YLSY (Yurtdışında Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gön. Adayları Seçme ve Yerleştirme)

White Mocha

Nirvana
Pro Üye
1 Temmuz 2009
6.060
6.695
773
Aranızda benim gibi meb bursu ile yurt dışına gitmek isteyen ya da giden var mı? Bu konu hakkındaki tecrübelerimizi, bilgilerimizi, önerilerimizi burda paylaşalım..

Arkadaşlar hiç biriniz bu konuyla ilgilenmesenizde, konuyu güncellmek adına bu bursu kazandığımı sizinle paylaşmak istiyorum. Endüstri müh liğinden mezun oldum ve bu bursa başvurdum. Bu yıl Amerika'da Sayısal Yöntemler ya da Yöneylem Araştırması üzerine master yapacağım. ılgilenen, merak eden olursa detaylarını da paylaşırım.

merhaba ayrıntılı bilgi verirsen sevinirim.
gerekli min kriterler nedir
okul ortalaması les sonucu vs gibi kac olması gerekiyor

Min. kriterler okul ortalaması;
eğer okul dörtlük sistemse 4 üzerinden min 2,75
yüzlük sistemse 100 üzerinden min 75 olması gerekir.
Les bu sene son kez kullanıdlı diye biliyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren alesler geçerli olacak.
Alesten en az 75 gerekiyor. Fakat 75 sadece başvuru şartı. Alesinizi mutlaka 90 üstü tutun. Hatta içinizi karartmak istemem ama garantiye almak istiyorsanız 95 üzeri ales şart.. Matematikçiler 98 le bile açıkta kalabilior. Branşınıza göre yüksek almaya bakın.
Yaş sınırı vardı. Bu sene en son 1982 doğumlu olanlar başvurabildi. seneye 1983 olur bu şart..
Okulda disiplin cezası almamış olmak bir diğer kriter..
Yalnız bunlardan daha önemlisi, başvurduğunuz yıl, sizin branşsınızdakilere kontenjan açılmasıdır. Örneğin bu yıl endüstri müh bölümünden 50 küsür kişilik kontenjan açıldı. Makine müh den de 60 a yakın kontenjan vardı. Fakat tekstil mühendisliğinden hiç kontenjan açılmamıştı.. geçen yıl sadece 1 tekstik mühendisi alımı oldu. Tabi 1 kişi olunca en yüksek alesi olan yerleşti. 99 küsür alesle yerleşebildi. Ben bu bursu en ince ayrıntısına kadar araştırdığım için, bölümlerinizi söylerseniz, son 3 yılın istatistiklerini sizinle paylaşırım kızlar. Çok güzel avantajları olan bir burs, ilgilenirseniz yazarım yine detaylarını..

Bu arada 6 Ocak da Milli Eğitim Bakanlığı YLSY bursunu kazananlara toplantı düzenliyor. Toplantıya yök başkanı ve başbakan da katılıyor. Muhtemelen canlı yayın olacak. Canlı yayın olmasa bile daha sonra tv de yayınlacak. ılgilenenler şimdiden izleyip bilgi alabilirler..

ülkeler arasında hangileri var acaba? benim bi arkadaşım londraya gitti. ama ben sade ve sadece japonyayla ilgileniyorum :)

ülkeler arasında hangileri var acaba? benim bi arkadaşım londraya gitti. ama ben sade ve sadece japonyayla ilgileniyorum :)

o açılan kontenjanla alakalı.. Genellikle %95 Amerika İngiltere. %5 lik kısmı da AB ülkeleri, japonya ve çin de vardı. Fakat gerekli görüşmelerle ülke değişimi yapılıyor.. Mümkün yani.

peki didem, bu olay için torpil gerekiyomu? benim giden arkadaşım belediyede tanıdığı olan birisiydi.. kızmazsınız umarım ama işleyişi hakkında kesin bilgi edinmek istiyorum..

