• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yurtdışına Göçmek

bir avusturyada dogup büyüyen ve 35 yildir burada yasayan olarak yaziyorum.
asosyal bir ülke bana göre - bir sey yapmak istesem bile ortam öyle degil.
gittikce yabanci düsmanligi artiyor.
artik almanca konusanlari bile duymak istemiyorum.
eylülde isyeri degistirdim, kirama ve diger giderlere anca yetiyor param.
ben bir an önce türkiyeye gitmeyi istiyorum.
bikere burada günes cok az o da depresyona sokuyor insani.
insanlari soguk sevimsiz.
daha önce de bahsedenler olmus hizmet (kuaför vs) daha pahali burada.
yani bir yazilimci ve cok iyi ingilizce bilen esin niye almanyaya gelmek istiyor onu anlamadim acikcasi.
sartlar ne olursa olsun burada monoton bir Hayat var Robot gibisin. türkiyede mutluyum ben ve öyle bir kac hafta sonra döneyim demiyorum, orda kendimi daha rahat hissediyorum, ben türküm ve türkiyeye ait oldugumu düsünüyorum.
özet olarak bir 35 yil daha yabanci memlekette yasayamam.

bir avusturyada dogup büyüyen ve 35 yildir burada yasayan olarak yaziyorum.
asosyal bir ülke bana göre - bir sey yapmak istesem bile ortam öyle degil.
gittikce yabanci düsmanligi artiyor.
artik almanca konusanlari bile duymak istemiyorum.
eylülde isyeri degistirdim, kirama ve diger giderlere anca yetiyor param.
ben bir an önce türkiyeye gitmeyi istiyorum.
bikere burada günes cok az o da depresyona sokuyor insani.
insanlari soguk sevimsiz.
daha önce de bahsedenler olmus hizmet (kuaför vs) daha pahali burada.
yani bir yazilimci ve cok iyi ingilizce bilen esin niye almanyaya gelmek istiyor onu anlamadim acikcasi.
sartlar ne olursa olsun burada monoton bir Hayat var Robot gibisin. türkiyede mutluyum ben ve öyle bir kac hafta sonra döneyim demiyorum, orda kendimi daha rahat hissediyorum, ben türküm ve türkiyeye ait oldugumu düsünüyorum.
özet olarak bir 35 yil daha yabanci memlekette yasayamam.
eşim iyi bir yazılımcı evet işte bu yüzden gitmek istiyor çünkü tr de karşılığını alamıyor

eşim iyi bir yazılımcı evet işte bu yüzden gitmek istiyor çünkü tr de karşılığını alamıyor

O zaman derim ki remote work islerine baksin, Singapur veya ABD sirketleri uzaktan calisacak elemanlar calistiriyor, odemesi de USD bazinda :)

yani senior olduğu için biraz daha yüksek olacak maaşı ama evet araştırdığıma göre münih pahalı lakin düşününce Türkiye daha pahalı 1500 kira veriyorum doğalgaz elektrik artı su fatura kısmıda nasılsın 1500 tutuyor. almanyada sıcak soğuk hepsi bir baktığım evler 1500 civarı türkiyede bu saydıkları dan sonra elimize 3 bin kalıyor onlara bez mama evin gıdası vs ki bunlar türkiyede çok pahalı gerisini siz düşünün artk

Ablacigim seniorlere zaten yillik 60-65.000 oneriyorlar Almanya'da tanidigim en cok kazanan yazilimci benim bana bunu onerdiler. 11 yil, 4 sirket deneyimim var, PhD terkim, cok iyi konferanslarda makalelerim var ama onerilen bu.
Niye derseniz MUnih ve Guney Almanya genel olarak tutucu ve irkci, yani iyi gelirli islere zaten gocmenler tercih edilmiyor, edilse de cucuk kadar para teklif ediliyor. Ben de zaten 60.000-80.000 araligindan biktigim ve 6basamakli maaslara gecis yapmak icin Amerika taraflarina goc etmeyi dusunuyorum :)

80.000 odeyen yerler araba sirketleri ve buyuk sigorta sirketleri, bankalar ama onlar da yabanci almiyor zaten, irkci ve egolu yerler. 80.000 kazanirim diyorsa zor, gercekten yazilim burda para etmiyor hic oyle Silikon Vadisi falan degil asla. Ortagelirli ve orta statulu bir vatandas oluyorsun o kadar. ABD veya Cin yazilim piyasasiyla uzaktan yakindan alakasi yok. Turkiye'deyken toplumsal statum ve havam:) kat kat fazlaydi, ABDde de bir sure ziyaretci olarak calistim orda da gayet el ustunde tutuluyorsun kalifiye isgucu olarak, karizmasi da full. Burdaysa boyle tekniker ya da eve DSL kurmaya gelmis eleman olarak goruluyorsun (yanlis anlamayin bu islere saygim buyuk)

Son düzenleme:
Almanya'da ciddi paralar kazanamazsınız. Maaşınıza bağlı olarak vergi diliminiz değişir. İngilizcesi çok iyiyse Amerika daha iyi bir tercih olabilir. Münih'te arkadaşım 1+0 ufacık eve (ev bile denmez ya)1500 euro veriyor. Kiralar aşırı pahalı.

