Yiyeceklerin Daha Taze Kalması İçin Buzdolabı Nasıl Yerleştirilmeli?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.163
596.119
42
14315141430.25087300.jpg

Tüketim çağının da verdiği bir önemsizlikle eve alınan her şey düzensiz ve önemsiz bir şekilde buzdolabına yerleştirilir. Nerede boşluk varsa oraya bir şeyler tıkıştırılır. Peki, bu hareketlerinizin buzdolabında sakladığınız yiyeceklerin ömrünü belirleyebileceğini hiç düşündünüz mü?

Buzdolabındaki yiyeceklerin ömrü saklanma sıcaklığıyla alakalıdır. Bu şuna bağlıdır: Her yiyeceğin saklanma sıcaklığı farklıdır, buzdolabının bölmeleri de farklı sıcaklıklardadır. Kimse yediği yemeklerin üzerinde bakteri ürediğini kabul etmek istemese de rastgele yerleştirmek buna sebep olacak ve yiyeceklerin ömrünü azaltacaktır.

İlk Rafa Hangi Yiyecekler Neden Yerleştirilmelidir?

En üste et besinler yani et, balık, tavuk gibi besinler yerleştirilmelidir. Buzluğun hemen altında olan bu bölme soğukluğu sayesinde etlerinizi bakterilerden uzak tutacaktır. Bu besinleri yan yana sıralarken bile kafanıza göre sıralayamazsınız aslında biliyor musunuz? Mesela çiğ et, hayali kaş çattıracak şekilde hızlı bakteri üretir. Bu sebeple diğer besinlerden uzak koymak gerekir, ‘Buzdolobı bu ne kadar uzak koyabiliriz?’ derseniz de haklısınız. Bu durumda çiğ eti sarıp sarmalayın ve havayla bağlantısını kesin. Tüm yiyeceklerinizi kurtarın. Çiğ etten bahsetmişken market alışverişi yaparken de hemen gidip önce eti almayın. Düşünsenize siz o etle marketi turlarken et ne kadar bakteri üretir kim bilir? Et stoğu sınırlı değilseydiniz et tükenmeyecekse son sırada almaya özen gösterin.

fft99_mf2405138.Jpeg


Orta Raflara Hangi Yiyecekler Neden Yerleştirilmelidir?

İkinci raf, protein ve yağ depomuzu korur. Peynir, süt, margarin, tereyağı gibi besinler sıcaklığa karşı etten daha toleranslıdır. Öyle hemen bakteri üretmezler. Bu raftaki besinlerden neyi unutursanız unutun, sütü unutmayın. Çoğu evde süt, kapağa yerleştirilir, en rahat dik tutulacak yer orasıdır çünkü. Ancak buzdolabının kapağı gün içinde açılır kapanır, açılır kapanır. Buzdolabının içi ve dışı arasında hatırı sayılır sıcaklık farkı vardır. Böyle saklanan süt ömrünü ancak iki-üç gün sürdürür, ekşir. Bu arada aldığınız sütü cam şişelere boşaltmak gibi hatalar yapmayın. En iyisi kendi paketinde saklanmasıdır bunun nedeni de paletin iç yüzeyinin koruyucu şeklinde tasarlanmasıdır.
hangi_kaplar_daha_saglikli.jpg

Alt Raflara Hangi Yiyecekler Neden Yerleştirilmelidir?

Meyve ve sebzelere geldi bu sıra. Tabi ki hala soğutucu özelliği ola da artık bu özelliği en düşük halededir. Ancak bu meyce ve sebzeler için sorun teşkil etmez. Onlar için sorun olan şey buzdolabına nasıl yerleştirildikleridir. Meyve ve sebzelerinizi yıkamayın yerleştirirken boşu boşuna. Evet, sonra elinizi atıp yemesi kolay gelebilir ancak ıslak bıraktığınız taktirde kendi ellerinizle çürütürsünüz meyve ve sebzelerinizi. Poşetleriyle birlikte, poşetlerine birkaç delik açmak suretiyle buzdolabına yerleştirin, bir yerden hava almasını sağlayın. Güneşten uzak tutulan meyve ve sebzeleri uzun bir süre çürüme kokusu duymadan keyifle tüketebilirsiniz.

vestel-buzdolabi_fffd4273-3fda-4a62-b069-a584a3d9708c_1.jpg


Buzdolabının Kapak Kısmına Hangi Yiyecekler Neden Yerleştirilmelidir?

Kapak kısmının olup olmadık zamanda açılıp kapanmasının sorun teşkil ettiği yukarıda belirtilmişti. Bu yüzden buraya yerleştireceğiniz ürünlerin bunlara karşı toleransı fazla olmalıdır. Bu besinler: Su, diğer içecekler, ketçap, mayonez ve baharatlar olabilir; ısı değişimini pek umursayacak besinlerdir.

Yerleştirilmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Yiyecekler

Yumurta: Diğer yiyeceklerden uzak yerleştirilmesi gereken bir yiyecek daha! Yumurta kabuğu korkunç derecede bakteri taşımaktadır. Yumurta satın aldığınız kapta veya buzdolaplarının yumurta raflarında saklanmalıdır.

Peynir: Alt raflara yerleştirmekten kaçının! Ambalajından çıkarılıp dışarı aldıysanız o peyniri tüketin, sonra tekrar ambalajın içine koymayın. Ağzı kapalı cam bir kapta saklayabilirsiniz ancak onu da kısa sürede tüketmelisiniz.

Balık ve Diğer Deniz Ürünleri: Balıkların saklanması boy boy, tür tür farklılık gösterir. Küçük balıkları iki günde tüketmeniz gerekirken, büyük balıklar ise 0 ile +4 derece arasında bir süre saklayabilirsiniz. Eğer satın aldığınız balığı daha sonra yiyecekseniz dondurmadan önce parçalara ayırın ve alüminyum folyo ile sarmalayın. Balıklar dondurulmadan önce hafif tuzlarsanız tazeliğini korumada katkı sağlarsınız.

Konserveler: Konservelerinizi oda sıcaklığında ve kuru ortamda bırakın. Konserveler aşırıya gelemezler yani fazla sıcak fazla soğuk onlara göre değildir.

Süt hariç tüm yiyecekleri saklarken camı tercih edin. Dondurma ve peynir kapları inanılmaz sağlıksızdır uzak durmaya özen gösterin. Özellikle son kullanma tarihi geçmiş peynir ve dondurma kapları bakteri salınımını arttıracaktır. Cam sağlıktır.


Kaynak: hayat kolay
 
X