Size bagli.
Ailemi arkadaslarimi ozlerim derseniz o zaman bir sure sonra geri donmek isteyebilirsiniz.
Cocugunuz acisindan hicbir dert olmaz, kreste Almanca ogrenir.
Esiniz de calisirken sosyallesir, lakin siz ne olacaksiniz? Siz calisacak misiniz? Yani soyle diyeyim sosyal olarak Almanya pek icacici durumda degil

, bizde oldugu gibi markette ya da sokakta tanimadigin bir insanla konusmak vb seyler yok, insanlar genellikle soguk ve mesafeli, arkadaslik kurmak cok cok zor.
Ben de yazilim isindeyim bu arada
Soyle diyeyim size, Tayvan, Cin,Slovakya, Bulgaristan, Karadag gibi maddi olarak kotu durumda olan ulkelerden gelenler ve kendi ulkelerinde orta sinif olarak yasayan hallerine sukrediyor. Kendi ulkelerinde surunuyorlar cunku, hayat cok pahali, kazandiklari parayla hic guzel bir hayat surmuyorlar. Almanya'da ise toplu tasima rahat, yeme icme cok pahali degil, insanlar ev arkadaslariyla yasiyor genelde kira bolunuyor. Eeee ayni eleman Cin'de yasasaydi toplu tasima tiklim tikis, saati 1 dolara calisiyor, 20m2 evde yasiyor berbat bir hayat yani.
Ote yandan siz Turkiye'de orta-ust sinif bir hayat suruyorsunuz, eminim tatile gidebiliyorsunuzdur, disari cikabiliyrosunuzdur, istediginizi yiyip iciyorsunuzdur, arabaniz vardir...yani keyfiniz yerindeyse; ailenizi, sosyal cevrenizi, kulturunuzu terk etmek size anlamsiz gelebilir mutsuz olabilirsiniz. Su soruyu kendinizde sorun, ben mutlu muyum arkadas? Gocme sebebiniz siyasi sebeplerse haklisiniz ama bir zaman sonra ben evimi ozledim, burasi ev gibi hissettirmiyor, politik samaliklara da az biraz katlanirdim arkadas diyebilirsiniz. Ben de dahil Almanya gocmenlerinin hissiyati diyeyim, 15 yildan sonra bile burasi ev gibi hissettirmiyor. Sebebi kulturun farkli olmasi mi, yoksa evin bambaska bir yer olmasi mi bilmiyorum

Garip bir durum yani, her ucu ...lu bir degnege donebiliyor gocmenlik bir zamandan sonra
Sonucta Turkiye Afrika ulkesi degil, Cin Tayvan Hindistan degil, yasanmayacak berbat durumda bir yer degil, sartlariniz iyiyse gayet guzel yasanacak bir yer. Siyasi durum kotu derseniz, hicbir yer mukemmel degil; Turkiye'e iklim guzel, gunes var, yemekler guzel, deniz kiyisi yakin. Almanya politik olarak stabil ama hava karanlik, yiyecek pek bir sey yok, insanlar suratsiz soguk nevale

Yani hicbir yer mukemmel degil onemli olan artilari eksileri tartmaniz.
Benim size tavsiyem, esiniz isyeriyle baglarini koparmasin guzel guzel ayrilsin. Bir gelin 6 ay/1 yil bakin derseniz ki ben burda yasayamam o zaman donersiniz.