herkes özel okulda okumak zorunda mi? - zeki bir cocuk zaten her türlü biryerlere gelir.
egitim dediginiz birazda anne ve babanin ögrettikleridir.
aslinda bana göre (ki yurtdisindakiler böyle düsünüyor), egitimini alacak o ayri ama illa sunu okumali diye bir düsünce yanlis, iyi insan olmak ahlakli ve vicdanli olmak her seyden önemli, bunu da anca evde ögrenebilir.
ben türkiyede ki okullarin cokta kötü oldugunu düsünmüyorum.
sahsen ben normal cocuklar nasil okula gidiyorsa öyle gitmesi taraftariyim.
özel okulu insanlar tercih ettikce, Devlet okullari egitimde gayrete gerek duymuyor.
arz talep meselesi oluyor.
türkiyede sistem tüketim üzerine kurulmus, bunu birazda kendimize bakip düzeltmemiz mümkün.
falanca kisi sunu almis ben de alayim, aaa bunlar oraya gitmis biz de gidelim diye diye bu durumdayiz.

gelin görün burayi sonra anlarsiniz ne demek istedigimi.
öyle uzaktan herkese yurtdisi cazip geliyor.
amac ekmek parasi kazanmaksa Bu her yerde kazanilir.
bir ev bile alamiyorsun burada ömür boyu borcunu ödersin.
kurallara uyarim diyorsaniz deneyin.

Almanya'da cogu kisinin evi yok, hayatboyu kiraliyor ya niye diye dusunurken bir hesap yapmistim. Diyelim ki 5000euro kazaniyorsun. Vergiden sonra eline kaliyor 3.000. Tatil masraflarini da cikarirsan eline yillik 12.000euro kaliyor. 300.000lik gayet siradan bir apartman dairesi almak icin 25yil calisman gerekiyor. Gercekten birikim zor yani yapilmiyor, maaslar rakam olarak yuksek degil cunku.

herkes özel okulda okumak zorunda mi? - zeki bir cocuk zaten her türlü biryerlere gelir.
aslinda bana göre (ki yurtdisindakiler böyle düsünüyor), egitimini alacak o ayri ama illa sunu okumali diye bir düsünce yanlis, iyi insan olmak ahlakli ve vicdanli olmak her seyden önemli, bunu da anca evde ögrenebilir.
özel okulu insanlar tercih ettikce, Devlet okullari egitimde gayrete gerek duymuyor.
türkiyede sistem tüketim üzerine kurulmus, bunu birazda kendimize bakip düzeltmemiz mümkün.
falanca kisi sunu almis ben de alayim, aaa bunlar oraya gitmis biz de gidelim diye diye bu durumdayiz.

çok şaşkınım acaba almanya-hollanda-belçika üçlüsü de mi böyle

Almanya'da cogu kisinin evi yok, hayatboyu kiraliyor ya niye diye dusunurken bir hesap yapmistim. Diyelim ki 5000euro kazaniyorsun. Vergiden sonra eline kaliyor 3.000. Tatil masraflarini da cikarirsan eline yillik 12.000euro kaliyor. 300.000lik gayet siradan bir apartman dairesi almak icin 25yil calisman gerekiyor. Gercekten birikim zor yani yapilmiyor, maaslar rakam olarak yuksek degil cunku.
vallahi şoklardayım, yani TR de bile şuan alt gelir grubu insanlar bile 300.000 lik bir eve krediyle 10 yılda sahip olabilir.
aynı rakam üzerinden gittim birim paraya göre.

sizinde yakın zamanda tr ye bekleriz cücük kadar maaşla survivor yaşantımız çok güzel 😂

sizinde yakın zamanda tr ye bekleriz cücük kadar maaşla survivor yaşantımız çok güzel 😂
ben yil sonu türkiyeye dönüs yapiyorum.
kücümsemiyorum ben kimsenin aldigi maasi, mutlu oldugun yerde yasadiktan sonra, karnin doyduktan sonra cokta gözüm yüksekte degil. mütevaziyim bu konuda.

o zaman yurtdışı konusunda en mantıklı şey şu olabilir: 10-12 yıl orada çalışığ döviz biriktirip TR ye dönmek ve evini falan o zaman almak.
fakat o zaman da emeklilik vs işleri nasıl olacak,yurtdışında da emeklilik yaşı çok yüksek diye biliyorum

o zaman yurtdışı konusunda en mantıklı şey şu olabilir: 10-12 yıl orada çalışığ döviz biriktirip TR ye dönmek ve evini falan o zaman almak.
fakat o zaman da emeklilik vs işleri nasıl olacak,yurtdışında da emeklilik yaşı çok yüksek diye biliyorum
su an 65. ve ben 65 yasima Kadar suratsiz memlekette calisamam.
herkes buyursun gelsin.

Eğitim konusunda da şunu söyleyebilirim, Almanya çok acımasız. Hauptschule , gymnasium gibi okul tipleri var ve ilkokul sonrası çocuğun ne tipte mesleğe yöneleceğine notlarına bakarak hocalar karar veriyor. Tabii bu 10 sene öncenin bilgisi, belki değişmiştir. Benim gibi sonradan başarı sağlayan öğrenciler için çok kötü bir durum. Kötü bir ilköğretim öğrencisiydim ama şu an iyi bir mühendisim. Almanya'da olsam bu pek mümkün olmayacaktı. Şu an ben de farklı bir Avrupa ülkesindeyim. Çocuğumun yaşı dolayısıyla kreşlere bakıyorum. Özellikle hijyen ve yemek anlayışları bize çok uymuyor. Yani çocuğumun eğitimi çok iyi olacak diye gözünüzü karartmayın. Eğitim sistemini, kiraları, yaşam giderlerini çok iyi incelemenizi öneririm. numbeo.com dan yaşam giderlerine bakabilirsiniz.

ben yil sonu türkiyeye dönüs yapiyorum.
kücümsemiyorum ben kimsenin aldigi maasi, mutlu oldugun yerde yasadiktan sonra, karnin doyduktan sonra cokta gözüm yüksekte degil. mütevaziyim bu konuda.
öyle ama cidden yetmiyor aldığın maaş burda :( zam üstüne zam doğal gaza ısınma zammı geldi mesela

Back
X