yeni iş arkadaşı

fibulaa

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2011
13
0
Merhabalar,

Bir buçuk ay önce uluslararası bir şirkette işe girdim. Benimle aynı zamanda işe başlayan başka bir arkadaşımla bir takım sorunlar yaşıyoruz ve bunu bir üstüme söyleyip söylememek arasında kararsızım.
Yüksek lisans mezunuyum. İkinci lisansımı da bu yıl içinde bitireceğim. İki yabancı dilim var ve girdiğim şirket aynı zamanda ilk işim. Kısacası bundan önce hiçbir iş deneyimim olmadı. Benimle aynı anda başlayan başka bir bayan daha var ve o kişinin bana işi öğretmesi gerekiyor fakat 5 hafta geçmesine rağmen ondan öğrenebildiğim tek birşey olmadı diyebilirim. Bu arkadaş da lisans mezunu ve bu alanda 10 yıllık deneyime sahip bir arkadaş. Bunları yazmamın sebebi olayı daha net anlatabilmek için.

Bu süre zarfında ilk hafta neredeyse sadece fotokopi çektim, öğrenmem gereken şeyleri de ufak da olsa başka arkadaşlara rica ederek, sorarak öğrenmeye çalıştım. Bu bayan ise sürekli " hiç benim yaptıklarıma bakmıyorsun, bir şeyler öğrenmek için çabalamıyorsun" tarzı şeyler söylüyor. Yanına programı yada süreçlerin nasıl işlediğini öğrenmek için gittiğimde sadece "ben ne yapıyorum bilgisayara bak izle" diyor ve yaptıklarını hızlı hızlı anlatıp geçiyor. Dolayısıyla hiçbir şey anlamıyorum. Birinin bir şey öğrenmesi için önce onu izlemesi, sonra da onu pratikte yapıp yanındaki insanın yardım etmesi gerekiyor.

Bu süre zarfında başkalarından öğrendiğim şeyleri yapıyorum mesela, görüyor orda birşeyler yapıyorum. Üstüne "canım fotokopi çeker misin, dosya taratır mısın, tarayıcıya belge yolladım getirir misin" diyor. Hadi dedim ilk bir iki hafta normaldir, birşey bilmiyorum, yapabileceğim tek şey bu tip şeyler. Ama artık belli süreçleri kendim girebiliyorum fakat bu bayan işim olduğunu gördüğü halde beni ofis boy olarak kullanıyor resmen. Sizce bu normal midir? Tek başınayken "senin şunu şunu yapabilmen lazım, hala öğrenemedin. Çok kızıyorum yanıma gelip birşeyler öğrenmiyorsun" diyor; başkalarının yanında ise "normal tabi, daha yeni başladı kız" diyor. Sanki benim moralimi bozup işten çıkmamı istiyor gibi..

Artık boş olduğum zamanlarda başkalarının yanına gidip, yeni şeyler öğrenmek istiyorum. Bu süre zarfında öğrendiğim tek şey fotokopi çekmek. Kısacası sıkıldım. Deneme süresi olan 2 ay bittiğinde müdürümün bana gelip "sen çok fazla şey öğrenemedin" demesini istemiyorum ve bu hafta başında konuşmayı düşünüyorum. Fotokopi çekmekten farklı şeyler öğrenmeye vaktim olmuyor.

Anlattığım bayan da benimle aynı zamanda işe başladı. Dolayısıyla beni ne kadar tanıyorlarsa onu da aynı şekilde tanıyorlar. Şefim de kadın, iyi biri ama yine de güvenip söyleyemiyorum. Malum kadın kadını çekemez derler bazen, bundan korkuyorum. Bundan dolayı müdürümle konuşmayı düşünüyorum. Siz olsaydınız ne yapardınız mesela? Konuşmam mı daha iyi olur, yoksa konuşmamam mı?

Bence konuşmalısın. Dediğin gibi sonradan "sen hiçbirşey öğrenemedin" dediklerinde diğer kadın kalkıp "evet ben öğrettim ama anlamadı" diyecek. O kadınla konuştun mu? Ona söylesen ilk fotokopi çekmeyi öğrendim ne zaman farklı şeyler öğreneceğim gibisinden?

Evet bi cozum aramalisin ama su asamada ben bsy ogrenemiyorum bu kadin beni sirf ofis boy olarak kullaniyor demen cok yanlis olur. Dersenki o zmn yontem soyle bunada net bi cvp veremem ama Merak etme koprunun altindan sular akiyor boyle kalmiyor.

