Yavru Köpekler Hakkında Yeni Köpek Sahiplerinin Öğrenmesi Gereken 8 Bilgi

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.783
118.864
Yavru Köpekler Hakkında Yeni Köpek Sahiplerinin Öğrenmesi Gereken 8 Bilgi




Yavru bir köpek sahiplenmeye mi karar verdiniz? Bu harika bir haber! Eğer onun bakımını nasıl yapacağınız ve nasıl eğitim vereceğiniz konusunda endişeleriniz varsa, sizi böyle alalım. İşte yavru köpekler hakkında mutlaka bilinmesi gerekenler…

Unutmayın ki köpeklerin en çok terk edilme sebeplerinden biri insanların onlara tuvalet eğitimi gibi temel şeyleri öğretememesi. Köpekler çok zeki canlılar, mutlaka öğrenirler eğer öğrenemedilerse bu onları yanlış yönlendiren ve yeterince sabır göstermeyen insanlar yüzünden.

Son olarak lütfen satın almayın,sahiplenin!
Sahiplendiğiniz köpeğin oyuncak olmadığını, hep yavru kalmayacağını, ortalama ömrünün 15 yıl civarında olduğunu ve bu süre zarfında onun her türlü ihtiyacını giderip bakmakla yükümlü olduğunuzu bilin.


1. Her şeyden önce sabırlı olun!
yavru-kopekler-hakkinda-1-1024x790.jpg


Eğitim esnasında sonuçları hemen göremeyeceğinizi, köpeğinizin birtakım şeyleri öğrenmek için zamana ihtiyacı olduğunu bilin. Çünkü o henüz bir bebek, elbette onu birtakım şeyleri yapmaya iten içgüdüleri var ama henüz çevresini ve sizi yeni tanıyor. Asla yaptığı hatalar için ona sinirlenmeyin. Eğer köpeğiniz istemediğiniz bir şeyleri yapıyorsa bu onun suçu değil, sizin bir yerlerde ona hatalı bir mesaj vermenizden ya da doğru davranışı destekleyememenizden kaynaklanıyor.

2. Köpeklerin doğasını ve çevrelerini nasıl algıladıklarını anlayın
yavru-kopekler-hakkinda-2-1024x768.jpg


Yavru köpekler hakkında öğrenmeniz gereken en önemli şeylerden biri onların birtakım şeyleri nasıl algıladıkları ve olaylara nasıl baktıklarıdır. Bizlerden farklı vücut dilleri ve iletişim biçimleri vardır. Köpekler doğaları gereği sürü halinde yaşar ve her sürünün de bir lideri vardır. Evde ise liderin siz olduğunuzu anlamaları onlara eğitim vermeniz açısından önemlidir. Sizi sürünün lideri olarak gördükleri sürece komutlarınızı yerine getirmekten mutluluk duyarlar.

3. Kendilerini güvende hissedecekleri bir ortam oluşturmanız önemlidir
yavru-kopekler-hakkinda-3-1024x747.jpg

Köpeğiniz ev içinde de olsa, sadece kendisine ait, 4 bir yanı kapalı bir klübe ya da kafes tarzında alana sahip olmalı. Bu köpeğinizin özgürlüğünü kısıtlamak, onu cezalandırmak veya sürekli olarak orada tutmak için değil tamamen kendisine ait bir köşesi olması içindir. Köpek dilediğinde bunun içine girip rahatlamalı ve huzur bulabilmelidir. Ayrıca böyle bir alanın varlığı ona vereceğiniz diğer eğitimler için de kolaylık sağlar

4. Köpek eğitimi için doğru zamanlama önemlidir
yavru-kopekler-hakkinda-4.jpg


Eğitim köpek eve geldiği andan itibaren başlamalıdır. Fakat bazı şeyler için köpeğinizin belli bir olgunluğa erişmesini beklemelisiniz. Ayrıca henüz çok bebek olan köpekleri annelerinden ayırmak da onların sağlığı ve psikolojisi için iyi değildir. Yavru köpekler için en doğrusu hayatlarının ilk 8 haftası boyunca anneleri ile kalıp süt emmeleridir. Ayrıca bazı komutların öğretilmesi, tuvalet eğitimi gibi şeyler için 3. ayı beklemek daha doğru olacaktır.

