• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yılbaşı gecesi

Kendimden örnek vereyim, bana bilgi vermeseler alkol alınmayacak o gece diye, gitsem eve bugün alkol yok deseler ben de gider dışarıda eğlenirdim. Tabi tartışmazdım, yemeği yer haydee hepinize iyi eğlenceler ben kaçar der ve giderdim. Hani deselerdi en başından alkol alınmayacak diye, gitmezdim de o akşam, arar söylerdim sana nedenini de.
Tabi ailelerin bakış açısı farklı olunca zor olur. En başından 'siz alkol alırsınız eğlenceniz bozulmasın yılbaşı gecesi bende toplanmayalım' deseydin şimdi rahattın :D

Hacı olan büyük babam yılbaşı kutlarmış. Özellikle o akşam konu komşu akraba kim varsa toplanırmış, davet edilşrmiş. Bu müslümanlar yılbaşı kutlamaz olayı nerden çıktı onu anlamıyorum ben. Son birkaç senedir duyuyorum ben bunu.
Yine büyükbabam içki sofrasına otururmuş. Hatta evde kurdururmuş içmediği halde. Sebep içki sofrasında yediğin yiyecekleri içkiye katık etmekten kurtarırmışsın. Bu da sevapmış. Annem de kapalı bir bayan olmasına rağmen bizimle oturur sofraya.
Din göreceli bir kavramdır. Kuralları olsa da yoruma açıktır. Büyük din adamları bile farklı farklı yorumlarlar kuralları genelde. O yüzden insanların yaşam şekillerine, dini açıklama, anlama ve uygulama biçimlerine saygı duymak lazım.
din pek de göreceli değil aslında kurallar var ,tefsir var fıkıh var. neyse bu konulara girmiyorum herkesin görüşüne saygım vardır zaten saygısızlara tahammülüm yok bir de helale haram harama helal diyenlere:KK14:

Konu sahibi evinde içilmesini istemiyorsa elbette içilmemeli ancak ben bundan ziyade konu sahibinin çok fazla ben-merkezci olduğu ve yönetmeyi sevdiği yargısına kapıldım. Yanlış olabilir ama ben yazdıklarından öyle hissettim.
İçen insanların "içilmesini istemiyorum en azından bir rica etselerdi..." izin verecekti gibi bir şey oluşmuş. Madem içilmesini istemiyor kendi evine almaması lazımdı. madem içkiler de gelmiş oraya belki olay akışına bırakılabilirdi. En nihayetinde o söylenmesi gereki söylemiş ve en başında içilmesin demiş. Bundan sonra herkesin günahı kendine kalırdı. Ama sanki karar merci olmak gibi hisssiyat oluştu bende.

konu sahibesinin ilk mesajında ki şu cümleden '' eşimler her yılbaşı tüm aile biraraya gelirler alkollü bir şekilde kutlarlar.'' belli her insan bir değil şekerim ne içenler o gün içmiyorlar ne içmem kutlamam diyenler tepine tepine kutluyorar:KK14:
İyi de konu sahibi alkol istemediğini belirtmiş. İçmek istemeyen gelmeyebilirdi. Yani konu sahibi yine olayları ve görüşlerini yumuşatmaya çalışmış, iyi niyet göstermiş. "banane arkadaş, ben kutlamam da, gelmem de" dese, eşi de o olmadığı için gitmese daha iyiydi belki.

Hacı olan büyük babam yılbaşı kutlarmış. Özellikle o akşam konu komşu akraba kim varsa toplanırmış, davet edilşrmiş. Bu müslümanlar yılbaşı kutlamaz olayı nerden çıktı onu anlamıyorum ben. Son birkaç senedir duyuyorum ben bunu.
Yine büyükbabam içki sofrasına otururmuş. Hatta evde kurdururmuş içmediği halde. Sebep içki sofrasında yediğin yiyecekleri içkiye katık etmekten kurtarırmışsın. Bu da sevapmış. Annem de kapalı bir bayan olmasına rağmen bizimle oturur sofraya.
Din göreceli bir kavramdır. Kuralları olsa da yoruma açıktır. Büyük din adamları bile farklı farklı yorumlarlar kuralları genelde. O yüzden insanların yaşam şekillerine, dini açıklama, anlama ve uygulama biçimlerine saygı duymak lazım.
"Yine büyükbabam içki sofrasına otururmuş. Hatta evde kurdururmuş içmediği halde. Sebep içki sofrasında yediğin yiyecekleri içkiye katık etmekten kurtarırmışsın. Bu da sevapmış. Annem de kapalı bir bayan olmasına rağmen bizimle oturur sofraya." her şey iyi güzel de. Şu yazdığın da bana son derece tezat ve saçma geldi.

