Öncelikle her dert her sıkıntı kişiseldir ve ağırdır. Başka acıları kendinizinkilerle kıyaslamayın. Acının derdin büyüğü küçüğü olmaz. Hepsi zarar verir insana.
Ben şuna inanıyorum günün en karanlık zamanı güneş doğmadan önceki andır. Ve bir top düşünün aşağı düşen... Ama yeniden yükselmek için yere çarpması gerekiyor. Tekrar atağa kalkması için zıplaması için.
Siz de bu durumdasınız.
Bu durumdan ancak ve ancak kendinizi sevmeye başladığınızda, kendinizin farkına varmaya başladığınızda kurtulabilirsiniz.
Dünyada sizden daha değerli hiç bir şey olmadığını anladığınızda. Hatalarınızı kabul ettiğinizde ve 'Ben kendimi geçmişteki hatalarımla seviyorum' demeye başladığınızda...
Bunu nasıl mı yapacaksınız...
Kendinizi zorlayacaksınız. Daha önce yapmadığınız şeyleri yaparak başlayacaksınız.
İşe yarayan önerilerim şunlar benim;
Madem çok paranız yok ona göre düşünelim.
-Önce bulunduğunuz ortamda değişiklikle yapın. Odanızın şeklini değiştirin. Yeni çarşaflar alın. Odanızı sakin bir havaya sokun. Gereksiz renkleri ve eşyaları hayatınızdan çıkartın.
- Mutlu şarkılar dinleyin, mutlu filmler izleyin.
- Gülün. Durduk yere gülün. Canınız acısa da gülün. Beyine bunu öğretin. Bu durumlarda beyin diyor ki ' Aaa bu gülüyor o zaman ben beynin mutluluk tarafını çalıştırmalıyım.' Bu bilimsel bir yöntem. Beyninize hükmedin. Böylece beyin mutluluk hormonu salgılıyor. İnan bana.
- Spor yap. Dışarı çıkamıyorsan evde youtubedan spor yap. Spor mutluluk hormonu salgılayan en büyük etmen.
- Yazı yaz. Hayallerini yaz. Güzel şeyler yaz. Maldivlere gitmişsin mesela orada gün batımında içeceğini yudumluyorsun yanına bir köpek geliyor seviyorsun. Sonra onun fotoğrafını çekiyorsun vs. vs. hikayeleştir.
- Acıyı ve karamsarlığı tekrarlama. Bunu vücut alışkanlık haline getirmiş. Bu senin bağımlılığın olmuş. Bunu yenmek için kendini zorla ve pes etme. Dediğim şeyleri tekrar tekrar yap. Geçiş süreçleri zorludur ama her zaman sonucu mucizedir.
- Kitap oku. Ama vıcık vıcık aşk romanları değil. Sana bişey katmayan sığ aşk sözcükleri, hikayeleri değil. Klasikleri oku. Felsefeyi oku. Feminizm nedir, insan hakları nedir, hayvan hakları nedir, dünya nedir, siyaset nedir, sanat nedir araştır, bil. Geliştikce okudukca aslında ne kadar kendine haksızlık ettiğini ve ne kadar değerli olduğunu hissedeceksin. Evet burnun kalkacak, kültürleneceksin. Ve evet bu muhteşem bir şey!
- Değiştir kendini. Sosyal medya hesaplarını değiştir. Eğer duygusal şeyler, aşk sözcükleri, duygusal fotoğraflar, göndermeler varsa hepsini kaldır.
Bunlar çok basit ama etkili adımlar. Ağlamaya, sızlamaya, yakınmaya, başkasına harcadığın zamandan çok daha azını bunlara harcayarak kendine güvenli ve donanımlı bir insan olabilirsin. Zor değil inan. Bir adım at ve başla. Kendin için çabala. Kendine acımayı bırak artık!