Kadın da bana zıt zaten. Gidip "ben fotokopi çekmeyi öğrendim, başka birşey öğretin" desem kim bilir neler söyler. Misal bir gün önceden mesai bitiminde evraklar geliyor, diyorum ki yarın sabah bakalım. ertesi gün saat 8:30'da gelmiş "off ben bunları bekliyordum, neden getirmedin daha önce" diye cevap veriyor. Ben de "evraklar dün mesai bitiminden 10 dk önce geldi, dün size söyledim sabah bakalım diye" dedim. "Haklısın ben gerizekalıyım anlamamışım" diye cevap aldım. Yada fotokopi çek diyor, gidiyorum mesela; önümdeki insanları bekliyorum. Tam çektim, bana "hala neden getirmedin" gibi bir bakış atıp, yanıma gelip hızlıca elimden kağıtları alıp masasına dönüyor vs.

Ayrıca bu insan bana öğretmek istemiyor, hızlıca geçiştiriyor. Dolayısıyla bana birşey katacağını düşünmüyorum böyle olduğu için. Bu konuyla ilgili konuşursam "bana ayşe, fatma vs iyi öğretiyor, onlar öğretsin" demek istiyorum açıkçası. İlk zamanlar ben gerizekalı mıyım, neden anlamıyorum diyordum. Aynı şeyi başkaları gösterdiğinde rahatça anladım. Sorunun benden kaynaklanmadığının farkına vardım açıkçası.

İş hayatına hoş geldiin :)

Önce kızla konuş, eğer durumu değiştirmezse amirlerine ileteceğini söyle.

işe ofisboy olarak alınmadığına göre "fotokopi çeker misin, dosya taratır mısın, tarayıcıya belge yolladım getirir misin" şeklindeki istekleri yerine getirme.. yöneticine de "bana işi göstermesi gereken arkadaş hem bana işi öğretmiyor hem de fotokopi çek, dosya tarat, belgeyi getir götür olarak beni kullanıyor, izleyerek öğrenmeye çalışıyorum ama getir götür yapmaktan işi takip edemiyorum" de..

stres yapma, soru sormaktan çekinme, önemli şeyleri not al.. işinle ilgi konularda araştırmalar yap, kitaplar oku..

sevgiler..

Şef varsa calistigin yerde once onunla konusmalisin.aksi halde ustunu ezip gecmissin gibi olabilir.şefin de sana cephe almasini saglama.
Ikiniz ayni anda girdiyseniz,öne cikmak istiyor olabilir.senin basarisizligin bir nevi onun basarisini belirleyici.onunla konusursan bu sekilde ''ben'' bilirim insanlarinin kolay kolay hatalarini kabul edecegini sanmiyorum.zaten muhtemelen ozellikle yapiyordur.
Şefinle durust ve acik bir sekilde konus,baskasi ile ogrenmenin daha verimli olacagini anlat,yardimci olacaktir.

su hayatta kadinin Kadina verdigi zarari erkek vermiyor buyrun burden bakin daha simdiden kendini bi b......kk sanmis ustelik iki yuzlu bir insan baskalarina farkli sana farkli konusan bi tip biran once konus patronunla tabiki oda sana karsi onyargili olmassa ne zor su is hayati yahuuuu allah yardimcin olsun

bazı insanlar yanındakine öğretmemek için çabalarlar. sadece kendileri bilsin; orada kendileri değerli olsun isterler. ego problemi var bence. kadınla konuş bakalım bi, eğer devam ediyorsa daha üst birisinden rica etmelisin.

standart bir durum.
Ancak hiyerarşiyi bozmadan ilerlemelisin, iş hayatının kurallarından biri.
Önce kendisine bir toplantı talep ettiğini söyle. Ama dikkat, sizinle konuşabilirmiyim şeklinde değil, bir toplantı istediğini net olarak belirt.
Bu toplantıyı sakın ama sakınnnnnnnnnnn onun odasında yapma. Makamında masasında oturmamalı seninle konuşurken.
Ardından bu toplantıda hedefi sadece işyerinin işleri olan biri olarak kur cümlelerini.
Ancak eğer kurduğun cümlelerden bir veya bir kaçına hemen cevap verirse sakın karşı atağa kalkma, sükunetle dinle o sözünü bitirince hep böyle durumlarda 2 saniye es verip sonra diğer konuya geç.

Not :
Bu toplantının amacı ona dertlerini anlatmak değil, aksine onun aklında senin aslında bir birey olduğun gerçeği ve mesajları yankı bulacak.
Eğer bundan rahatsızlık duyacak bir tip ise, artık sana karşı daha dikkatli davranacak, buna engel olamayacak.
yok gerçekten iş kolik veya iyi bi tip ise, aksine sana akacaktır zamanla. Hatta ummadığın kadar önemli biri haline gelebilir senin için ilerde bu kişi, seni en çok destekleyen kişi bile olabilir.

çözümler, insanların ne yaptığından yola çıkarak değil, onları iyi analiz etmekte yatar.

X