Bana Bu bir Frenk geleneğidir kutlamayın diye mesaj bile geldi. Ben olayın ne noelinde ne frenkindeyim.. Bana eğlence çıktı diye seviniyorum açıkçası. :KK70:

İyi de konu sahibi alkol istemediğini belirtmiş. İçmek istemeyen gelmeyebilirdi. Yani konu sahibi yine olayları ve görüşlerini yumuşatmaya çalışmış, iyi niyet göstermiş. "banane arkadaş, ben kutlamam da, gelmem de" dese, eşi de o olmadığı için gitmese daha iyiydi belki.
zaten iki tarafta sıkıntılı şekerim :KK59:

benim evim, benim kuralım.. benim evime gelen kişi sigara da içemez, puro da içemez, nargile de içemez, alkol de kullanamaz.. ben yerinizde olsam o alkol şişesini kapıdan içeri bile sokmazdım çünkü baştan söylemişsiniz.. bununla beraber gitmek isteyen gider, gelmek istemeyen de baştan gelmez.. kendi adıma konuşayım ben olsam ilk gördüğüm yerde o gece yaptıklarının ne kadar ayıp olduğunu söylerdim..

Bu aileler neden cocuklarinin evini kendi evi çocuklarının hayatini kendi hayati gibi goruyorlar acaba??? Bi saygi ya orasi sizin ve eşinizin evi gelen misafirler de sizin kurallariniza yasam tarziniza saygi duymali. Sonuna kadar haklisiniz...

"Yine büyükbabam içki sofrasına otururmuş. Hatta evde kurdururmuş içmediği halde. Sebep içki sofrasında yediğin yiyecekleri içkiye katık etmekten kurtarırmışsın. Bu da sevapmış. Annem de kapalı bir bayan olmasına rağmen bizimle oturur sofraya." her şey iyi güzel de. Şu yazdığın da bana son derece tezat ve saçma geldi.

Nesi tezat canımcım? Gerçi bizim aile toptan tuhaflıklar ailesi. Babam her akşam bir kadehini içer ramazan geldimi ağzına koymaz oruç tutar. Ablam namazlarını asla aksatmaz, toplandığımız zamanlarda yatsı namazını kıldıktan sonra gelir bir duble koyar kendine. Eniştem ateisttir, inanmaz. Ama be içki içer ne evine sokturur.

Şimdi bu insanlara sen inanmıyorsun, müslümanlık bu değil deme hakkımız var mı? Ya da kıldığın namaz kabul olmaz diyebilir miyiz? Ve yahut bu adam içki içmiyor müslümandır diyebilir miyiz? O yüzden diyorum ki din kişinin algıladığı biçimde doğrudur. O yüzden din görecelidir. Hiç birimiz aynı şekilde yaşamıyoruz ki dini.

İçki konusu hassas bir konudur.Benim evime gelen kimsede içkiyi bırakın sigara içemez ayakkabılarıyla giremez.Hiçkimsenin hatrına da evime gelen kişiye bu konularda müsamaha göstermem.Benim evimde yılbaşında özel sofrada kurulmaz o güne denk getirmem her ne olursa olsun.Birilerinin gönlü olsun diye kendi inandığım ve bildiğim hayat görüşümden inancımdan taviz vermem.Siz burada haklısınız fakat gevşek davranmışsınız hadi getirdiler madem içsinler diyerek.Yok öyle şey.Sıkıntıda burdan çıkmış ve irtibatsızlık görümcenizden kaynaklı.Bakın içki konusu hassas bir mevzu gerekli hassasiyeti ya gösterirsiniz men edersiniz yada izin verirsiniz şikayet etmezsiniz.Bundan sonra bence net olun taviz vermek istemediğiniz konularda inandığınız mevzularda.

Nesi tezat canımcım? Gerçi bizim aile toptan tuhaflıklar ailesi. Babam her akşam bir kadehini içer ramazan geldimi ağzına koymaz oruç tutar. Ablam namazlarını asla aksatmaz, toplandığımız zamanlarda yatsı namazını kıldıktan sonra gelir bir duble koyar kendine. Eniştem ateisttir, inanmaz. Ama be içki içer ne evine sokturur.

