yurtdışında öğretmenlik yapan var mı

Diğer ülkeleri bilmiyorum, Almanya ve İsviçre için konuşacağım. Burada öğretmenlik denkliği çok zor. Çünkü tek branş yok. Bir öğretmen bir çok branşa hakim olmak zorunda ve eğitimlerini de ona göre yapıyorlar. Örneğin İngilizce-matematik-beden eğitimi gibi gibi. Onun dışında belli eğitimleri alıp, yardımcı öğretmen pozisyonunda çalışabilirsiniz ama Türkiye’den öğretmenlik diplomasıyla çalışma vizesi almak hayal gibi bir şey. Ben mesela İngilizce- Almanca öğretmenliği yapıyorum yetişkinlere yönelik kurslarda, Türkiye’de İngilizce öğretmeniydim. Ama bunu devam ettirebilmem için bile 2 yıllık bir eğitime başlayacağım mesela. Diğer ülkeleri dediğim gibi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar.

Mezun olduğunuz bölüme ya da üniversiteye yurt dışındaki bir üniversitenin denklik vermesi gerekiyor. O da kısa bir süreç değil bildiğim kadarıyla.
İyice araştırıp, şartları sağlayıp adım atmakta fayda var.
Üniversite ve ülkeye bağlı olarak birkaç haftada çıkabilir. Mavi diploma diye geçiyor. Bu diplomayı üniversite veriyorsa çok hızlı oluyor. Ben mühendislikten almıştım.

Diğer ülkeleri bilmiyorum, Almanya ve İsviçre için konuşacağım. Burada öğretmenlik denkliği çok zor. Çünkü tek branş yok. Bir öğretmen bir çok branşa hakim olmak zorunda ve eğitimlerini de ona göre yapıyorlar. Örneğin İngilizce-matematik-beden eğitimi gibi gibi. Onun dışında belli eğitimleri alıp, yardımcı öğretmen pozisyonunda çalışabilirsiniz ama Türkiye’den öğretmenlik diplomasıyla çalışma vizesi almak hayal gibi bir şey. Ben mesela İngilizce- Almanca öğretmenliği yapıyorum yetişkinlere yönelik kurslarda, Türkiye’de İngilizce öğretmeniydim. Ama bunu devam ettirebilmem için bile 2 yıllık bir eğitime başlayacağım mesela. Diğer ülkeleri dediğim gibi bilmiyorum. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlar.
Alman sisteminde "öğretmenlik" (lehrer) olmakla "anaokulu öğretmeni" olmak arasında fark var ama

öğretmenlik lisansı 4 sene, 2 branşlı, bitince ayrıca bi sürü sınavı filan olan ayrı bir meslek
anaokulu öğretmenliği ise 3 senelik bu ekstra sınavları olmayan bir meslek

2si aynı iş değil. diploması aynı diploma değil. eğitimi aynı değil.

Türkiyede sınıfçı vs olup Almanyada anaokulu öğretmenliği yapan ben çok biliyorum

Ammmmmaaa

büyük sıkıntı şu:
bu kişiler ya FETÖ ile atıldı iltica etti
ya eş durumundan gitti
ya master vs için başvurdu gitti sonra iş buldu geldi vize değiştirdi

hah bunlar olur yani. zaten orada iken gidip benim böyle böyle bir diplomam var, şuralarda da çalıştım. e dilim de var. matematikçiyim ben ama sorun değil anaokulu öğretmenliği yapayım demek başka. zaten son yıllarda çok açık vardı. bu kişileri hep aldılar.

Türkiyeden "ben gelip öğretmenlik yapacam" diye başvurmak başka...
Türkiyeden ben öğretmenlik yapacam diye başvurup devlet okulunda öğretmenlik yapan ben kimseyi bilmiyorum.

Alman sisteminde "öğretmenlik" (lehrer) olmakla "anaokulu öğretmeni" olmak arasında fark var ama

öğretmenlik lisansı 4 sene, 2 branşlı, bitince ayrıca bi sürü sınavı filan olan ayrı bir meslek
anaokulu öğretmenliği ise 3 senelik bu ekstra sınavları olmayan bir meslek

2si aynı iş değil. diploması aynı diploma değil. eğitimi aynı değil.

Türkiyede sınıfçı vs olup Almanyada anaokulu öğretmenliği yapan ben çok biliyorum

Ammmmmaaa

büyük sıkıntı şu:
bu kişiler ya FETÖ ile atıldı iltica etti
ya eş durumundan gitti
ya master vs için başvurdu gitti sonra iş buldu geldi vize değiştirdi

hah bunlar olur yani. zaten orada iken gidip benim böyle böyle bir diplomam var, şuralarda da çalıştım. e dilim de var. matematikçiyim ben ama sorun değil anaokulu öğretmenliği yapayım demek başka. zaten son yıllarda çok açık vardı. bu kişileri hep aldılar.

