Yerleşme Kanaması Nedir? Yerleşme Kanaması ve Adet Kanamasının Farkı

Lekelenme veya hafif bir kanama gebe kalmak için uğraşan herkesin kalbine korku salan şeylerden bir tanesidir ancak yerleşme kanamasından şüphelendiğiniz zaman bu korku hemen bir heyecana dönüşebilir. Hamile kalmaya çalıştığınızda, en küçük bir sancı veya leke bile sizi bir anda harekete geçirir ve gebelik testi uygulamak istersiniz. Eğer yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yapmak gerekir diyorsanız okumaya devam edin.

Lekelenme erken gebeliğin bir işareti olabilir ancak garanti değildir ve neye bakacağınızı bilmek önemlidir. Yerleşme kanamasına dair bilmeniz gereken her şeye değindiğimiz bu yazının bekleme sürecini sizler için daha çekilir kılacağını umuyoruz.

Yerleşme Kanaması Nedir?

yerlesme_kanamasi_lekelenmesi.jpg
Döllenmiş yumurta kendini rahim dokusuna tutturduğunda, çok az bir kanama veya hafif bir lekelenme ortaya çıkabilir. Buna yerleşme kanaması adı verilir. Hızlıca bölünen bir hücreler topluluğu kendisini rahim dokusuna eklemlerken ve daha fazla gelişim için derinlere doğru gömülürken, bu süreç bir kaç gün sürebilir ve hafif bir kanamaya yol açabilir. Yerleşme gebeliğin kritik bir aşamasıdır ve pek çok insan için bu durum yumurtlamadan 6-12 gün sonra gerçekleşir. Bazen yerleşme lekelenmesi adı da verilir ve genelde kahverengi ile pembe renktedir ve daima yumurtlamadan 10-14 gün sonra ortaya çıkar.

Yerleşme Kanaması ve Adet Kanamasının Farkı


Herkes gebeliği farklı şekilde deneyimler ve bu nedenle herkeste yerleşme kanaması olmayabilir. Bu nedenle kanamanın yerleşmeden mi kaynaklandığını yoksa adet kanamasının başlangıcını mı işaret ettiğini anlamak daha zor hale gelir. Yerleşme kanaması genelde pembe veya kahverengi olsa da, adet kanamasında renk parlak kırmızıdır. Fakat erken gebelik döneminde tüm kanamalar endişe sebebi olduğundan endişeleriniz varsa doktorunuza görünmeyi unutmayın.

Renge ek olarak yerleşme kanamasını adet kanamasından ayırmanıza yardımcı olacak bazı şeyler de mevcut. Yerleşme kanamasına sancı, memelerde gerginlik, bulantıda artış ve uykusuzluk gibi başka erken gebelik işaretleri eşlik edebilirler. Yerleşme kanamasının rengi daha açık olur ve sadece bir kaç saat ila bir kaç gün sürer. Adet kanaması ise hafifçe başlar ve giderek artış gösterir.

Yerleşme ile alakalı sancılar genelde hafiftirler ve adet kanaması ile bağlantılı olan daha yoğun sancılardan farklıdırlar. Sancıların zamanlaması da adet yerine yerleşmeden kaynaklandığının bir işareti olabilir. Yerleşme kanaması yumurtlamadan ortalama on gün sonra ortaya çıkarken, adet kanaması on dört güne daha yakın olacaktır. Elbette tüm süreç hormonlar tarafından düzenlendiği için kişiden kişiye ve döngüden döngüye büyük değişimler olabilir. Yumurtlama ve doğurganlık penceresi dönemlerinizi takip etmeniz yerleşmenin ne zaman olacağını tahmin etmenize yardımcı olabilir.

Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Test Yapmak Gerekir?


Test olmadan önce doğru zamanı beklemek önemlidir çünkü hangi test olursa olsun doğru sonuçlar bu şekilde elde edilebilirler. Yanlış zamanda test yapmak yanlış sonuçlara yol açar. Gebelik testleri gonadotropin veya hCG hormonlarını ölçerler ve bunlar gebelik hormonları olarak adlandırılırlar. Bu hormon erken gebelikteki kritik süreçlerde rol oynar ve sadece döllenmiş yumurta kendini rahme başarıyla eklemlediği zaman salgılanır.

Yaptığınız testin türü de yerleşmeden sonra hangi gün test yapabileceğinizi belirleyecektir. İki haftalık bekleme süreci, bedeninizin test tarafından algılanan hCG hormonunu yeteri kadar üretmesi için önemlidir. Testi 12-14 günden önce yapmamak gerekir çünkü sonuçlar doğru olmayabilirler veya yanlış negatif verebilirler. Ayrıca kimyasal gebelikten dolayı pozitif sonuç almak da mümkün olabilir.

