YURTDISINDA YASAYIP YOLUNU BULAMAMAK :( pişmanlıklar

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben hep kısa süreli kaldım. Bürokrasi işlerine şahit olmadım ama konu aşırı sallama geldi bana. Amerika'da taksiye biniyorsun Pakistanlı. Çinliler vardı. Chinatown'dan dışarı çıkmamışlar. İngilizce bilmiyor. Çalışmaya gönlü olanın en kolay iş bulacağı ülke Amerika. Hem çok güzel paralar kazanıyorlar, hem de inanılmaz tüketiyorlar. Yemek porsiyonları XXL Kozmetikte sürekli yeni seriler çıkarıyorlar. Kızlarda her seferinde sanki farklı bir şeymiş gibi alıyorlardı.
Sizinde hayırlı uğurlu olsun. 🙏🏻 En son Singapur'daydınız sanırım. Orda kalmıştım 🙂

Tesekkur ederim, evet Singapur'daydik ben hamileyken Turkiye'de kaldik birkac ay, gecen sene de buraya tasindik, bu arada bir bebegim oldu burada ama biz cok duzenli bir ulkeden buraya gelince bocaladik acikcasi. Simdi eyalet degistirip birkac sene daha kalip, sonra avrupa ulkelerinden birine transfer olmaya calisacagiz sirket ici bakalim.

Benim gordugum Uber/Lyft gibi suruculerin ve yemek dagitan kuryelerin hatri sayilir kismi gocmen kadin ve sadece aldiklari bahsislerle bir maas ekstra kazaniyorlardir net. Amerikadaki bahsis kulturu basli basina tartisma konusu ama su an sosyal baski yasadigin zorunluluk gibi bir sey, cocuklar okuldayken 4 saat doordash de kuryelik yapsa konu sahibi yine kendini dondurecek geliri olur.

Gelistirmiyor yeterli gelmiyor sanırım bende anlamadım .
Ben anladım anlatayım; daha önce bir konunuzda "çocuklarimın buradakilere benzemesini istemiyorum" demişsiniz, bu konunuzda da evde sürekli Türkçe konuştuğunuzu belirtmişsiniz...Yani siz çocuklarinizin içinde doğduğu dile ve kültüre adapte olmamaları için adeta özel çaba sarf ediyorsunuz....Bu yüzden çocuklarınız okula ve ülkeye uyum sağlayamıyor olabilirler mi? Belki okullar yetersiz değildir? Hiç düşündünüz mü?

Ben anladım anlatayım; daha önce bir konunuzda "çocuklarimın buradakilere benzemesini istemiyorum" demişsiniz, bu konunuzda da evde sürekli Türkçe konuştuğunuzu belirtmişsiniz...Yani siz çocuklarinizin içinde doğduğu dile ve kültüre adapte olmamaları için adeta özel çaba sarf ediyorsunuz....Bu yüzden çocuklarınız okula ve ülkeye uyum sağlayamıyor olabilirler mi? Hiç düşündünüz mü?
Hayır burda genelde Türk çocuklarında olan bisey . Çocuk evet kendi kültürünü bilsin arada kalmasın diye düşündüm . Ne var bunda

Hayır burda genelde Türk çocuklarında olan bisey . Çocuk evet kendi kültürünü bilsin arada kalmasın diye düşündüm . Ne var bunda
Bir de çocuk daha dilini bile bilmediği bir kültürle evde dayatılan şeyin arasında nasıl kalacak? Birini hiç bilmiyor, öğrenemiyor zaten, ötekisini de evde gördüğü kadar biliyor....Evde öğrendiği de kendi kulturu değil ki?

Bir de çocuk daha dilini bile bilmediği bir kültürle evde dayatılan şeyin arasında nasıl kalacak? Birini hiç bilmiyor, öğrenemiyor zaten, ötekisini de evde gördüğü kadar biliyor....Evde öğrendiği de kendi kulturu değil ki?
Neyse Piraye anlatamadım ben sana boşver en iyisi . Çocuk Türk nasıl kendi kültürü değil burda zaten kendi dilinizi konuşun derler konuşmayın demezler ama buranın dilinide super ogrensin isterler . Uzun şeyler bunlar . Yeterince cnm skkin daha anlatamicam. Anlayanlar fikir veriyor sagolsunlar

Her cinsten vatandaşı var sokakların güvenliği yok evinde otururken eve hırsız giriyor polisi arasan umrunda değil giden malın gitti dolandırıcılar desen cirit atıyor hangi birini anlatalım yahu denizler desen pis temiz balık bulmak zorlaştı saymakla bitmez artık bu ülkenin zengini için güzel bir ülke evde oturursan iyi dicem ama insanın canı meyve yemek istese kilosu 70 80 den başlıyor 1 kilo konu sahibinin 4 çocuğuna yeter mi mümkün değil