Türkiyeden "ben gelip öğretmenlik yapacam" diye başvurmak başka...
Türkiyeden ben öğretmenlik yapacam diye başvurup devlet okulunda öğretmenlik yapan ben kimseyi bilmiyorum.
Anaokulu dediğiniz gibi olabilir evet, sanırım”Erzieher(in)“ olarak eğitim alıyorlar Kindergarten için. Ama yine de direkt olarak öğretmen olarak başlayamıyorlar.(Almanya için belki farklı olabilir, İsviçre için konuşuyorum) Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum.
Aynen, ben de Türkiye’deki öğretmenlik diplomasıyla başvuru yapıp, alınan kimseyi duymadım, görmedim.

Son düzenleme:
Anaokulu dediğiniz gibi olabilir evet, sanırım”Erzieher(in)“ olarak eğitim alıyorlar Kindergarten için. Ama yine de direkt olarak öğretmen olarak başlayamıyorlar.(Almanya için belki farklı olabilir, İsviçre için konuşuyorum) Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum.
Aynen ben de Türkiye’deki öğretmenlik diplomasıyla başvuru yapıp, alınan kimseyi duymadım, görmedim.
işte Lehrer ve Erzieher 2 farklı meslek
bizde her 2sine de öğretmen denildiği için ve aynı sistemle okuyup aynı sınavla atandıkları için farklı derken cidden elma armut gibi farklı, bunu anlamak zor olabiliyor, kafalar karışıyor.

Alman sisteminde bu 2si aynı meslek değil. Erzieher olmak gördüğüm kadarıyla baya kolay. çok bişey aramıyorlar yani. Lehrer olmak baya zor. Ama Almanyaya türkiyeden başvurup Erzieher olabiliniyor mu ona yine de emin değilim, hiç yapan görmedim.

"Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum" ya onun da ayrı ayrı bir sürü statüsü filan varmış aslında. Mesela dili çok iyi olan bir kuzenim var alman vatandaşı, o kreşte Erzieher olarak da değil daha üstü bir pozisyonda çalışıyor.

belki doğru adıyla "meslek içi eğitim" süreci demek lazım (Erzieher de olsan Lehrer de olsan) bu daha apayrı bir şey

Lehrer olana kadar mesela okulda bi sürü kuruldan mülakattan geçiyormuşsun ve her okulda bile bu süreçleri tamamlayamıyormuşsun önce bu süreçten geçeceğin okulun seni alması ve sınavı yapacak kapasitesi filan olması gerekiyor -diye biliyorum.
Erzieher'liğin meslek içi eğitiminde bu kadar kapsamlı bir süreç yok diye biliyorum. çok kısa sürelerde Erzieher olarak çalışmaya başladı bildiğim kişiler, dili geçince tabi. ama işte bunlar zaten almanyadaydı kimse buradan iş bularak gitmedi.

mesela bizim sistemde de aslında sıkı olması gereken bu meslek içi eğitimler genelde pasta börek yenerek, goygoyla geçiyor,
mesela dosya doldurululuyor evrak angarya filan diye bakılıyor ama ayrıca bir sınavı, kurulu filan da yok ya
bizde atandın bitti aslında.

bunu da algılayamıyorlar o yüzden genelde öğretmenler (hele Lehrer için) epey ciddi bir meslek içi eğitim sürecinden bahsediliyor.

Yardımcı öğretmen olarak başlıyorlar diye biliyorum" ya onun da ayrı ayrı bir sürü statüsü filan varmış

Ben bu kısmı üstünkörü yazdım zaten bu noktaya kadar varabileceğine ihtimal vermediğim için ama bilhassa bu kısım çok sıkıntılı.
Kuzey ülkelerinden birisinde bir tanıdığım, Türkiye'den aldığı beden eğitimi öğretmenliği diploması ile sınıf öğretmenliğine geçti ama onun da içinden geçtiler.
Yardımcı öğretmenlikte birçok ülkede saat ücreti ile çalışıyorsun. Yani o ay sana okulun ne kadar ihtiyacı varsa o kadar kazanıyorsun. Kaldı ki öyle saat ücretleri söz konusu ki; attığın taş, ürküttüğün kuşa değmiyor. Bahsettiğim arkadaşım, geceleri restoranda çalışıyordu evini geçindirmek için.
Bir de birçok ülke milli eğitim bakanlığına bağlı olsa dahi başta istihdam politikaları olmak üzere birçok açıdan özerk yapıya sahip. Kimin, ne zaman işe alınacağına okul yönetimi karar veriyor ve bir okuldan iş teklifi almadığınız müddetçe yardımcı öğretmenden as öğretmen kategorisine de geçemeyebiliyorsunuz.
Ülke belirgin olmadığı için ve gidilecek ülkeye göre bu ihtimal söz konusu olduğu için belirtmekte yarar var.

