Merhaba canım bende evde yoğurt mayalıyorum. Sen nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama ben nasıl yaptığımı anlatayım:
Sütü tencereye koyup kaynatıyorum. Kaynamaya başlayınca 10 dk kadar kısık ateşte kaynatıyorum. Sonra altını kapatıp soğumaya alıyorum.
Sütün sıcaklığı öyle bi olmalı ki serçe parmağını sütün içine koyduğunda 7 sn dayanabilmelisin. Yani soğumamalı ama yakacak kadar da sıcak olmamalı. Belki bu sıcaklık denk gelmiyordur. Ama ben 7 sn bekleyebiliyorsam diyorum ki tamam mayalama vakti geldi.
Sonra 3 kiloya 2 kaşık, 5 kiloya 3 kaşık kadar yoğurdu eksik veya fazla olabiliyor bir kasede kaşıkla karıştırıp yavaş yavaş sütle açıp sütün içine döküyorum. karıştırıyorum güzelce.
Mayalama kabının üstüne temiz bi bez koyuyorum gergin bir şekilde kapatını da tam kapatmıyorum, bezin üstüne koyuyorum. Ama direk kapağını kapatsan da olur. Bir sofra bezini mayalama kabının altına koyup mmayalama kabını sarıyorum. 5-6 saat kadar mayalamaya bırakıyorum. Sonra kapağı açık bir şekilde 12 saat kadar buzdolabına koyuyorum.
Bu arada ilk başta hazır yoğurt ile mayalıyordum. Sonra sütçüden rica ettim bir sefer maya getirdi, şimdi daha güzel tutuyor