Evet geçen hafta pazarda 100 TL idi tarım ülkesinde bu durum içler acısı kesinlikle. en azından yeşili var oraların buralar her yer beton oldu dip dibe binalar kalabalık trafik rezillik kurallara uyan yok hadi araban var osu busu bi ton masraf dışarı çıksan 1 saatlik otopark 70 TL mazot desen yine uçtu neresinden tutsan elinde kalıyor

Konu sahibi bu ülkede tereyağı lüks margarin de lüks olma yolunda ilerliyor balık et desen içler acısı gelip de 4 çocukla zebil olmayın buralarda he kuru ekmeğe razıyız diyorsan o başka
Yani niloya yazmayayım konu dışı, banlanmayayim diyorum ama her seçim zamanı azılı bir hükumet savunucusu olarak sence ülkenin bu kadar yaşanmaz hale gelmesinde hiç emeğin yok mu???????

Konu dışı olmasın yorum yazayim.
bizim ülkede şöyle bir yanılgı var; Biz çok kötü durumdayız, biz ve ortadogu bataklığında ulkeler haric bütün ülkeler aşırı rehaf içinde yaşıyor.
Bu doğru değil. Her ülkenin çekilmez tarafi var. Abd abd Evet güzel, Evet birkaç ayda araba alabiliyorsun ama suç oranı çok yüksek, bireysel silahlanma inanılmaz seviyede, sağlık hizmeti desen paran yoksa yok, eğitim desen cocuk doğduğu gibi aileler başlıyor üniversite parası biriktirmeye , çocuğun üstün zeka değilse - sportif bir basarisi yoksa okusun diye tomarla para döküyorsun . Durumun cok yoksa göçmen mahallesindeysen İngilizce duymadan günlerin geçiyor, bürokrasi çok yavaş...
Her Amerikalı filmlerdeki banliyolerde yaşayıp sabah koşusuna çıkmıyor ki. Benim çok arkadaşım abd'ye göçtü, yüksek lisans için giden bilgisayar mühendisliği mezunu kişi bile is bulamadı uzun yıllar benzincide çalıştı. Ha tabii ki dönmeyi dusunmedi cunku o haliyle bile bizim mevcut şartlardan daha iyiydi. Ama amerikan rüyası falan da yaşamadı. Eski sevgilim kaç göbekten abdliydi, okul aşırı pahalı diye burs kazandığı ortadogu ülkesinde doktoraya gelmişti. Asla cocuk yetistirilmeyecek bir yer olduğunu iddia ederdi.
Belçika deseniz orada tanıdığım oralı biri yazılım okudu bir senedir işsiz. Esi dostu, onunla mezun olanlar falan da işsizmis dediğine göre. Ülkede üç dil konuşuluyor, aynı ulke insanıyla konusamiyorsun (Fransızca konuşan tarafta arkadaşım)
İspanya desen işsizlik oranı aşırı fazla, İspanyol arkadaşım uni mezunu ama iş bulamayınca duvarlara yalıtım yapmaya başladı, Fransa'ya üzüm hasadı ameleligine gidiyordu.
vs vs vs
Orada yaşayan insanlara da her gün bayram değil. Ha tabii ki biz de kötü durumdayız, en azından onların parası başka ülkede değerli, az kazanip daha fakir ülkede rahatça tatil yapabilir , en azından orada guzelce yaşayabilirler, bizde o da yok.
ama bizim daha kötü durumda olmanız bizim dışımızda kalan herkesin harika imkanlarla yaşadığını göstermez

Neredeyse herkesin 2 dili mi var eyvahlar olsun 😂mikrofon tutsanız vatandaşa good morning nedir diye 10 kişiden yarısı bilemez 😂Türkiyede 2 dil bilen işsiz kalmaz çünkü dil bilen insanlar parmakla gösterilecek kadar az

Araştırma aşağıdadır:

Türkiye nüfusunun %15.9'u 1 yabancı dil, %2.3'ü 2 yabancı dil, %0.3'ü 3 yabancı dil biliyor. Türkiye nüfusunun %81.8'i ise hiç yabancı dil bilmiyor. Bu oranın 2007 yılında %75.5 iken 2011 yılında %81,8' çıktığı, yani yabancı dil bilenlerin oranının azaldığı görülüyor.
Ama benim bahsettiğim üniversite mezunu iş arayan kesim. Benim çevrem biliyor ve iş bulamıyor. Örnek de verdim arkadaşım ana dili gibi Almanca konuşuyor ve Almanca şartlı işlere giremedi. Anne babamdan bahsetmedim hahahhahs 😂😂