denklikten kasıt sadece diploma denkliği değil. bir de alanında yetkinliğini kanıtlayan sınavlar olabiliyor ülkesine göre.
diploma denkliğini sağlamak ise daha karmaşık bir yok. zira kimi ülkelerde iş teklifini getiren kurum diploma denkliğini soruştururken kimi ülkelerde ise bizzat sizin bunu kanıtlamanız gerekiyor ki bu da maddi olarak buna yatırım yapmanız anlamına gelir.
Ben bu kısmı üstünkörü yazdım zaten bu noktaya kadar varabileceğine ihtimal vermediğim için ama bilhassa bu kısım çok sıkıntılı.
Kuzey ülkelerinden birisinde bir tanıdığım, Türkiye'den aldığı beden eğitimi öğretmenliği diploması ile sınıf öğretmenliğine geçti ama onun da içinden geçtiler.
Yardımcı öğretmenlikte birçok ülkede saat ücreti ile çalışıyorsun. Yani o ay sana okulun ne kadar ihtiyacı varsa o kadar kazanıyorsun. Kaldı ki öyle saat ücretleri söz konusu ki; attığın taş, ürküttüğün kuşa değmiyor. Bahsettiğim arkadaşım, geceleri restoranda çalışıyordu evini geçindirmek için.
Bir de birçok ülke milli eğitim bakanlığına bağlı olsa dahi başta istihdam politikaları olmak üzere birçok açıdan özerk yapıya sahip. Kimin, ne zaman işe alınacağına okul yönetimi karar veriyor ve bir okuldan iş teklifi almadığınız müddetçe yardımcı öğretmenden as öğretmen kategorisine de geçemeyebiliyorsunuz.
Ülke belirgin olmadığı için ve gidilecek ülkeye göre bu ihtimal söz konusu olduğu için belirtmekte yarar var.
ben genel olarak almanya için konuştum tabi (alman sistemi almanca konuşulan ülkelerde benzeyebiliyor)

bu kadın kindergartenda çalışacak
bildiğiniz mahalledeki anaokulu

bu anaokulları içinde y.dışından eleman getirmek için iş kurumundan denklik, çalışma izni vs. uğraşan ben ne gördüm ne duydum (normal okullar da uğraşmıyor gerçi). aday kendisi uğraşacak hepsiyle. ona da uğraşsa denklik alsa bile meslek içi eğitimi yine eksik olacak, o şekilde tr'den birini çağırmakla mülakatla vb. uğraşan yine duymadım.

ama oraya bi şekilde gittikten sonra -burası çokemelli- anaokulu için kolay, normal öğretmenlik yine zor diyebilirim. gördüğüm bu.

bu da ayrı bir konu evet, okullar özerk
okulu özerk olmayıp topluca başvuru yapılabilecek ülke var mı mesela, bilmiyorum ?

İtalyayı bir arkadaştan dinlemiştim orada bu aday öğretmenlik (yardımcı öğretmenlik, neyse adı) süreci 3 sene filan sürüyormuş yine bi sürü sınav sepet gerekiyormuş.

kızlar buraya ancak şimdi bakabildim herkesin mesajını okudum tek tek cevap yazmıyorum görenler için topluca olsun; öncelikle epey bilgilendirici cevaplar olmuş emeğinize çok teşekkür ederim anladığım kadarıyla çok emek isteyen ancak sonucunda hiç bir kesinlik olmayan ve bi şekilde gitsen bile oh be hayatım kurtuldu diyemeyeceğim bir durum gibi görünüyor. açıkçası bu eforu trdeki kariyerimde yükselmeye harcarım galiba ya da iş kurarım vs. gibi düşündüm.
ünideki hoca illaki dil öğren deyince biraz da insta reellerde nasıl yurtdışında öğretmen oldum temalı içerikleri izleyince sanki çok kolay bir süreç gibiydi ama yurtdışında bir tane bile tanıdığı olmayan, iyi derece dili olmayan biri olarak bana imkansız göründü maalesef. herkese çok teşekkür ederim

Back
X