Madem benden önce değinen oldu ben de yorum yapmak istiyorum çünkü artık biraz tatsız hale geldi bu konu. Evet Türkiye çok kötü durumda maddi olarak ama sikayet etme hakkı (bazen şikayet bile değil, gerçekleri söylüyor olmak da sikayet olarak görünüyor) sadece turkiyede yaşayanlarda değil. Çok fazla taraflı bakıyorsun ve bilmediğin konularda bile çok fazla bildiğini düşünüp yorum yapıyorsun. Bir örnek, kkedi ile bir çocuk masrafı konusunda konuşurken çocuğuna yaptığın aylık mutfak masrafından bahsederken muazzam bir meblağ yazıp sağlıklı beslenmesi için minimum tutar gibi anlatmıştın ama simdi kızın İngilterede marketten 3 5 birime çok iyi doyuyor oluyor. Yani sence de çok taraflı değil mi bu? İngilterede de sağlıklı beslensin o kadar önemli ise? Marketten aldığı sandviçle yaşamasında sorun yoksa turkiyede de nohutla pilavla yasamasinda sorun olmaması lazım. Bu kadar abartmaya gerek yok yani zaten herkes avrupada amerikada gelirlerin daha iyi olduğunu biliyordur.
Diğer bir konu da sağlıkla ilgili konularda bir şey yazında altına gülen emoji gelmesi. Ya kaç kere avrupada amerikada sağlık sisteminin içine girdiniz de bu kadar güldünüz problem yaşayanlara anlamadım. Allah başımızdan eksik etmesin çok güzel doktorlarımız var, teşhis konusunda gözüm arkada kalmıyor, biraz ortalama üstü kazanan ameliyat için olmasa da bir muayene için özelde haftasına randevu alabiliyor. Gerçekten artık şımarıklık yaptığımızı düşünüyorum. Eskiden birkaç ayda bir hastaneye gidermişim türkiyede, ne kadar yanlışmış, hep benim gibi yapanlar yüzünden sistem tıkandı zaten. Şimdi son ana kadar gitmiyorum hastaneye çünkü yani randevu da yok tabi ama sisteminin o şekilde sürdürülebilir olmadığını da anladım.
Bir de ev alma muhabbeti var. Evet gerçekten ev almak çok çok daha kolay çünkü mortgage benzeri sistemler var. Ama bu da bir yandan demek oluyor ki ev aldım diyen ben bu evin kredisine girdim demek istiyor. Ben misal, 28 sene borca girdim. Taksidim de hiç öyle kira kadar değil çünkü biraz kötü bir dönemde taşındık, gec kaldık o kolay dönemlere.
Ben yine de memnun muyum evet memnunum, yıllık izinlerimden, sessizlikten (ben küçük yerdeyim), trafik olmamasından, insanların soğuk olup komşularla iş arkadaşlarıyla samimi olmamaktan, kendi özel sebebim olarak ailelere ekstra uzak olmaktan çok memnunum. Ama rahatsız olduğumuz şeylerden bahsedince bu mobingden de çok rahatsız oluyorum.
Neyse komik bir şeyle bitireyim ağzımızın tadı kaçmasın. Ben bu evi aldım, annem de işte akrabalar sorunca bahsetmiş. Bir gün teyzem aradı ev almışsın hayırlı olsun işte kaça aldın nerden aldın kaç m2 falan sordu. Dedim şu şu fiyata aldık şu kadarı kredi, şu kadar sene odicem, 70m2 2+1. Durdu durdu dedi ki, hayal kırıklığına uğradım

Ben başka hayal etmiştim, keşke anlatmasaydin