Hayır bilemedin Piraye . Cat pat konuşmuyorlar . Gayet güzel konuşuyorlar ancak okulda yeterli gelmiyor dile çok önem veriyolar . Bilmiyorsun. İnsan stres oluyor bundan dolayı . Burada hayat kolay dgl değişik değişik stres alanlari var maalesef . Çocuklar üç dil öğreniyor haliyle zorlaniyolar ancak okullar bunu göz onunde bulundurmuyor. İlla istdedikleri seviyeye gelecek . Neyse

Diğer konulara yorum yapmak istemiyorum ama dil konusunda çaba sarf etmek zorundasiniz.
Benim ailemde 3 dil konuşuluyor.
Oğlum ülkenin dilini anadili seviyesinde ögrenebilsin diye 12 aylikken kreşe verdim.
Diğer ailelerden daha fazla üstüne düşmek zorundayim.
Odak alanimiz dil öğrenimi.

Dil olayını ben de anlamadım. Benim oğlum İngilizce konusulmayan bir ülkede 1 sene uluslararası kreşe gitti ve çat pat seviyesine geldi. Senelerdir yurtdışında olan çocuklar nasıl öğrenemiyorlar?
Arkadaşımın oğlu Amerika'da doğdu. Birkaç yıl sonra Türkiye'ye döndüklerinde Türkçe hiç bilmiyordu.

Dil olayını ben de anlamadım. Benim oğlum İngilizce konusulmayan bir ülkede 1 sene uluslararası kreşe gitti ve çat pat seviyesine geldi. Senelerdir yurtdışında olan çocuklar nasıl öğrenemiyorlar?
Arkadaşımın oğlu Amerika'da doğdu. Birkaç yıl sonra Türkiye'ye döndüklerinde Türkçe hiç bilmiyordu.

Bende bu konuyu anlamiyorum.
Ben almanyada büyüdüm. Aile içinde türkce konuşmamiza rağmen almancam çok daha iyi.
Insan istemese bile öğreniyor :)
Yetişkin olarak göç edenlerin tam ögrenememesini anliyorum ama cocuklar 6-12 ay içinde söküyorlar dili.

Anlamadım yazdığını. Sen de mi yurtdışındasin ve memnun degilmisiniz? Ordaki maasiniz dusukmu nasil anlayamadim
Siz bana pek iki dil biliyor gibi gelmediniz. Daha kendi ana dilinizde kavrayışınız zayıf.
Girdiğiniz yabancı dil seviye tespit sınavları neydi ve bu sınavlardaki sonuçlarınız nelerdi?

Öyle, bu hayatı çok pahalıya çok kötü yaşıyoruz. Hala tatillerde gurbetçiler buraya geliyor ya çok şaşırıyorum. Ailesi olanlar hariç,ben olsam tatil için bile buraya gelmem. Gıda artık ucuz değil ki. Peynir yemek şu an lüks, kuruyemiş de, çoğu ürün de. Allah yardımcımız olsun, kışın ne yapacağız hiç bilmiyorum.
Bence gurbetçilerin tatil için TR’yi seçme sebepleri ucuz olmasından çok yaşadıkları ülkenin dilinden başka dil bilmemeleri. Örneğin Almanya’da yaşıyorlarsa Almanca, Türkçe biliyorlar ve İngilizce konuşmaları gereken ülkelere gitmiyorlar.

Son düzenleme:
Herkese selam , yıllardır yurtdışı dayım uzak bir ülkede . Ancak iş anlamında hicbisey yapamadim çocuklar küçüktü ama kolay değil iş bulmak vs . Türkiye’deki arkadaşlarıma bakıyorum yillardir calisip kariyer yapıyolar . Okadar pismanimki ama kendi başıma karar alıp Türkiye’ye donememe yalniz değilim .
Emeklilik iş güç gelecek kaygisi başladı . Lütfen aynı durumda olanlar neler yaptı tavsiyelerinizi bekliyorum .
Alanınız nedir? Dil seviyeniz nedir? Ben de yurtdışındayım ve 2 yaşından küçük bebeğim var ama bir süre sonra iş hayatına dönmeyi planlıyorum. Siz ne tür işler baktınız veya evde boş zamanlarınızda neler yaptınız?

