dk çalışın yarın 20 vs.. Hiç bişey yapmamaktan iyidir.
Kesinlikle program şart. Günlük belirli çalışma saatiniz olsun. O saatte başka hiçbişey yapmayın. O masanın başına geçin ve uğraşın. Bir süre sonra bu durum alışkanlık haline gelecektir. Ve konuları orasından burasından yakalacaksınızdır. Daha sonrasında ise girdiğiniz sınavlarda başardığınız gördükçe azminiz aratacak ve daha çok çalışmak isteyeceksinizdir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir :)
 
Aslinda cevabi siz vermissiniz.ders calisma aliskanligini bu yasiniza kadar edinememissiniz.bir sekilde liseden herkes mezun oluyor egitim sistemimiz sagolsun ama sira sinava gelince tikaniyor cogu ogrenci.siz de yas olarak birqz gecikmissiniz size tavsiye sinava hazirlanan ogrencilerle ayni ortamlarda ders calisin onlarin azmi sizi hirslandiracaktir.kendinize gunlu soru adeti belireyin.mumkunse bazi dersanelerin yurtlarda yada etut merkezlerinde kalabilirsiniz
 

uzun zamandır ders çalışmadığınız için şimdi bir anda çalışmaya başlamak zor geliyor olabilir. bence öncelikle kendinize bir çalışma ortamı oluşturun. yatak görmeyecek şekilde yerleştirilmiş ve üzerinde dikkatinizi dağıtacak hiç bir şey olmayan bir masanız mutlaka olsun. gezerek, bir orada bir burada çalışmamaya çalışın, masanıza oturduğunuzda psikolojik olarak çalışmaya odaklanmanız daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. ilk günler kendinizi çok zorlamayın. süre hazır olmanıza göre değişir, 1 hafta veya 1 ay zaman tanıyın kendinize. kitaplarınızı kalemlerinizi masanıza yerleştirin. çalışırken nelerden hoşlanıyorsanız, renkli kalemler, renkli sayfalar, meyve suyu, abur cubur, size cazip gelecek şeyler koyun masanıza. bu çalışmaya hazırlık zarfında, masanıza oturun ve kendinizi masada oturmaya, kitaplarla beraber olmaya alıştırın. her gün mutlaka masaya oturun ve kendinizi zorlamadan her gün biraz daha fazla oturmaya, yavaş yavaş kitapları açmaya, sevdiğiniz konulardan çalışmaya başlayın. bir süre sonra masada oturma size daha kolay gelecektir. zamanla da düzenli bir program yaparak daha düzgün çalışmaya bünyeniz alışacaktır diye düşünüyorum.
umarım her şey istediğiniz gibi olur, şimdiden kolaylıklar ve iyi çalışmalar dilerim
 
öncelikle kolaylıklar dilerim.
bende üniversite sınavına hazırlanırken çalışma için isteğim oluyordu fakat odaklanamıyordum. bununla ilgili kitaplar okudum hatta. öncesinde de ders çalışma alışkanlığım yoktu. bundan kaynaklı diye düşünmüştüm. ama sonrasında çok ağır bir grip geçirdim doktora gittiğimizde kan tahlili yapıldı ve aşırı derecede demir eksikliği olduğu anlaşıldı. (11-300 arasında olması gerekirken benim değerlerim 0,5 altında çıktı) neyse ilaçları kullanmaya başladım ve biraz daha toparladım durumu. sonra kendime huzurlu aydınlık bir yerde masa kurdum. program yapıp uymaya kendimi zorlamaktansa hayatımın akışına göre program kurdum. yani yapmaktan keyif aldıklarımdan vazgeçmedim. dizim varsa o gün o saate çalışma koymadım. bittiğinde ise çayımı kahvemi alıp kendimi en az o dizi süresi kadar çalışmaya verdim. anlamadan kalkmadım hedefler koydum hep ama uzun soluklu değil bu kitap bitecek değil mesela bu konu bitecek kısa vadeli hedefler yapmak ulaşmak daha kolay ulaştıkça tekrar tekrar. en baştaki asıl hedefe ulaşana kadar.
umarım çalışma sorununu en kısa sürede çözersin, bunun zevkli bir şey olduğuna kendini inandır. yapmak zorunda değilsin, yaparsan mutlu olacaksın böyle düşün.
 

