• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yiğenimin geleceği için akıl verin nolursunuzzz

Din sorgulanamaz diye birşey yoktur. Din sorgulanır ve zaten sorgulanarak öğrenilir.
Ki zaten Kur-an bile 'oku' diye başlar. Siz nasıl sorgulanamaz dersiniz.
Bunca Alim boşuna mı Kur-anı anlamak için kafa patlatıyo ömürlerini harcıyo.
Sizinki bilerek inanmak değil anlaşılan.

Sizin yaşadığınız ortam çevre dininizi sorgulamanıza gerek duyuracak bir ortam değildi demekki.
Ama günümüz çocukları için bu geçerli değil.

Kalıplaşmış düşüncelerinizi yıkmazsanız yiğeninize yararınızdan çok düşüncelerini pekiştirirsiniz.

Din sorgulanamazdan kastım bazı sorular vardırki cevapları yok. bizde cevap bulamadık diye inkar etmek yerine sorgulamadan inanmayı yeğliyoruz. anlatabildimmi ....... benimki bilerek inanmak. ben çocuk yaşlardan Kur-anı okudum. çoğu kez oturdum düşündüm işin içinden cıktıgımda oldu çıkamadım yerlerdede sorgulamak yerine inanmayı tercih ettim.. buna bilerek inanmak değil diyosanız sizin anlayış biçimiz böyleymiş.

her nesnenin her eşyanın bi yatarıcısı varsa evrenin bi yaratıcısı olduguna neden inanmıyorsun dedim. gelen soru EVRENİ YARATANI KİM YARATTI... soru bu ? buyurun ? sizi dinliyorum ?

valla ne yalan söyliim zaman zaman benim de aklıma böyle ilginç cevap bulamadığım sorular takılıyo sonra diyorum kendime bırak bu kadar sorgulama içinden çıkamazsın evet inanıyorum allahımın varlığına ve birliğine ama bazı şeyleri sorgulamaktan kendimi alamıyorum bu insanın içinden gelen bşy inanıyomuş gibi yapıp hadi insanları kandırdın allahı nasıl kandırıcan şüphelerin varsa bilenlerle tartışacaksın soracaksın okuyup araştıracaksın ki sana göre en doğru en mantıklı olana karar veresin...
akışına bırakın bence daha olgun bir birey olduğunda son kararı kendisi versin sonuçta dinimizde baskı ve zorlama yoktur sen doğru yolu gösterirsin ama kişi istediği yolu seçer...

atesitlerın sorduğu belli sorular vardır artık nasıl ınanmışlarsa bu sorulara 50 farklı yoldan doğru cevapta verılse ıkna olmuyorlar

okadar kolay değil tabıkı halası olarak vazıfesı anlatmak bıldığını yalnıştan döndurmek ama tek başınada hiç kolay değil

bence çocuğun tek derdı dıkkat çekebılmek

atesitlerın sorduğu belli sorular vardır artık nasıl ınanmışlarsa bu sorulara 50 farklı yoldan doğru cevapta verılse ıkna olmuyorlar

okadar kolay değil tabıkı halası olarak vazıfesı anlatmak bıldığını yalnıştan döndurmek ama tek başınada hiç kolay değil

bence çocuğun tek derdı dıkkat çekebılmek

İnşallah tek derdi dikkat cekmektir.. İnşallahhhh

her nesnenin her eşyanın bi yatarıcısı varsa evrenin bi yaratıcısı olduguna neden inanmıyorsun dedim. gelen soru EVRENİ YARATANI KİM YARATTI... soru bu ? buyurun ? sizi dinliyorum ?
Bu soruya çok güzel cevap vermiş olan insanlar var.
Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil.

Her soru doğru değildir.
Siz 'mavinin kokusu nasıldır?' diye bir soru soramazsınız mesela.
Mavi kokusu olan şeyler sınıfına girmez çünkü
Burda hatalı olan sorudur. Sizin cevap verememeniz değil.
Aynı şekilde Tanrı da yaratılabilecek şeyler sınıfına girmez. Sebepsizdir.
Zaman ve mekan dışı olamak yaratılmış olamayı da gerektirmez zaten.
Öncesi ve sonrası olmayan diye boşuna demiyoruz biz O'na.
Yaratılmışlık onun için söz konusu değildir.

Bunu çok daha fazla sebeple açıklayabilirim ama şuan aklıma gelen bu.
Ha ben bunu nerden biliyorum kafamdan uydurmadım elbet.
Sırf bu soruya karşılık olarak yazılmış o kadar çok şey var ki.
Yeterki siz bilmek isteyin her soruya bir cevap bulursunuz.
Bi yerde okumuştum 'Dinde her sorunun cevabı yoktur diyen ki tembel kişidir' diye.