Amerika'da pandemiden sonra iş bulmak ciddi anlamda zorlaştı. Silikon vadisindeki şirketler sürekli çalışan çıkarıyor, yapay zeka ile hallediyorlar. Ve Amerika'da çok fazla nitelikli insan mevcut. Onların arasından sıyrılıp beyaz yaka bir iş bulmak gerçekten zor. Sadece dil bilmek yetmiyor. Orada yarıştığın insanlar dünyanın en zekileri çünkü.
Ama mavi yaka diye tabir ettiğimiz işleri bulabilirainiz. Kasiyerlik, uber, temizlik, evden yemek yapıp satma vs. Bunlardan yaklaşık 2500 dolar kazanırsınız. Bence yavaş yavaş bu tarz işlere girişin. Orada hizmet sektöründe ciddi eksiklik var.
Ayrıca Türkiye'de öğretmenler 40 binden fazla kazanıyor ama bu bile yetmiyor. Ev kiraları en ucuz 15binden başlıyor. Alım gücü olarak Amerika Türkiye'den kat kat iyi.

Bence gurbetçilerin tatil için TR’ye seçme sebepleri ucuz olmasından çok yaşadıkları ülkenin dilinden başka dil bilmemeleri. Örneğin Almanya’da yaşıyorlarsa Almanca, Türkçe biliyorlar ve İngilizce konuşmaları gereken ülkelere gitmiyorlar.

şurada da soru sahibinin bahsettiği bir durum var:

Sağlık sistemi şu an Türkiye’de kötü olabilir ama yinede tüm Avrupa kanada amerikadan yine kar kat kat iyi durumda . Bakin youtube kanallarina göçenlere. Anlatıyorlar

"kabaca" iki farklı göçmen (gurbetçi) grubu var.

1. 1960lı yıllardan sonra ailesi herhangi bir ülkeye kapak atmış ve kendisi de orada doğup büyümüşler. Bu grup genelde eğitimsiz oluyor. hatta bu grubun içinde genelde eğitim illegalmiş gibi eğitimden kaçınma grubu var. Ama anadil düzeyinde ülkenin dilini konuştukları için çok vasıf gerektirmeyen işlerde çalışabiliyorlar. sosyokültürel ve sosyoekonomik olarak toplumun dibini kazıyan katman oldukları için zaten vizyonlarında başka bir ülke görüp kültürlenmek gibi bir durum pek yok. onlar ait olmak istiyorlar çünkü bulundukları ülkenin de insanı asla olabilmiş değiller. Türkiye'ye geldiklerinde ceplerindeki dövize istinaden el üstünde tutulduklarından kendi vatanlarının Türkiye olduğunu sanıyorlar.
2. Yeni göç dalgası ile giden expatlar. Bunlar yüksek nitelikli göçmen olarak adlandırılır ve adından anlaşılacağı gibi iyi eğitimli ve kariyerli oldukları için Avrupa'daki herhangi bir ülkede kendilerine yaşam kurabilmişlerdir. Birçoğunun zaten göç etmekteki amacı, "daha iyisi" olduğundan tatil planlarken de aynı motivasyonla seçim yapıyorlar. bu seçim de çoğu zaman başka ülkelerden yana oluyor. Türkiye ancak aile ziyareti ya da aile ile yapılacak tatiller gibi sebeplerle oluyor.

soru sahibi kendini hangi gruba ait görüyor bilemiyorum.

Öyle, bu hayatı çok pahalıya çok kötü yaşıyoruz. Hala tatillerde gurbetçiler buraya geliyor ya çok şaşırıyorum. Ailesi olanlar hariç,ben olsam tatil için bile buraya gelmem. Gıda artık ucuz değil ki. Peynir yemek şu an lüks, kuruyemiş de, çoğu ürün de. Allah yardımcımız olsun, kışın ne yapacağız hiç bilmiyorum.
Sormayın yaptık bi hata bu yıl da Türkiye’den tatil aldık 🙂 3000 Euro verdik uçak bileti hariç. Bu paraya Avrupa’nın hemen hemen her yerinde güzel bir tatil yapılır. Hatta biraz daha kasarsanız tropik yerlere de gidilir (daha önce Maldivler’e gittim o da bu civardaydı) ama dediğiniz gibi aileleri de görüyoruz. Onlar olmasa inanın Türkiye tatili hiç akıl karı değil. Sırf parası da değil, herkes mutsuz, herkes gergin, çocuğa saygı yok, bu kadın bebekli bi hayatını kolaylaştırayım ben sağa çekileyim o geçsin diyen yok, ödüm kopuyor trafikte manyağın biri karşımıza çıkacak diye.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X