Merhaba, öncelikle müsait bir zamanınızda
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/biraz-konusalim-mi.897125/ yazımı okumanızı istiyorum, yıllarca kilo problemi yaşadım ve artık ciddi bir kararla başladım. O yüzden bu konuda yeterince bilgi sahibiyim. Yani bu kiloyla mı tavsiye veriyor demeyin diye söylüyorum iki yıl önce ideal kiloma ulaştım ama yediğim için yine aldım.
Öncelikle, bence bir diyet listesi oluşturmayın. Çünkü aslında, bu listelere sadık kalamadığımız için kiloluyuz. Bir şeye bir listeye bağımlı olmak. Yemememiz gereken besinleri daha cazip yapıyor. Bu düşünce ile de yemeğe saldırıyoruz ve diyetimiz bozuluyor.
Her şeyden önce, beyninizi buna hazırlayın. Bir kaç ayınızı alan, zorlu bir yolculuğa başlayacaksınız. (İlk kez deneyeceğim dediğiniz için bunları anlatıyorum.) Eski yeme düzeniniz bir daha olmayacak. Bu zamana kadar sağlıklı beslenmediğimiz için kilo aldık. O yüzden biz diyet yapmıyoruz, sağlıklı besleniyoruz! Ve bunu bir yaşam felsefesi haline getirmemiz gerekiyor.
Yıllar önce kilo almamıza sebep olan düşünceyi, alışkanlık haline getirdiğimiz için kiloluyuz bunu unutmayın.
Çok kez spora gittim, diyetisyene gittim artık bilinçli ve her şeyi farkındayım bir nevi kendimin diyetisyeni oldum.
En başta tuz şeker ve beyaz unu hayatınızdan çıkarın. Bırakın kilo vermek için olduğunu, zayıf olsak bile bunları tüketmememiz gerekiyor. Vücudumuza hiç ama hiç bir faydaları yok. Onun yerine doğal yolla tuz ve şeker alın yani, tuzu zeytinden şekeri meyveden gibi. Ama bunlarında bir ölçüsü var elbette.
Bol yeşillik yiyin, size asla kilo yapmazlar, üstelik faydaları da saymakla bitmez. Sağlıklı beslenirken, sebze yemenin önemi çok büyüktür.
Sabahları evde güzelce kahvaltınızı yapın. Peyniriniz, yumurtanız, yeşillik ve domatesiniz eksik olmasın, yanında 3-4 zeytin yerseniz harika olur, tercihen yeşil zeytin olması önemli, siyah zeytin çok kalorilidir çünkü. Ama siyahta olur. Bir de yanında 2 dilim tam buğday, kepekli, tahıllı ekmeğinizi yiyebilirsiniz.
Eğer ki iş yerinde kahvaltı yapıyorsanız bunları bir kaba koyarak iş yerinde de afiyetle yiyebilirsiniz. Çünkü sağlıklı beslenmek, diyette olmak bunu gerektirir. Utanmadan, çekinmeden götürün ve yiyin orada.
Öğlen yemeğinde sebze ve protein tercih edebilirsiniz. Sebze yiyorsanız yanında mutlaka yoğurt yiyin, et, tavuk veya balık yiyorsanız da yanında yeşil salata harika olur ve bu sefer bir dilim ekmek yiyin.
Ara öğünleri unutmamak lazım. Ani açlıklarda midemizi bastıran bir tek onlardır. Ara öğünlerde, 1 elma, 2 orta boy mandalina, veya meyvelerin yanına 3-4 ceviz, biraz leblebi gibi seçerek tüketebilirsiniz ve yanlarında mutlaka yeşil çay için.
Akşam yemeğinde ise sebze ağırlıklı tüketin. Akşamları artık vücudumuz yediklerimizi çook yavaş yakar. Siz 8 de eve geliyormuşsunuz. Direk yemek yiyin ki daha fazla geciktirmeyin, o saatten sonrada asla bir şey yemeyin. Yeşil çay veya rezene çayı içebilirsiniz. Yeşil çay yağ yakımını destekler, rezene ise ödem atar.
Hareketli bir hayatınız var mı bilmiyorum? Ancak bunu sporla desteklemezseniz, ilk başlarda kilo verseniz bile bir süre sonra veremezsiniz. O yüzden izin günlerinizde 1 saatlik tempolu yürüyüşler yapın, evde bölgesel hareketler yapın(mekik, bacak hareketleri gibi internette bir sürü video mevcut)
İşte olduğunuz zamanlarda da çok hareket çalışın.
Ve suyu asla unutmayın günde 2 litreden fazla su için. İlk zamanlar çok içtiğiniz için çok fazla tuvalete gideceksiniz ama, unutmayın bu aslında çok iyi bir şey, hem tuvalete gitmek için hareket edeceksiniz, hem de vücudunuzdaki zararlı toksinleri atacaksınız.
Yıllarca edindiğim bilgilerle bir şeyler anlattım, umarım faydası olur.
Başka sorunuz olursa seve seve yanıtlarım :)