Evreni yaratanı kim yarattı? onu yaratanı kim yarattı? bu böyle uzar gider sonsuza doğru, sence böyle inanmak mı mantıklı? yoksa her şeyin kainatın tek yaratıcısı olduğuna inanmak mı daha mantıklı? deseydin...

Din konusundan önce yeğeniniz çok zor zamanlar geçirmiş annesinin babasının ilgisinden yoksun büyüyen çocuk hayatında boşluğa düşebilir. Pedagog a götürüyor musunuz? bence götürmelisiniz bir uzman desteği alsın...

Bence her insan ergenlikte inancının sorgulamasını yapmıştır. O da böyle bir sorgulama içinde şu an. Allah hidayet verir inşallah...

Bu soruya çok güzel cevap vermiş olan insanlar var.
Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil.

Her soru doğru değildir.
Siz 'mavinin kokusu nasıldır?' diye bir soru soramazsınız mesela.
Mavi kokusu olan şeyler sınıfına girmez çünkü
Burda hatalı olan sorudur. Sizin cevap verememeniz değil.
Aynı şekilde Tanrı da yaratılabilecek şeyler sınıfına girmez. Sebepsizdir.
Zaman ve mekan dışı olamak yaratılmış olamayı da gerektirmez zaten.
Öncesi ve sonrası olmayan diye boşuna demiyoruz biz O'na.
Yaratılmışlık onun için söz konusu değildir.

Bunu çok daha fazla sebeple açıklayabilirim ama şuan aklıma gelen bu.
Ha ben bunu nerden biliyorum kafamdan uydurmadım elbet.
Sırf bu soruya karşılık olarak yazılmış o kadar çok şey var ki.
Yeterki siz bilmek isteyin her soruya bir cevap bulursunuz.
Bi yerde okumuştum 'Dinde her sorunun cevabı yoktur diyen ki tembel kişidir' diye.

ben bu soruya cevap veremedim dediğimi gördünüzmü yada okudunuzmu. sizin yazdıgınıza karsılık sordugu sorulardan birini yazdım sadece. tabiki bu soruya cevap verdim. ikna olmasada kendi dogrularından HENÜZ şaşmasada sordugu hemen hemen her soruya bi açıklık getirdim. Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil demeden önce. bunun bilincinde oldugum için şuan sizinle yazışabiliyoruz..... öyle dimi. siz bana burda beni yargılamak benim dimini dini bilgilerimi sorgulmak yerine beni alt etmek cabasına gireceginize beni aydınlatmak için gelseydiniz daha iyi olacaktı. bende insanım ve yetemedigim konular olabilir. bu konuda çıkmaza girdigim için açıldı zaten. ancak görüyorumki sizin amacınız aydınlatmak değil vakit çalmak.. yeterince huzursuzum daha fazla kaçırmayın huzurumu lütfen.

bırakın özgürce sorgulasın, bu yüzden suçluluk duymasına sebep olacak şeyler söylemeyin. zehir gibi zeki çocukmuş zaten düşüncelerine gem vurmayın. ancak o size sorarsa cevaplarsınız alıp karşınıza tebliğ yaparsanız ters teper. em ateist olmak da kedi sevmek de korkulacak geleceğinden endişe duyulacak şeyler değil. şu konuda da dediği doğru örneğin türkler islamiyeti seçmeseydi belki biz şu an gök tanrı dinine inanan insanlar olacaktık o zaman da o dini sorgulamaya gerek görmeyecektik. bırakın kendi kendine düşünüp araştırıp kendince en doğru olanı yapsın.

Evreni yaratanı kim yarattı? onu yaratanı kim yarattı? bu böyle uzar gider sonsuza doğru, sence böyle inanmak mı mantıklı? yoksa her şeyin kainatın tek yaratıcısı olduğuna inanmak mı daha mantıklı? deseydin...

Din konusundan önce yeğeniniz çok zor zamanlar geçirmiş annesinin babasının ilgisinden yoksun büyüyen çocuk hayatında boşluğa düşebilir. Pedagog a götürüyor musunuz? bence götürmelisiniz bir uzman desteği alsın...