yoo neden kızıyım. aynı soru benim de aklıma gelmişti.. acaba torpil yapılıyor mu diye.. çok huzursuz etmişti beni bu durum. Fakat asla torpil yok. Çünkü başvuru kriterleri sağlandıktan sonra, elemeye geçiliyor. sistemlerini zaten yayınladıkları kılavuzda açıklamışlar. Başvuru yapan kişiler ales puanlarına göre sıralanıyor. Tabi her biri kendi branşı içerisinde ayrı ayrı sıralanıyor. Aynı öss gibi. hiç bir farkı yok. Sonuçlar da daha sonra yayınlanıyor. yani kontrol etme imkanınız var. eğer sizden daha düşük puan almasına rağmen siz kazanamayıp da, düşük puanlı kişi kazandıysa itiraz edersiniz.. Zaten bütün sonuçlar açık olduğu için torpil olacağını sanmıyorum. Çünkü ales belgesi bile noter onaylı olmak zorunda.. Her belge sıkı bir kontroldn geçiyor. Ben topril olduğunu düşünmüyorum açıkçası yani inşallah yoktur..

december sizin giden arkadaşınız da mı ylsy bursuyla gitti? Yurt dışına gidebileceğiniz değişik burslar da mevcut çünkü.. Belediyede tanıdığının olmasının pek işe yarayacağını düşünmüyorum..

meb bursuyla gitti arkadaşım, yüksek ve doktora için. toplam 5 sene. meb bursu sanırım bu oluyor? zaten belediyede çalışıyodu bi süredir ve tanıdıkları vardı. biz direkt kendisine soramadıysak da şüphelendik ne yalan söyleyelim torpilden :) arkadaşım geri döndüğünde bir süreliğine akademisyenlik yaparak bursu ödeyecekmiş. sizinki de öyle mi?

evet tam olarak bu burs işte :))) meb bursu diye de geçiyor.. Ben de akademisyen olmak istiyordum zaten, döndüğünüzde çok kısa sürede 1 2 ay gibi bir sürede yard. doç olabiliyorsunuz. Doç olmanız da kolaylaşıyor.. Ama sadece akademisyenler için değil, isterseniz BOTAŞ TPAO TCDD de çalışabiliyorsunuz.. Sadece master yapıp dönebilirsiniz. Doktora sizin tercihinize kalmış. Botaş tcdd ve tpao da gayet güzel. Piyasaya göre çok daha iyi şartlarda başlıyorsunuz.. Geldiğinizde sunulan imkanlar da güzel, istediğiniz ülkede maaş alarak bir ödeme yapmadan master ınızı yapmak en güzeli zaten :)) sadece biraz cesaret..

ben bi araştırayım bunu, çünkü hiçbir bilgim yok... bi 6-7 ay öncesine kadar da o dediğiniz cesaretten bende eser yoktu ama artık var, kısmetse gideriz bakalım :) konunuzu takipteyim...

basvuru sartlari kesin sartlar mi mesela o donem bizim bolumden hic kimse basvurmadi dusuk bir ortalamaniz dahi olsa sizi kabul edip gonderme olanaklari var mi?

evet december benim de cesaretim yoktu. Yurt dışına bu bursla gitmiş insanlarla iletişime geçtim. Herkes memnun hayatından, özellikle bayanlarla da görüştüm.. Bu yıl gideceklerin neredeyse 3 de 1i bayan. Araştırmanda yardımcı olması açısından memurlar net forumda ylsy yazarak bilgi paylaşımlarına ulaşabilirsin. Aynı zamanda facebook ylsy grubu var ordan da çok bilgiye ulaşabilirsin. Eğer kafana yatarsa, ben sana kılavuzu gönderirim, daha doğru bilgi edinirsin..

basvuru sartlari kesin sartlar mi mesela o donem bizim bolumden hic kimse basvurmadi dusuk bir ortalamaniz dahi olsa sizi kabul edip gonderme olanaklari var mi?

maalesef asmin.. Başvurman için kriterler sağlanmalı. Hiç kimse başvurmasa bile eğer okul ortalamanız 2,75 in altıysa, 2,74 de bile olsa asla kabul olmuyor. Bu konuda çok katılar. Maalesef bu sebepten boğaziçi matematik gibi bölümlerde okuyan arkadaşlarım kazanamadı bu bursu. Kabul etmek gerekirki bazı okullar ve bölümler çok zordur.. 2,75 yüksek bi not değil ama bazı bölümler için gerçekten ulaşılması zor bir not.

evet elbette yuksek bir ortalama degil ama bizim bolumden tutsan zaten kac kisi mezun olabildi gecen sene 15 kisi ancak bunlarin da 3 tanesinin ortalamasi 2.75 in uzerindeydi onlar da derece aldilar yani.
kismet degilmis oyleyse napalim..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…