• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yılbaşı gecesi

Noel ile yılbaşını neden bir tutuyorsunuz?

Müslüman olan hiç kimse Noel kutlamaz ki zaten...

"Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hıristiyan olmayanlar tarafından da kutlananan,[1] dinî motiflerinden arınmış,[1] hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır.[1] Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.[1]

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı DoğuOrtodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir."

Yılbaşı ise bambaşka bir olaydır. Yeni bir yılı karşılamak için toplanılır o gün. O konunun Noel ile bir alakası yok. Bunu yazdık bir tarafa.

Yılbaşını kutlamak, kutlanacaksa da alkollü ya da alkolsüz kutlamak ise bir tercihtir. Herkes birbirine bu konuda saygı göstermelidir. Kutlayan kutlamayana, kutlamayan da kutlayana hesap sorma hakkına sahip değildir.

Buradaki yanlış, sizin o ailenin bu kutlamayı nasıl yaptığını bildiğiniz halde, o gün evinize çağırmış olmanız. Muhtemelen; kayınbirader ve türevleri yeterince bilgilendirilmedi. Buradaki muhattap da siz değil eşiniz olmalı idi. Madem sizin evde yemek hazırlandı, eşiniz ailesini konu ile ilgili bilgilendirmeli, alkol alınmasını istemediğinizi özellikle açık açık söylemeli idi. Bu dakikadan sonra gelmek ya da gelmemek de onların tercihi olmalı idi.

Ortada bir iletişimsizlik olduğu kesin. O andan sonra olanlar ise talihsizlik olmuş.

orası sadece sizin eviniz değil
eşin içmelerine izin verirse içebilirler bence.
sen içmiyosun ki içene de karışma bence misafir onlar.

ben sigara kullanmıyorum mesela
eşim de evin içinde içmiyor.
ama bir misafir geldiğinde mutfakta içmesine ses çıkarmıyorum.
çünkü o misafir ve ayda yılda bir gelecek. gönlünü kırmaya ne gerek var diyip göz yumuyorum.

Hatalı olan sizsiniz çünkü ev sahibi olarak isteklerinizi bu kutlama planı yapılırken bizzat sizin söylemeniz gerekiyodu kayınpederinize ve kaynınıza. Araya görümcenizi sokup da kendinizi aradan çıkarmanız hiç uygun olmamış. Siz söyleyecektiniz evimde istemiyorum diye.

Sizin nasıl alkol almama hakkınız varsa onların da alkol alma hakkı var. Görümceniz aracılıgıyla emrivaki yapmışsınız gibi olmuş böyle. Yani siz öyle yapmak istememis olabilirsiniz ama cizilen imaj bu. Hele bi de görümceniz söyleyemediyse ve habersizlerse cok ayıp olmus cidden.

Bilseydim gelmezdim lafında da alınacak bi sey yok. Sizin onlara uyum sağlamaya çalışmanız onların da size uyum saglamaya calısmaya mecbur oldugu anlamına gelmiyo. İstedikleri gibi kutlama yapacakları bi yer tercih edebilirlerdi pekala. Bunda sizin alınmanızı gerektirecek bi sey göremedim.

Mesela siz de isterseniz hic kutlamayabilirdiniz. Ben gelmem yılbaşı kutlamasına deseydiniz onların da alınmaya hakkı yoktu. Herkesin kişisel tercihi.

tamamen haklısınız, taviz vermeyin. orası eşinizle sizin eviniz ve nazikçe bir şey rica etmişsiniz.
keşke eşinize söyleseydiniz, görümcenizide tanımış oldunuz. ben olsam bundan sonra hepsiyle mesafeli olurum.
benim yaşamıma saygı duymayan benden uzak olsun. ben de evimde alkol ve sigara içirtmiyorum, çünkü ben de kullanmam, hoşlanmam. üstelik böyle özel günlerde kesinlikle istemem.
canı isteyen gelir, istemeyen gelmez, umurumda bile olmaz.

Nesi tezat canımcım? Gerçi bizim aile toptan tuhaflıklar ailesi. Babam her akşam bir kadehini içer ramazan geldimi ağzına koymaz oruç tutar. Ablam namazlarını asla aksatmaz, toplandığımız zamanlarda yatsı namazını kıldıktan sonra gelir bir duble koyar kendine. Eniştem ateisttir, inanmaz. Ama be içki içer ne evine sokturur.