5. Yavru köpeğinizin aşılarını tam yaptırmanız şart! Aşılarını tamamlamadan onu sokağa çıkarmayın
yavru-kopekler-hakkinda-6-1024x682.jpg


Yavru köpeğiniz; parvo(kanlı ishal), gençlik hastalığı, iç dış parazitler gibi bir çok tehlikeye karşı savunmasızdır. Bu hastalıklar onun hayatına mal olabilir. Lütfen köpeğinizin aşılarını hiçbir zaman aksatmayın. Bu hem onun hem de sizin korunmanız açısından önemlidir. Eğer aşıları karşılayacak maddi durumunuz yoksa, zaten köpeğin diğer ihtiyaçlarını da karşılayamayabilirsiniz. Böyle bir durumda sağduyulu davranın ve köpek sahibi olma kararınızı tekrar gözden geçirin. Eğer onun bakımını yapamayacaksanız lütfen evinize alıştırmayın.

6. Yavru köpekler hakkında bilmeniz gereken bir diğer önemli şey ise onların sözcükleri ne kadar kolay kavrayabildikleridir
yavru-kopekler-hakkinda-7-1024x682.jpg


Köpekler komut almayı ve uygulamayı severler ve sözcükleri kolay öğrenirler. Onlara komut öğretirken, ‘otur’, ‘gel’ gibi basit şeylerle başlayın. Ses tonunuz ve vücut diliniz çok önemlidir. Daha önce de köpeğinizin sizi lider olarak görmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Ona komut verirken ses tonunuz ve vücut diliniz ile de otoritenizi yansıtmanız önemlidir. Ses tonunuz kesin ama yumuşak olmalıdır, bağırmamalısınız. Kelimeleri kısa ve keskin şekilde belirtin ve uzatmayın. Vücut dilinizle de verdiğiniz komutu destekleyin. Örneğin otur derken, elinizi avuç içiniz yere bakar haldeyken yavaşça aşağı indirebilirsiniz.

7. Yavru köpekler rutin ve düzeni sever
yavru-kopekler-hakkinda-8-1024x682.jpg


Ayrıca onları doğru bir şekilde eğitmek iştiyorsanız sizin de düzenli bir yaşamınız, onlara ayıracak vaktiniz olmalı. Evde köpeğinize ait olan ve onun kullandığı her eşyanın belirli bir yeri olmalı ve bu yerler köpeğe belletildikten sonra değişmemeli. Örneğin köpeğinizin mama kabını sürekli aynı yerde bulundurun ve en önemlisi ona günün belirli zamanlarında kontrollü olarak mama verin. Yavru köpekler sık beslenmelidir, fakat köpek büyüdükçe mama saatlerinin sıklığı azaltılıp günde 1 ya da iki öğüne düşürülebilir. Köpeğinizin oyuncaklarının da belirli bir yeri olmalı, oynamak istediği zaman onları nerde bulabileceğini bilmeli. Oyuncaklar evin her yanına saçılmamalı. Köpeğiniz her gün aynı saatte uyumalı, uyanmalı, yemek yemeli, oynamalı ve dışarı çıkmalı. Bunlar rutine oturursa işler kolaylaşır.

8. Yavru köpekler için tuvalet eğitimi
yavru-kopekler-hakkinda-9-1024x768.jpg


Köpeğinizi eve ilk getirdiğinizde onun için bir tuvalet alanını hazır bulundurun. Bu alanı basitçe kullanmayacağınız eski bir halının altına ve üstüne naylon poşetleri serip bant ile sabitleyerek hazırlayabilirsiniz, üst kısımda hasta altı bezlerinden de kullanabilirsiniz. Veya piyasadaki bu iş için üretilen ürünlerden faydalanabilirsiniz. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidereceği alan hep aynı yerde olmalı. Onun aşılarını tamamlayana kadar dışarı çıkararak tuvalet eğitimine başlamayın. Aşılarını tamamladığında ise her gün aynı saatlerde aynı noktada tuvaletini yapmasını sağlamanız kolaylık olacaktır. Yavru köpekler sık tuvalete çıkarlar, büyüdükçe bu ihtiyaç azalır. Köpeğiniz tuvaletini yanlış bir yere yaptığında ona bağırmayın, kesin bir dille onun için hazırladığınız klübeye gitmesini söyleyin ve yeri koku kalmayacak şekilde silin.






Patiliyo'dan alıntı..
 
X