Yoksulluk Sınırı: 4 bin 395 Lira

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
TÜRK-İŞ, Mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını bin 349 TL, yoksulluk sınırını 4 bin 395 TL olarak hesapladı. Konfederasyon, gıda fiyatlarında bahar etkisi olmadığına işaret ederek, “Mutfak enflasyonunda aylık artış yüzde 1,18 ve son 12 aylık artış yüzde 16,56 oranında. Bir kişinin geçim maliyeti bin 644 TL.” tespitini yaptı.
TÜRK-İŞ’in 28 yıldan bu yana, her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırması, ülkedeki ekonomik ve sosyal durumu ortaya koyan, çalışanların geçim koşullarını yansıtan önemli bir gösterge olarak biliniyor.

Son araştırmaya göre 2015 Mayıs ayı itibariyle; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 349 lira 22 kuruş oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 394 lira 87 kuruş olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer gıda fiyatlarında görülen artış çalışanların geçim koşullarına olumsuz yansıdı.

Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin aile bütçelerinde ağırlıklı olarak yer alan mutfak harcamasındaki artış oranı tüketici fiyatlarındaki artışın üzerinde bir seyir izliyor.


Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, 2015 yılının ilk beş ayı sonunda 117 TL artış gösterdi. Ailenin yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre dört ayın sonunda 381 TL oldu.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay asgari ücret halen 949,08 TL olmasına rağmen bin 644 TL olarak hesaplandı. Yaşama ücreti olarak tanımlanan asgari ücretin satın alma gücünün bir aileyi geçindirmeye yetmediği, 4 kişilik ailenin mutfak harcamasını bile karşılamaktan uzak görüldü.


Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mayıs 2015 itibariyle gözlenen değişim şöyle:

  • Süt, yoğurt, peynir grubunda; bazı marketlerde yürütülen kampanyalar nedeniyle süt litre fiyatı değişiklik göstermesine karşın ortalamada aynı kaldı. Yoğurt ve peynir fiyatı da geçen aya göre fazla değişmedi. Peynirde fiyatlar 14-16 TL fiyat bandında yoğunlaştı.

  • Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı artış gösterdi ve mutfak harcamasına yük bindi. Et fiyatındaki yüzde 11,50’lere ulaşan artış, meyve-sebze ortalama fiyatındaki gerilemenin olumlu etkisini ortadan kaldırdı.

  • Balık mevsimi sona ererken, kültür balıklarının satışı devam ediyor. Çoğu tezgah ise kapanma hazırlığına başladı.

  • Tavuk fiyatı yine değişmedi.

  • Yumurta fiyatı da aynı kaldı. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı da farklı olmadı.

  • Yaş sebze-meyve grubunda; havaların ısınması ve mevsim ürünlerinin çoğalmasıyla bu grupta ortalama fiyatlar biraz geriledi ve bu gelişme mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Geçtiğimiz ay 4,15 TL olarak hesaplanan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,52 TL’ye geriledi. Bu ay sebze fiyatlarında gerileme, meyve fiyatlarında ise artış görüldü. Ortalama kilogram fiyatı olarak bu ay sebze 3,06 TL ve meyve 4,39 TL oldu. Oysa geçen ay bu tutarlar sırasıyla 4,26 TL ve 3,86 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

  • Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; un fiyatlarında artış görülürken, diğerlerinde önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.

  • Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı yine aynı kaldı. Zeytin fiyatı da değişmedi.

  • Reçel, pekmez, bal, şeker ve tuz fiyatı genelde aynı kaldı (sadece reçelde kavanozda gramaj ayarlaması nedeniyle fiyat farkı oldu).

  • Kamuoyunda “çerez” olarak tanımlanan yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden fındık ve antep fıstığı fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı.

  • Çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi.

  • Salça fiyatı ise artış gösterdi.
CHA

onedio
 
Son düzenleme:
patatesin kilosunun 5 tl olduğu bir devirde

millet taş mı yesin ne yapsın
 
yoksulluk sınırı dedıklerı rakam bıle bnm maasımdan fazla
harcanıyorum:KK47:
 