Bence her insan ergenlikte inancının sorgulamasını yapmıştır. O da böyle bir sorgulama içinde şu an. Allah hidayet verir inşallah...

dedim şu yazdıgının eş değerini hemen hemen aynısını anlattım. ama öyle inandırmışki kendini bing bang teorisine.... ne yapsam olmadı ne dediysem dinlemedi. bende suan kendi haline bıraktım ama şu sıralar bizde kalacak ve işten eve gittigimde mutlaka konusu geliyor. artık ne diyecegimi şaşırdım kendisine. babasıda biraz garip oldugu için çocugun düşünceleri yüzünden ürkütüyor onu. bi yandan babasını susturmak bi yandan cocugun ruh halini anlamak ne derece zor bilemezsiniz... iki arada kaldım...

ben bu soruya cevap veremedim dediğimi gördünüzmü yada okudunuzmu. sizin yazdıgınıza karsılık sordugu sorulardan birini yazdım sadece. tabiki bu soruya cevap verdim. ikna olmasada kendi dogrularından HENÜZ şaşmasada sordugu hemen hemen her soruya bi açıklık getirdim. Elinizin altında internet gibi bir nimet var açıp okumak bu kadar zor değil demeden önce. bunun bilincinde oldugum için şuan sizinle yazışabiliyoruz..... öyle dimi. siz bana burda beni yargılamak benim dimini dini bilgilerimi sorgulmak yerine beni alt etmek cabasına gireceginize beni aydınlatmak için gelseydiniz daha iyi olacaktı. bende insanım ve yetemedigim konular olabilir. bu konuda çıkmaza girdigim için açıldı zaten. ancak görüyorumki sizin amacınız aydınlatmak değil vakit çalmak.. yeterince huzursuzum daha fazla kaçırmayın huzurumu lütfen.
Cevap veremediniz derken yeterince mantıklı olmadığını kastetmiştim. Hani onu inandıracak şekilde bir cevap veremekten.
Bende kardeşimle aynı yollardan geçtim. O yüzden dedim bunu..
Ayrıca kimseyi alt etme çabasında değilim ki.
Ben ki dini bilgimin yarım yamalak olduğunu düşünüyorum neyle kimi alt edicem.
Siz her sorunun cevabı yoktur demiştiniz benim tavrım bunadır.
Sizin karşınızda mantıklı bi insan yok 14 yaşında çocuk var.
Sizin kadar mantıklı düşünmesini bekleyemezsiniz.
Bu şekildeki fikirlerinizi ona yatsıtırsanız eğer onu daha da körüklersiniz.
Siz ona eğer bazı şeylerin net bir cevabı yoktur derseniz bu onu kendi düşüncelerine daha çok inandırır.

Bizim zamanımızda herşey daha kolaydı.
İnsanlar daha iyi niyetliydi.
Düşünceler inançlar daha önemliydi.
Mantık çağındayız artık şimdiki çocuklar kafalarına ne yatıyorsa onu kabulleniyolar.

Vaktinizi çaldıysam kusura bakmayın yardım edeyim dedim kendimce ama hata etmişim.

Son düzenleme:
nette big bang evrenin yaratılışının ıspatlandığı yazıyorken her yerde...

bu düşüncede bir çocuğu Allahın varlığına inandırmak çok güç....

Cevap veremediniz derken yeterince mantıklı olmadığını kastetmiştim. Hani onu inandıracak şekilde bir cevap veremekten.
Bende kardeşimle aynı yollardan geçtim. O yüzden dedim bunu..
Ayrıca kimseyi alt etme çabasında değilim ki.
Ben ki dini bilgimin yarım yamalak olduğunu düşünüyorum neyle kimi alt edicem.
Siz her sorunun cevabı yoktur demiştiniz benim tavrım bunadır.
Sizin karşınızda mantıklı bi insan yok 14 yaşında çocuk var.
Sizin kadar mantıklı düşünmesini bekleyemezsiniz.
Bu şekildeki fikirlerinizi ona yatsıtırsanız eğer onu daha da körüklersiniz.
Siz ona eğer bazı şeylerin net bir cevabı yoktur derseniz bu onu kendi düşüncelerine daha çok inandırır.

Bizim zamanımızda herşey daha kolaydı.
İnsanlar daha iyi niyetliydi.
Düşünceler inançlar daha önemliydi.
Mantık çağındayız artık şimdiki çocuklar kafalarına ne yatıyorsa onu kabulleniyolar.

Vaktinizi çaldıysam kusura bakmayın yardım edeyim dedim kendimce ama hata etmişim.