Gebelik testleri idrar veya kandaki hCG düzeylerini ölçerler ve gebeliği tespit etmenin temel yoludurlar. Bazı vakalarda doktor hCG düzeylerini devamlı takip edebilir çünkü gebelikte hCG düzeylerinin öngörülebilir bir örüntüsü vardır.

Yerleşmeden Sonra hCG Artışı


Başarılı yerleşme ortaya çıktığında, hCG hızlı şekilde artmaya başlayacaktır. Ancak yerleşmeden sonra hCG’nin tam olarak ne zaman artmaya başladığı önemli olan noktadır. Gebeliğin ilk dört haftasında, genelde her 48-72 saatte bir ikiye katlanacaktır ancak onuncu hafta civarında her 3-4 günde bir iki katına çıkacaktır. hCG’yi devamlı takip etmek gerekmez ancak durumunuza, tıbbi geçmişinize ve gebelik risk durumunuza göre doktor onu devamlı gözlemlemek isteyebilir.
yerlesme_kanamasi_sonrasi_hcg.jpg
Yüksek riskli olarak görülenlerde veya geçmişte düşük yaşamış olanlarda hCG’nin düzenli takip edilmesi gerekebilir.

hCG düzeyleriniz tespit edilebilir düzeydeyse ev gebelik testlerini kullanabilirsiniz ancak hCG’nin tam olarak ne kadar olduğunu gösteren böyle bir test bulunmuyor.

Gebelik Testi Yöntemleri


Kan testlerinden evde gebelik testlerine kadar farklı gebelik testi türleri mevcut. Pek çok insan genelde evde gebelik testi ile başlar ve sonra onay için doktoruna gider.

Evde Gebelik Testi


Ev gebelik testleri pozitif sonuçlar için minimum hCG düzeyini tespit ederek çalışırlar. Testin pozitif sonuç vermesi için hCG düzeyinizin sınırın üstünde olması gerekir. Bedeniniz bu hormonu yerleşme gerçekleşene kadar yeteri kadar üretmediğinden bu konu dikkate alınmalıdır.
evde_gebelik_testi.jpg
Testler genelde idrar üzerinden hormon ölçümü yaparlar. Son dönemlerde dijital olanları veya erken dönemde gebeliği teşhis edenleri de çıkmış durumda. Seçtiğiniz teste bağlı olarak gebelikten 11 gün sonra sonuç almanız mümkün olabilir. Bazı testler gebelikten 6-8 gün sonra tespitte bulunabildiklerini iddia ediyorlar ancak bu çok nadir bir ihtimaldir ve hCG’nin idrarda yeterli düzeye ulaşması genelde 10 günü bulur. Doğru şekilde kullanılan ve doğru zamanlanan gebelik testleri %99 doğru sonuç verirler.

Kan Testi

gebelik_kan_testi.jpg
hCG kan testi, evdeki testlerden daha kısa sürede sonuç verir çünkü hormon kanda daha erken görülür. Döllenmeden 6-8 gün sonra sonuç almak mümkün olabilir fakat bu işlemin hastanede veya doktorun ofisinde yapılması gerekir. Kan testi hCG düzeyinizi tam olarak gösterecektir. Genelde idrar testinden çok daha yüksek doğru sonuç verir.


Yanlış Negatif Gebelik Testi



Eğer hCG düzeyleriniz henüz tespit edilebilecek kadar yüksek değilse, yanlış negatif sonuç almanız mümkün olur. Gebeliğin erken dönemlerinde hCG düzeyleri herkeste tespit edilebilir miktarda olmazlar ve bu nedenle en az 14 gün beklemek önemlidir.

Yanlış Negatif Sonucun Sebepleri​



Testi Çok Erken Uygulamak​



Bazı insanlarda beklenen adet gününden beş gün öncesine kadar pozitif sonuç almayı sağlayacak düzeyde hCG bulunabiliyor. Ancak çoğu insan için durum böyle değildir ve hCG henüz tespit edilemeyecek kadar azdır ve sonucunda yanlış negatif sonuç alınır.


Gebelik Testi Esnasında Hatalar



Ev gebelik testlerinin doğruluk oranları değişkendir ve özellikle talimatlar doğru uygulanmadıklarında beklenmedik sonuçlar alınabilir. Çok erken test yapmak, idrarın seyrelmiş olması, bekleme zamanlarını takip etmemek, yeterince hassas olmayan bir test seçmek gibi pek çok şey yanlış sonuç almanıza sebep olabilir. Bu nedenle en doğru sonuçlar için test üzerindeki talimatları daima yakından takip edin.
 
X