Şimdi bu insanlara sen inanmıyorsun, müslümanlık bu değil deme hakkımız var mı? Ya da kıldığın namaz kabul olmaz diyebilir miyiz? Ve yahut bu adam içki içmiyor müslümandır diyebilir miyiz? O yüzden diyorum ki din kişinin algıladığı biçimde doğrudur. O yüzden din görecelidir. Hiç birimiz aynı şekilde yaşamıyoruz ki dini.
Bu insanlar inanmıyor diyemeyiz. Din herkesin yaşadığı kadadır. Ama yukarıda bahsettiğin insanlar İslam'a inanıp namaz kılıyorsa ablan misali, alkolün de haram kılındığını bilmesi lazım. En azından yani namazdan sonra kalkıp da bir tek atmak bana saçma geldi. Bu da benim bakış açım tabi. Kimse için diyecek bir şeyim yok. Ancak ve ancak şunu söyleyebilirim ki; İslam her zaman hoşgörüye açık bir dindir. Mesela birisi namaz kılmıyor diye "aman nasılsa ben namaz kılmıyorum islamın şartlarına uymuyorum oruç da tutmayacağım nasıl olsa kabul olmaz" diye düşünmemesi lazım. Yapabildiği kadar..Yine de alkol kavramı bunun dışındadır benim için. Çünkü açık net, çelişkisi yok. Haram kılınmış İslamda. Ben de kapalı falan değilim. Ama inanıyorum. Alkol kullanmıyorum.

3 aylık evliyim, kayınvalidemler bana 2 saat uzakta oturuyorlar. Benim ailem biraz daha muhafazakar olduğu için bu yaşıma kadar ne noel ne de yılbaşı kutladık ama eşimler her yılbaşı tüm aile biraraya gelirler alkollü bir şekilde kutlarlar. Bu yılbaşıda bize geleceklermiş tamam gelsinler dedim ama görümceme evime alkol sokmak istemediğimi bunu kaynıma ve kayınbabama uygun bir dille anlatmasını istedim, görümcemde bence de ya alkol olmasın tamam ben halledeceğim dedi. Neyse geldi yılbaşı, o kadar çok hazırlık yapmışım ki sırf onlar için, kutlamasam bile onlara ayak uydurmaya çalışıyorum. Kaynım geldi elinde bir torba dolusu içki var hiç sesimi çıkarmadım görmemezlikten geldim. Ben mutfakta çorbanın yağını hazırlarken bi baktım içerde tüm aile birbirine girmiş, kaynım bana söylemediniz bilmiyordum bilseydim gelmezdim diyor, insanda bi mahçubiyet olur bilseydim getirmezdim değil gelmezdim diyor. Kayınbabam ve kaynım bir olmuşlar ya içeriz ya gideriz diyorlar ben hiç olaya müdahale etmedim hatta içeri bile gitmedim, kaynım konusunda emin değilim ama kayınbabam bile bile geldi sonra da ya içeriz ya gideriz diye tehditler savurmaya başladılar. Bi rica etseler o saaatten sonra zaten tamam derim olayda o kadar büyümez, eşime ilk söyledikleride ya içeriz ya gideriz olduğu için onada pek diyecek bir şey bırakmadılar. Kaynanam geldi mutfağa eşimle beraber yok misafirlerinde yok senin evinde ben de dedim ki bu saatten sonra zaten bana diyecek laf kalmadı içsinler dedim. Onlarda bu saatten sonra içmeyiz demişler. Neyse yemeğe oturduk ama kaynım benim yaptığım hiç bir şeyi yemiyor kaynanamın yaptığı pilav ve emeği yiyor, yemekten sonra çerez, pasta, cips çay getirdim. Çayı zorla bir bardak içtiler kaynım, eltim ve kayınbabam kalkıp gittiler, kaynanam ve görümcem kaldı. Ertesi gün ise görümcem yok sen yeni gelinsin kayınbabana nasıl böyle bir şey söylersin ben olsam söyleyemezdim diye tutturdu, ben kayınbabama ya da bi başkasına hiç bir şey söylemedim sadece sana rica et evime sokmak istemiyorum dedim sen de bana tamam dedin bile bile geldiler ve durup dururken tartıştınız ve gittiler, ben kimseye karşı saygısızlıkta yapmadım, eğer sen bana deseydin yok sorun olur içerler zaten ben de toplanmazdık sizde toplanırdık dedim ama anlamamakta direniyor. Kim haklı kızlar evime içki sokmak istemeyen ben mi yoksa saygısızca tehditler savurup çekip giden onlar mı? Ben içki kötü şu bu demedim sadece evimin bereketi kaçmasın istiyorum dedim , görümcemin bana söylediği laf ise kafan açık geziyosun evin bereketi kaçmıyorda içki sokunca mı bereket kaçıyor dedi. Anlamıyorlar beni ve şuan kötü gelinim yani anlayacağınız dakka bir gol bir oldu.