şuan öyle seylere inanıyorki bence ne kadar mantıklı olursa olsun onun için anlam tasımıyor söylediklerim. çünkü şuan inandıgı dogrular benim söylediklerimle uyuşmuyor ona göre. evet 14 yaşında bi çocuk buyuzden bende fikirlerimi konusmalarımı öyle seciyorumki onunla konusurken sırf o düşüklerine daha cok inanmasın diye.. her sorunun cevabı yok derken mutlaka vardır cevap olmasada inandırıcı bi özelligi vardır yada var biz bilmiyoruz. ama inanın beynim sulandı. benide anlamaya calışın. saatlerdir ateistlik müslümanlık ... müslüman olmus ateistler vs vs vs gibi seyler okumaktan hiç uykusuz işe gelmekten bitap düştüm. düşünün halimi benide anlamaya calışın nolur. kırdıysam kusura bakmayın lütfen.

Son düzenleme:
şuan öyle seylere inanıyorki bence ne kadar mantıklı olursa olsun onun için anlam tasımıyor söylediklerim. çünkü şuan inandıgı dogrular benim söylediklerimle uyuşmuyor ona göre. evet 14 yaşında bi çocuk buyuzden bende fikirlerimi konusmalarımı öyle seciyorumki onunla konusurken sırf o düşüklerine daha cok inanmasın diye.. her sorunun cevabı yok derken mutlaka yoktur yada var biz bilmiyoruz. ama inanın beynim sulandı. benide anlamaya calışın. saatlerdir ateistlik müslümanlık ... müslüman olmus ateistler vs vs vs gibi seyler okumaktan hiç uykusuz işe gelmekten bitap düştüm. düşünün halimi benide anlamaya calışın nolur. kırdıysam kusura bakmayın lütfen.
Estağfirullah.
Ama ilk mesajımda dediğim gibi yiğeninizi spora yönlerdimenizi tavsiye ederim.
Sporcu çocuklar genelde kötü alışkanlıklardan uzak daha aklı başında oluyolar.
Ortamı bu yönde olursa onu elinizde tutmanız daha da kolaylaşacaktır bence..

iman konularını, inanmayan birine hem de bir çocuğa anlatmak ne kadar da zordur... Benim de babacığım diyor ve yüreğim parçalanıyor, onunla tartışamıyorum fikirlerini değiştiremiyorum. :( çok zor.

Bir de biz nekadar da çabalasak bu konunun bilir kişisi, bir eğitimcisi gibi anlatamıyoruz. Belki çocuklara iman konularını anlatan biyerlere gönderilmeli. İstanbuldaysanız Ümraniyede Nur mektebi var, çocuklar da geliyor büyükler de. Hep videolarına bakıyorum. Çok güzel konuları espirili olarak anlatıyor abileri. Neşeli neşeli dinliyorlar. Belki öyle biyerlerden yardım alabilirsiniz veya sorularlaislamiyet.com sitesinde hesap açın, orda bu soruyu dile getirin (hem benzer konular da var) hemen yardım ediyorlar sağolsunlar. Bana bu tür konularda yardım ettiler hep öneririm. Yoksa biz başedemiyoruz.

Bir de şimdi o çocuk ailede yaşadığı travma nedeniyle de bu tür konuları reddetmiş.

Kedileri sevmesine de birşey diyemedim, ben de bayıldığım için pisilere :D Çocukların hayvan sevmesi güzel birşey, sorumluluk ve sevgi duygularını aşılar.

Estağfirullah.
Ama ilk mesajımda dediğim gibi yiğeninizi spora yönlerdimenizi tavsiye ederim.
Sporcu çocuklar genelde kötü alışkanlıklardan uzak daha aklı başında oluyolar.
Ortamı bu yönde olursa onu elinizde tutmanız daha da kolaylaşacaktır bence..

yapıcam bunu. baskete yada yaz boyunca havuza yazdırıcam. inşallah bi nezede olsa o tarz şeyler düşünmesine engel olur aklını dagırtır..umarım.

" Siz müslümanlar" bazı fikirlerin etkisinde kaldığı çok çok belli. 14 yaşında ki birinin siz müslüman, siz yahudi şeklinde ayrım yapabilmesi kendi kendine olamaz. Siz müslümanlar kelimesini gençlerden çok duyar olduk. Hatta bir arkadaşım facebookta bu tür şeylerin çok yaygın olduğunu sırf cool görünmek adına yapıldığını söylemişti. Yani kısaca özentilik.
Geçen sene oruç tutan bir insanmış. Ailesinin durumuda yeni değil ki sonradan olsun. Dediğim gibidir muhtemelen sizide dinlemeyecektir.
Daha hayatının başına bile gelmemiş dini bilgisi çok az birinin Kuranı sorgulaması mealine göre yorumlaması yanlıştır
Ona bunu anlatın. Bazı ayetlerin yazıldığı gibi olmadığını yorumlamanın basit olsaydı ilahiyat proflarının din alimlerinin olmayacağını söyleyin. Öyle ya bize deseler yusuf suresini anlat nedir ne değildir kaçımız bilir de Kuran aklıma uymuyor diyebiliriz