Şimdi bu insanlara sen inanmıyorsun, müslümanlık bu değil deme hakkımız var mı? Ya da kıldığın namaz kabul olmaz diyebilir miyiz? Ve yahut bu adam içki içmiyor müslümandır diyebilir miyiz? O yüzden diyorum ki din kişinin algıladığı biçimde doğrudur. O yüzden din görecelidir. Hiç birimiz aynı şekilde yaşamıyoruz ki dini.
Kimsenin kimseyi yargılama hakkı yok .
Dinen hırsızlık da günah ama çalanlara müslümanım dedikleri için tapıyorlar.
İçki içene öcü gibi bakılıyor ama b
Ne saçma

Şimdi içiyorlarsa gelmesinler gibi bir cümle kurduysan bunu gidip de görümcen babasına ağabeyine diyemez nedn görümcenle söyletiyorsun eşine söylemen gerekirdi ve onun onlara demesi gerekirdi eşine de söyledin mi içki içmelerini istemiyorum diye onlar gelmeden onun bu düşüncenizden haberi varsa sizin yanınızda arasaydı gelmezlerdi belki ya da oğlu dediğği için ses çıkaramazlar ama alkol olayını da anlamıyorum siz içmiyorsunuz ama evinizde içilince günaha mı girmiş oluyorsunuz. Evin bereketi mi kaçıyor günahsa onlara günah. Ayrıca ne noel ne yılbaşı kutlamadık demişsiniz de biz Türkler zaen noeli kutlamıyoruz o apayrı birşey sadece yeni yılın gelişini kutluyoruz o gece neşeli mutlu eğlenerek girmek istiyoruz ve hangi dinden olursa oksun her ülke bunu kutluyor. Dinsel birşey değil yeni yılı kutlamak her neyse. Biz de İstanbul'a gittik dayımlarda kalabalıktık içtik eşim içmez, dayımın eşi içmez, dayımın eniştesi gelmişti yengemin ablasının eşi yani o da içmez ama içene de ses çıkarmazlar. Tabii aşmadıkları etrafa rahatsızlık vermedikleri sürece. Dediğim gibi eşiniz demeliydi görümce değil böylece sen değil oğulları muhatap olmuş olurdu başın ağrımazdı.

Eşiniz içiyorsa getirmeleri normal. Orası eşinizin de evi zaten. Siz sanki eşinizin fikrini almadan görümcelere içki getirme söyle demişsiniz.

Ben sizi hatalı buldum.

Evinizde içki içilmesini istemiyor olabilirsiniz, ama özellikle yılbaşında içki içen insanları hem evinize davet edip hem de içki içilmesin demeniz saçma olmuş. Madem size böyle bir teklifle geldiler, açık ve net bir şekilde, ben evimde içki olmasını istemiyorum ama biliyorum ki sizler içmek istersiniz, bu yılbaşında annemlerde toplanalım, bana da haftaya buyurun gelin diyebilirdin. Hem davet edip, hem de içki olmasın demen çok yanlış.

Ayrıca, görümcen aracılığı ile içki istemediğini söylemen çok yanlış. Eşin ailesiyle kendisi konuşmalıydı. Hatta yukarıda kurduğum cümleyi de sen değil, eşin söylemeliydi ailesine. Eşimle ortak kararımız bu yönde, evimizde içilsin istemiyoruz diyen kişi eşin olmalıydı. Görümce ile haber gönderilmez.

Son olarak madem getirmişler, ve içerde tartışma çıkmış, isteseniz de istemeseniz de içeri gidip, kpnize baba olmaz öyle şey, elbette içecekseniz, ne demek gitmek, deyip alttan almalıydınız. Kendiniz demişsiniz zaten, o saatten sonra bir şey demem diye. Ben karışmadım diyorsunuz ama gelin karışmadı olarak görünmüyor sizin tavrınız, gelin ortalığı karıştırdı, kenara çekildi olarak görülüyor.

Ek olarak, NOEL dini bir bayramdır, 24-26 Aralık tarihlerinde kutlanılır, İsa'nın doğumunu kutlarlar. Ama yılbaşı, yeni yılın gelişidir. Evrenseldir. Eski Türklerde de yılbaşı ve ağaç süslemek gibi adetler vardır.

Sapla samanı karıştırmamak lazım.

Ben çoğu kişinin aksine siz haklısınız diyemiyorum.

Öncelikle noel ile yılbaşını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Noel tarihi başka, ancak yılbaşı ile yakın oldukları için Hristiyanlar tatilleri birleştirir. Yılbaşı ise, adı üstünde ;) Müslüman yılbaşı kutlamaz meselesi de nereden çıktı anlamıyorum.