ne kadar saygısız insanlar var ya içirmeyebilirsin olabilir ben de evimde içki içilmesi taraftarı değilim sevmiyorum kokusundan da nefret ediyorum ayrıca da haklısın evin bereketi kaçar mı bilmem ama iyi birşey değil dinen de sakıncalı olduğunu hepimiz biliyoruz heralde!! ayrıca da rica etmişsin son dk istemem dememişsin kapıdan kovar gibi bir durum da yok çok medenice bir davranış bence tmm kaynın belki bilmiyordu başka yerde kutlamak ta isteyebilir bu da onun özgür iradesi ama kayınbabanın yaptığı çok saçma ayrıca eltinmidir görümcen midir o da aptalca konuşmuş bence ne yani durumu bilip geliyolar suçlu sen oluyorsun deselermiş biz içicez diye sen de ona göre davranırdın kimseyi zorla evine getirtmedin değil mi?Bence dibine kadar haklısın arkadaşım ya boşver anlaşılan o ki sizinkiler biraz anlayışsız insanlar işte kafa birbirine uymayınca böyle şeyler yaşanıyor onlar senin maneviyatını anlamıyor sende içki muhabbetini tabiki herkesi Allaha havale et yapacak bişey yok sonuçta o senin kayınpederin saygısızlık etmeni istemem büyüğündür ama bence yılbaşı akşamları evine alma gitsinler başka birinde zıkkımlansınlar!!

Ama din görecelidir diyorsunuz ya kurallar neden var? Yani eğer içki haramdır diyorsa dinin kuralı insanlarda içiyorsa o zaman yumuşatılabilir bir durum mu oluyor yada görecelik kavramına mı dönüyor? Hiç birimiz aynı şekilde yaşamıyoruz fakat tek bir yol var dinin içki hakkında tek bir kuralı var kime göre hangi göreceye göre devam edilmeli peki? Saldırı olarak algılamayın sakın lütfen sadece düşüncenizi merak ettim aklıma geldi okuyunca yazdığınızı.

Bu insanlar inanmıyor diyemeyiz. Din herkesin yaşadığı kadadır. Ama yukarıda bahsettiğin insanlar İslam'a inanıp namaz kılıyorsa ablan misali, alkolün de haram kılındığını bilmesi lazım. En azından yani namazdan sonra kalkıp da bir tek atmak bana saçma geldi. Bu da benim bakış açım tabi. Kimse için diyecek bir şeyim yok. Ancak ve ancak şunu söyleyebilirim ki; İslam her zaman hoşgörüye açık bir dindir. Mesela birisi namaz kılmıyor diye "aman nasılsa ben namaz kılmıyorum islamın şartlarına uymuyorum oruç da tutmayacağım nasıl olsa kabul olmaz" diye düşünmemesi lazım. Yapabildiği kadar..Yine de alkol kavramı bunun dışındadır benim için. Çünkü açık net, çelişkisi yok. Haram kılınmış İslamda. Ben de kapalı falan değilim. Ama inanıyorum. Alkol kullanmıyorum.

Ne alaka namaz da şart kılınmış ona bakarsan namaz kılmayana hoşgörü var da alkol kullanan niye bunun dışında?

Senin bakış açın da bu işte. Kapanmak da açık bir şekilde belirtilmiş. Bu bakış açısıyla hem inanıp hem kapanmamak da tezat değil mi? Bence değil, senin bakış açına göre konuşuyorum.

Ablam da ben namazımı kılmazsam huzursuz olurum, bu benim boynumun borcu. Alkolün haram olduğunu biliyorum ama içmeyi seviyorum, dünya nimeti bu benim için. Hem bu dünyaya hem öteki dünyaya çalışıyorum diyor. Biz ona namaz kılıyorsan içme, içiyorsan namaz kılma diyemeyiz ki.

Neyse dine fazla bulaştık yine, ben kaçayım ;)

Ne alaka namaz da şart kılınmış ona bakarsan namaz kılmayana hoşgörü var da alkol kullanan niye bunun dışında?
Namaz kılmazsan günah işlemiş sayılmıyorsun ama alkol günah sayılmış İslamda.
Bunu ben demiyorum Tesla, kitaplar diyor.
Alakasını araştırırsın artık.

Ama din görecelidir diyorsunuz ya kurallar neden var? Yani eğer içki haramdır diyorsa dinin kuralı insanlarda içiyorsa o zaman yumuşatılabilir bir durum mu oluyor yada görecelik kavramına mı dönüyor? Hiç birimiz aynı şekilde yaşamıyoruz fakat tek bir yol var dinin içki hakkında tek bir kuralı var kime göre hangi göreceye göre devam edilmeli peki? Saldırı olarak algılamayın sakın lütfen sadece düşüncenizi merak ettim aklıma geldi okuyunca yazdığınızı.
Bu yaşam tarzı bakış açısıyla alakalı bir şey. Şimdi uzun uzun anlatmak isterim ama banlanma ihtimalim yüksek olur.

Back
X