" Siz müslümanlar" bazı fikirlerin etkisinde kaldığı çok çok belli. 14 yaşında ki birinin siz müslüman, siz yahudi şeklinde ayrım yapabilmesi kendi kendine olamaz. Siz müslümanlar kelimesini gençlerden çok duyar olduk. Hatta bir arkadaşım facebookta bu tür şeylerin çok yaygın olduğunu sırf cool görünmek adına yapıldığını söylemişti. Yani kısaca özentilik.
Geçen sene oruç tutan bir insanmış. Ailesinin durumuda yeni değil ki sonradan olsun. Dediğim gibidir muhtemelen sizide dinlemeyecektir.
Daha hayatının başına bile gelmemiş dini bilgisi çok az birinin Kuranı sorgulaması mealine göre yorumlaması yanlıştır
Ona bunu anlatın. Bazı ayetlerin yazıldığı gibi olmadığını yorumlamanın basit olsaydı ilahiyat proflarının din alimlerinin olmayacağını söyleyin. Öyle ya bize deseler yusuf suresini anlat nedir ne değildir kaçımız bilir de Kuran aklıma uymuyor diyebiliriz

haklısınız. kendisinede söyledim oglum seni bu konuda aydınlatanlar kimler diye. kimse yok ben kendim araştırdım diyor ama dediginiz gibi bazı fikirlerin etkisinde. inşallah gecicidir inşallah özentidir inşallah gecer gider... Tek istedigim bu

14 yaşında,arkadaşlarından ve okuduklarından etkilenecek bir dönemde...
Düzenli bir aile yaşantısı yok.Dikkat veya tepki çekmek,ben farklıyım demek için yapıyor olabilir.
O yaşlarda herşeyi bildiğimizi sanabiliriz.
O da evrenin sırrını çözdüğünü,yüzyıllardır görülmeyeni gördüğünü,çok akıllı olduğunu sanıyordur.

Fakat ne olursa olsun nihayetinde çocuk sayılır.
Sorduğu sorular düz mantık.Siz de düz mantık cevap verin.
Allah'ı kim yarattı ? Sence kim yarattı ? Birisi yarattıysa o zaman onu kim yarattı ?
Yaradılışın bir başlangıcı vardır.Yaratan Allah'tır.Gibi...

Ayrıca spora gönderme fikrine katılıyorum.
Bu dönemde akıl ve bedenini oyalayıp yoracak faaliyetlere ihtiyacı var.
Hem spor çevresinde edineceği arkadaşları düzgün olacaktır.

Sakın çocuk da hem "İslam hoşgörü dinidir." diyip hem de her türlü baskıyı hatta kalbinin neye inanıp inanmaması gerektiği konusunda bile baskıyı kendinde hak gören müslümanlardan sonra bu yolu seçmiş olmasın? Artık devir değişti her türlü bilgi elimizin altında çocuk da araştırıyor bakıyor müslümanlık veya din adı altında yapılan saçma şeyleri farkediyor sorular soruyor bundan normal bişey yok. Daha yaşı küçük ilerde düşünceleri şekillenir. Ateist olmayı da seçse müslüman olmayı da seçse hatta hıristiyan olmayı bile seçse karışamazsınız böyle bi hakkınız yok. Bence sevinmelisiniz çocuk en azından araştırıyor sorguluyor sizin gibi ateizmi kedi kesmekle bağdaştırıp neye karşı olduğunu bilmemesinden iyidir. Annesine mi cahil demiştiniz??

canım yeğeninin durumunun asıl nedeni islamı tam yaşayan bi ailede büyümemesi,ve islam konusunda eğitim almamasıdır.

bende tam o yaşlarda hep kafamda sorular dolaşıyodu.acaba doğru din bizim dinimizmi?
ya başka dinler doğruysa,ya onlar cennete biz cehenneme gidersek,ya Allah yoksa(haşa)
inan deliricek gibi oluyodum.etrafımdaki kimseye soramıyodum hep içimde yaşıyodum bunları.

bi kaç çözüm önerim var
1 onu Allaha yakınlaştırıcak arkadaşlar bulsanız.üstüne gitmeden güzel güzel konuşsalar.
2 yada kafasındaki bu soruları yanıtlayan bi kitap hediye etseniz.
3 eğer bu konularda sizin bilgileriniz yetmiyosa islamı iyi bilen ve iyi anlatan birisiyle konuştursanız tabi dinlemek konuşmak isterse...

Back
X