Şimdi, eğer siz yılbaşı kutlaması konusunda prensip sahibiyseniz kimse için bundan ödün vermemeniz gerekiyordu. Alkol konusunda da görümcenizle haber göndermek yerine telefon açıp sizin söylemeniz gerekiyordu. Görümceniz söylememiş, eşinizin ailesi de alkol kullandığı için kendi istekleri doğrultusunda alkol alıp gelmişler. Burada size inat içkilerle gelme durumu görmüyorum.

Tüm bu tartışmalar sonrasında da mutfakta durmak yerine içeriye gidip olanları anlatsaydınız olay bu kadar büyümezdi belki de.

cahillik bu baska sey degil
öneclikle MUSLUMANLAR NOEL KUTLAMAZ
25 Araliktir noel
31 Aralik gecesi yeni yil kutlanir
bunun DINLE ALAKASI YOKTUR
ayrica cok terbiyesizlik
size ne icki icsinler icmesinler
siz icmeyin yani
koskaca insanlara evinize gelip ne icip icmeyeceklerinimi söylersiniz
ayip bu
kustahlik
ayrica görümcenizin lafinida yabana atmayin derim
sevgiler

3 aylık evliyim, kayınvalidemler bana 2 saat uzakta oturuyorlar. Benim ailem biraz daha muhafazakar olduğu için bu yaşıma kadar ne noel ne de yılbaşı kutladık ama eşimler her yılbaşı tüm aile biraraya gelirler alkollü bir şekilde kutlarlar. Bu yılbaşıda bize geleceklermiş tamam gelsinler dedim ama görümceme evime alkol sokmak istemediğimi bunu kaynıma ve kayınbabama uygun bir dille anlatmasını istedim, görümcemde bence de ya alkol olmasın tamam ben halledeceğim dedi. Neyse geldi yılbaşı, o kadar çok hazırlık yapmışım ki sırf onlar için, kutlamasam bile onlara ayak uydurmaya çalışıyorum. Kaynım geldi elinde bir torba dolusu içki var hiç sesimi çıkarmadım görmemezlikten geldim. Ben mutfakta çorbanın yağını hazırlarken bi baktım içerde tüm aile birbirine girmiş, kaynım bana söylemediniz bilmiyordum bilseydim gelmezdim diyor, insanda bi mahçubiyet olur bilseydim getirmezdim değil gelmezdim diyor. Kayınbabam ve kaynım bir olmuşlar ya içeriz ya gideriz diyorlar ben hiç olaya müdahale etmedim hatta içeri bile gitmedim, kaynım konusunda emin değilim ama kayınbabam bile bile geldi sonra da ya içeriz ya gideriz diye tehditler savurmaya başladılar. Bi rica etseler o saaatten sonra zaten tamam derim olayda o kadar büyümez, eşime ilk söyledikleride ya içeriz ya gideriz olduğu için onada pek diyecek bir şey bırakmadılar. Kaynanam geldi mutfağa eşimle beraber yok misafirlerinde yok senin evinde ben de dedim ki bu saatten sonra zaten bana diyecek laf kalmadı içsinler dedim. Onlarda bu saatten sonra içmeyiz demişler. Neyse yemeğe oturduk ama kaynım benim yaptığım hiç bir şeyi yemiyor kaynanamın yaptığı pilav ve emeği yiyor, yemekten sonra çerez, pasta, cips çay getirdim. Çayı zorla bir bardak içtiler kaynım, eltim ve kayınbabam kalkıp gittiler, kaynanam ve görümcem kaldı. Ertesi gün ise görümcem yok sen yeni gelinsin kayınbabana nasıl böyle bir şey söylersin ben olsam söyleyemezdim diye tutturdu, ben kayınbabama ya da bi başkasına hiç bir şey söylemedim sadece sana rica et evime sokmak istemiyorum dedim sen de bana tamam dedin bile bile geldiler ve durup dururken tartıştınız ve gittiler, ben kimseye karşı saygısızlıkta yapmadım, eğer sen bana deseydin yok sorun olur içerler zaten ben de toplanmazdık sizde toplanırdık dedim ama anlamamakta direniyor. Kim haklı kızlar evime içki sokmak istemeyen ben mi yoksa saygısızca tehditler savurup çekip giden onlar mı? Ben içki kötü şu bu demedim sadece evimin bereketi kaçmasın istiyorum dedim , görümcemin bana söylediği laf ise kafan açık geziyosun evin bereketi kaçmıyorda içki sokunca mı bereket kaçıyor dedi. Anlamıyorlar beni ve şuan kötü gelinim yani anlayacağınız dakka bir gol bir oldu.

ister başını açarsın ister kıçını onu ilgilendirmez.alkol konusunda da istemiyorsan istemiyorsundur.tavrını net koy.yoksa her sene aynı şeyi yaşarsın.sadece yılbaşı değil piknik olur bir şey olur hep alkol gündeme gelir.