Yaş 24 ve üniversite sınavına mı gireceksiniz? Sıkılıyorum diye diye 35 de mezun olmazsınız umarım. Herkes okuyacak diye bir şey yok madem ders çalışmak sizi aşırı sterse sokuyor iş hayatında atılın, bir yerden başlayın, zaten okuldan mezun olmanız 30 olur. 30 yaşında hiç tecrübesiz biri olarak hayat daha da zorlayacaktır sizi. 2.üniversiteye gidecekseniz bilemem tabi.
 
Ders çalışmak yerine ne yapıyorsun mesela ? Gezmek mi,uyumak mı,internet mi,tv mi...
Çalışmana mani olan ne ise ondan kopmaya çalışabilirsin.

Bir hedefin var mı bilemiyorum.Bazen hedefi olmayan öğrenciler sınava odaklanamaz.
İstediğin bir bölüm veya bölüm seçmende etken olacak bir meslek var mı ?

Daha önce sınava girdin mi ? Sonucunu mu beğenmedin yoksa hiç mi kazanamadın ?
 
Öncelikle vakit ayırıp ilgilenen, öneride bulunup çözüm üreten arkadaşlara çok teşekkürler. Hepsini dikkate alacağım inş..


Bu yaşta üniversite okumayı neden istediğimi merak edenlere ise;

Ben liseyi açıköğretimden bitirdim. Üniversiteyide yine açıköğretim iki yıllık. İş mevzusuna gelince uzun bir süre çalıştım şirket ortamında ve devam edip bir yerlere gelebilecek konumdaydım. Ama istemedim. Çünkü aklım gönlüp hep başka yerlerdeydi.. Diyekceksiniz ki şimdi madem istemiyordun neden baştan okuluna bakmadın ve neden çalıştın.. Bazen hayatımızdaki büyük değişimler dönüm nokları seçimlerimizin önüne geçiyor.. Ama bu durumdan şikayetçi olmadım hiç. Olması gereken buymuş diyorum. Çünkü şimdi 24 yaşında daha olgun dusundugum bir zamandayim ve hayatımda istediğim bir şeyleri yapma fırsatı elime geçmiş ve ben bunu değerlendirmek istiyorum.. Evet herkes okumak zorunda değil haklısınız.. Nasip olurmu olmazmı bilmiyorum ama ben okumak öğrenmek isteyenlerdenim. Bilgili olup fayda sağlamak istenlerdenim.. Hepsi bu..
 
Uzun bir süre ara vermişsiniz bu ders çalışma mevzusuna, zaten içmde de pek yoktu diyorsunuz.Öncelike şevkiniz için alkış, hiçbir şey için geç değil.Yeter ki içinizden gelsin...Bence bu tarzda bir kursa gidebilir misiniz şansınızı zorlayın, böyle kurslar kalem, defter şu bu derken, eyvah hoca bana bir şey mi soracak derken sizi birden çalışmaya motive edebilir Başarılar , kolaylıklar dilerim...
 
Canım benim. Şöyle düşün 10 torba kömürü bir ara da götüremezsin ama tek tek torbalar halinde taşıyabilirsin
Hedefini tek kalıp halinde zihninde canlandırma böl yani hedeflerini
Güne, haftaya veya aya.
Kısa vadede hedeflerini gerçekleştirdiğini görünce alışacak hatta kendin bitirmek isteyeceksin
Sabah 8 de derse oturacağım ikindide kalkacağım şeklinde değilde, bugün bir konu + şu kadar soru şeklinde planını yap ve uygula
 

İnteretimi uzun zaman önce kapattırdım sosyal hayatıma çalışmama mani olduğu için. Yani kararliyimdir yapmak istedigimi yaparim.

Ne istedigimi biliyorum evet.. O konuda bi sikintim yok. Aklimda bir iki bolum var nasip olursa onlar olur..

Bu arada bir ayrintiyida atlamak istemiyorum. Cunku onemli bir detay. Cevremdeki herkes ne zaman evleniyorsun, evlen artik, sec birisini cumlelerini bol bol kullanmakta. Fazla baskalarini kale alan birisi degilimdir fakat ne denir buna psikolojik baskimi? Birde bu var..
 

Tesekkur ederim evet hayatta hicbirsey icin gec degil yeterki istemeli insan.. Bu arada kurs derken neyi nasil bir kursu kastettiniz?
 

Çok teşekkür ederim. Mutlaka dikkate alacağım bunları..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…