benim yoğurt mayalarken kullandığım bir kaç teknik var, sizlerle de paylaşayım. öncelikle yoğurt mayasını ayırmak gerekiyor önceden. bunun için yeni mayalanmış ve yemeye hazır yoğurttan birkaç yemek kaşığı kadar alıyorum, yani yoğurdu ilk kullanmaya başladığım anda.. daha sonra ufak bir tülün içine koyup bir gece bekletiyorum suyu çıksın diye, bir kaç saat de olabilir, önemli olan suyunun çıkması. Bir nevi küçücük miktarda süzme yoğurt yapıyorum. daha sonra bu süzdüğüm yoğurdu küçücük minnacık bir kavanozda buzdolabında saklıyorum ki bir dahaki sefere bununla mayalıyorum yoğurdumu. ölçüsü ise 5 kilo süt için bu yoğurttan 1 tatlı kaşığı yeterlidir. Bu şekilde mayalayınca yoğurt çabuk ekşimiyor ve daha lezzetli oluyor.
Eğer tava yoğurdu gibi sert olmasını isterseniz de bir önerim olabilir. yoğurdu mayaladıktan sonra buzdolabına kaldırmadan önce bir kağıt havluyla kapatıp kapağını sıkıştırın ve öylece buzdolabına kaldırın. bu durumda sık sık kontrol edin ki havlu kağıt nemi fazlasıyla alıyor çünkü buzdolabınız batmasın.
Bir de buzdolabına kaldırdıktan sonra en az 12 saat açmıyorum ben, iyice soğumasını bekliyorum.