Ben çoğu kişinin aksine siz haklısınız diyemiyorum.

Öncelikle noel ile yılbaşını birbirinden ayırt etmek gerekiyor. Noel tarihi başka, ancak yılbaşı ile yakın oldukları için Hristiyanlar tatilleri birleştirir. Yılbaşı ise, adı üstünde :KK66: Müslüman yılbaşı kutlamaz meselesi de nereden çıktı anlamıyorum.

Şimdi, eğer siz yılbaşı kutlaması konusunda prensip sahibiyseniz kimse için bundan ödün vermemeniz gerekiyordu. Alkol konusunda da görümcenizle haber göndermek yerine telefon açıp sizin söylemeniz gerekiyordu. Görümceniz söylememiş, eşinizin ailesi de alkol kullandığı için kendi istekleri doğrultusunda alkol alıp gelmişler. Burada size inat içkilerle gelme durumu görmüyorum.

Tüm bu tartışmalar sonrasında da mutfakta durmak yerine içeriye gidip olanları anlatsaydınız olay bu kadar büyümezdi belki de.

bence görümcesinin söylemesi daha iyi olmuş.kaynı içkiyle gelmeseydi KP zaten içmeyecekti anladıgım kadarıyla.böyle şeyler maalesef sancısız atlatılmıyor.

cahillik bu baska sey degil
öneclikle MUSLUMANLAR NOEL KUTLAMAZ
25 Araliktir noel
31 Aralik gecesi yeni yil kutlanir
bunun DINLE ALAKASI YOKTUR
ayrica cok terbiyesizlik
size ne icki icsinler icmesinler
siz icmeyin yani
koskaca insanlara evinize gelip ne icip icmeyeceklerinimi söylersiniz
ayip bu
kustahlik
ayrica görümcenizin lafinida yabana atmayin derim
sevgiler

Yapmayın lütfen insan en azından kendi evinde içilmesini istemediği bir şey varsa bu konuda söz sahibidir. Herkesin farklı hassasiyetleri vardır. Atıyorum sizin de çok önem verdiğiniz bir mevzuda sırf misafire karışılmaz diye sineye çekemeyeceğiniz şeyler vardır.

Kayınpederle, kaynın belliki anlaşmış rol yapmışlar ama sizden ses çıkmayınca ellerinde başka birşey gelmemiş. Bence iyi yapmışsın bundan sonra ona göre davranırlar ama keşke En başından kabul etmeseydin ben böyle şeyleri sevmiyorum diye. Hem sizin yerinize size gelmeye karar vermişler anladığım kadarı ile davet filan yok.
Bizden bir örnek;
Abim, anneme yılbaşında hep beraber olalım yemek yeriz filan dedi annem istemedi başka gün yapalım kutlama gibi olmasın dedi kabul etmedi kimse de itiraz etmedi.

eşimin içmelerine izin verdiğini kim söyledi?

Eşiniz açık ve net olarak babasına ve kardeşlerine "bizim evde yılbaşı yemeği verilecek ancak alkol alınmayacak dedi mi?"

Yahut olaylar kızıştığında dönüp babasına ya da kardeşlerine "bu bizim tercihimiz, alkol bu evde içilmeyecek, bunu bilerek davet edildiniz" dedi mi?

Görümcenize, babası ve kardeşine sizin talebinizi iletip iletmediği soruldu mu?

Mutfağa kayınvalideniz ile birlikte geldiği zaman eşiniz size ne dedi?

Diğer herkesin tepkilerini çok net yazmışsınız ama eşinizinkiler muallakta kaldı.

ister başını açarsın ister kıçını onu ilgilendirmez.alkol konusunda da istemiyorsan istemiyorsundur.tavrını net koy.yoksa her sene aynı şeyi yaşarsın.sadece yılbaşı değil piknik olur bir şey olur hep alkol gündeme gelir.

Pardon bunu anlayamadım.

Evinde alkol alınmasını istemez, amenna saygı duyarım da. Piknikte başkalarının alkol alıp almayacağına kim nasıl karar verecek?

Özgürlük ve saygıdan bahsederken şu keseri hep karşı tarafa yontmasak?

Alkol içmemek nasıl bir tercih ve özgürlük ise içmek de aynı şekildedir.

Ne diyecek? Ben pikniğe geliyorum ama alkol alınmayacak mı?

Oldu...

Back
X