Hepimiz fakiriz arkadaşlar.Hayır ciddi ciddi taşınmak daha mantıklı ya.Amerika 'da Almanya'da ,Japonya'da da sebze ve meyve bu fiyatta.Kaldı ki benzinde açık ara birinciyiz.:KK53:
Sanki burası japonya,geçen markete gittim,bir yeşil soğan 4-5 lira,biberin kilosu 10 lira,patates 6 lira .Yani insan hayret ediyor.:KK53:Burda sürüneceğime gidip gavur ellerde sürünürüm daha iyi.:KK53:Kaldı ki orada çalışana para var en azından ,garson halinizle araba bile alabiliyorsunuz.
Valla bizimle dalga geçiyorlar ya,hele akpnin o reklamına koptum.Hahahaa meyve -sebze çok ucuzmuş,ben nerede yaşıyorum bilmiyorum ki arkadaş ya :KK53:
 
Hepimiz fakiriz arkadaşlar.Hayır ciddi ciddi taşınmak daha mantıklı ya.Amerika 'da Almanya'da ,Japonya'da da sebze ve meyve bu fiyatta.Kaldı ki benzinde açık ara birinciyiz.:KK53:
Sanki burası japonya,geçen markete gittim,bir yeşil soğan 4-5 lira,biberin kilosu 10 lira,patates 6 lira .Yani insan hayret ediyor.:KK53:Burda sürüneceğime gidip gavur ellerde sürünürüm daha iyi.:KK53:Kaldı ki orada çalışana para var en azından ,garson halinizle araba bile alabiliyorsunuz.
Valla bizimle dalga geçiyorlar ya,hele akpnin o reklamına koptum.Hahahaa meyve -sebze çok ucuzmuş,ben nerede yaşıyorum bilmiyorum ki arkadaş ya :KK53:

Semt pazarına Mercedes ile gelenler var belki ablalar onlardandır :KK53:
 
hala reklamdaki ablanın ne projesinden bahsettiğini yazan olmadı, sanırım kimse anlamamış:KK53:
 
Zenginim,
zenginsin,
zenginiz
..

Olmadı
olamadı
olamayoru
..

:KK45::KK45:
 
Sonra bebek yapmak için en az bi kişinin 5000 kazanması gerekiyor diyince de hadi cnm abartıyorsun diyorlar. Ozaman kimse çocuk yapmasın diyorlar...

Hiçte abartılmıyor, bebek bezleri ve mamalarına baktımda resmen el yakıyor, onla da bitmiyor, bebekler 1 yaşına kadar ki süreçte çok hızlı büyüyor, bir giydiğini bir dahaki aya giyebilme olasılığı düşük, devamlı Kıyafet almak gerekiyor, ama pazardan ama mağazadan.
Bunun beşiği, puseti, biraz büyüyünce yürüteçi vs birçok kalem malzeme gerekiyor.

Sonra ben burda Anneler topiklerinde denk geliyorum, daha gebelikte kadınlar SGK hastanelerine gitmeyi göze alamıyor, fark ödeyip özele gidiyor, bebek doğunca da özele devam ediyorlar.

Bugünkü maddi imkanlarla çocuk sahibi olmak kolay iş değil, evet devlet Kadınlara çocuk parası vermeye başlamış ama bebeklerin bez, mama, giyim, sağlık giderleri gibi giderler az para değil.


O eskidenmiş, eskiden kadınlar ne yapsın, bir tarhanayla bebek büyütürlermiş, altına evde bez yapılır muşambayla bağlanırdı, göbeğine mermerşahiden Göbek bağı yapılır, evde yapılmış işlemeli kundaklara sarılırdı bebeler, şimdi öyle değil, herşey hazır alınıyor, ama iyi ama kötü, 6. Aydan sonra ek gıdalara başlanıyor, meyvesi sebzesi, sen yiyemesende çocuğuna taneyle bile olsa almak zorundasın.

Gel de yettir 800-900 lira maaşı, hadi bilemedin 2.500 lira kazanıyor ol, evin kendininse bir ihtimal ama kiraysa bittin.

Valla yoksulluk sınırı 4.395, açlık sınırı 1.349 liraya ulaşmışken 1.500 lira asgari Ücret vaadine gülenlere, dönünde birde garibanın yüzüne yüzüne gülün bakalım demek lazım, gerçi bunlardan haberleri yok mu? Var ama işte görüpte görmezlikten gelmekte sınır tanımıyoruz.



 
Ayyy biz hem aç hem yoksuluz valla.eşim tek basına sabah 6 akşam 9 çalişiyor 1500 tl maaş alıyor mesai kalırsa 2000 tl anca:-(
 
Bir genc kizimiz vardi "fakirler olsun" diyordu degil mi? E bunlar da ayni seyi diyordur belki de.. Yoksullugun kesin cozumu, geriye kalan herkes zengin olur..:KK53:
 
X