Yüz Körlüğü

bogurtlenkusu

Çay' bırak o day'mın.
Kayıtlı Üye
27 Mayıs 2013
4.845
8.817
Selams, naber?

Yüz körlüğü adlı hastalığa hangi dal bakıyor, google'lamaya üşeniyorum.
Bir de bir yakınında falan birebir şahit olan oldu mu? Birebir gören varsa nasıl tarif edersiniz durumunu, seviyeleri falan var mı?
Sahip olup olmadığım konusunda şüpheliyim, hani, denizden babam çıksa yerim diyenlerdenim. Yerim çünkü tanımam abi.
Bi el atın ya.

Yuz körlüğü mü? O ne kiz senden duyuyoruz valla. Simdiye coktan bulmustun google dan ha :KK70:

Böyle bi hastalık varmiymiş. :KK57: Günyüzüne cikarttigin icin Tıp senle gurur duyacak:KK69: ilk defa boyle hastalik duydum :cool:

Daha önce duymuştum böyle bir şey. Bir dizide konusu geçmişti ancak çevremde kimsede yok. Biraz örnek verebilir misiniz yaşadığınız sıkıntılara? Böyle bir hastalığa sahip olduğunuzu düşündürtecek ne yaşadınız?

Ilk defa duydum. sordum Google' a, riskli gibi bir durum. Bende her gördüğüm yüzü hatırlamam. Bir yüzü tanımam için on, Onbeş kez görmem lazımki hafızamda kalsın. Eğer ki o yüzü 1 yıl görmeyim yine unuturum. Ben hep hafızamdan şüphe ederken, oysa ki bende de yüz körlüğü başlangıcı varmış=). Tanrı ileriki evrelerinden korusun diyorum.

Yüz körlüğü nasıldır bilmiyorum ama aklıma tek bir sey getirdi.
Asık oldugum kisinin yüzünü unutuyorum ama asık oldugumu iyi biliyorum.Mesela suan yok gelmiyor aklıma.Hayal kuracagım mesela düsünecegim bir anımızı gelmiyor.Asık oldugumun belirtisi.Yüzünü unuttuysam denemelerime ragmen her seferinde aklıma gelmiyorsa seviyorumdur :KK70:

Dipnot:Şimdi araştırdım böyle bir şey değilmiş.Yüzdeki organları bile ayırt edemiyorlarmış.İleri seviyerlerde kisi kendi yüzünü bile tanıyamıyormus
Kisileri de aynı sekilde tanıyamıyor bunun icin sadece seslerinden yararlanıyorlarmış

Google dan baktığıma göre çok nadir görülen bir rahatsızlıkmış.. Beyinde yüzleri tanıma bölümü işlevini yerine getirmediğinde oluşuyormuş.

Yuz körlüğü mü? O ne kiz senden duyuyoruz valla. Simdiye coktan bulmustun google dan ha :KK70:

Unutkanlık sadece yüzlerle mi sınırlı??

Daha önce duymuştum böyle bir şey. Bir dizide konusu geçmişti ancak çevremde kimsede yok. Biraz örnek verebilir misiniz yaşadığınız sıkıntılara? Böyle bir hastalığa sahip olduğunuzu düşündürtecek ne yaşadınız?
Mesele aslında gugıl'lamak değil, okuyorum bişeyler de, mesele burada sahip olan biri varsa dîrekt onunla konuşabilmek, kendimî kıyaslamak açısından.
Ya şöyle ki, bende 'x' var diyemîez insan kesin olarak, g.tünden tanı koyamaz, koymamalı da. Fakat lakin bu tarz bî sıkıntım olduğuna neredeyse emin gîbiyim, bi tedavisi varsa da benim içîn takdire şayan olurdu.

Kendi gözlemlediğim kadarımla, olay 'unutmak' mı bilmiyorum. Yani yüzü hafızaya alıp unutmak gibi değil sanırım. Daha çok o yüzü hiç alamamak gibi.
Normalde de miyopum falan var da, miyopluk bi mesele değil.
Yani, sokakta yürürken yanımdan geçip giden ve ertesi gün 'neden selam vermedin' diyen tonla insan oluyor. Dalgınlık desem, sanmıyorum. Bir değil iki değil, o kadar dalgınlıkla hayatta kalamazdım herhalde. Bi de sadece yüzlere mi dalgınlık? Her türlü ayrıntıya deli gözlerle bakarım halbuki, sokaklar, evler, yaşadığım mahallelerde sokaklardaki tümsek ve çukurlar ezberimdedir.
Lisede okulumun müdürü bi kadın vardı, bi gün sokakta yanından geçmişim. Yüzüne, hatta gözünün içine bakmışım, selamsız kafamı öte tarafa çevirmişim. Kadın diploma almaya gittiğimde öyle bi trip attı ki diplomayı vermeyecek sandım. Lan görmedim diyorum, gözümün içine baktın evladım saf mı kandırıyon diyor idi. Kadın haklı yani.
Ciddi anlamda görmemiştim ama. Dalgınlık diyerek açıklamaya çalıştım, ama göz göze geldiğimiz için kadın inanmadı.
Bi kere de sevgülümlen gezerken çarşının ortasında dedemlere yakalanmıştım lise birde asdasf.
Aramızda bir metre kalaya kadar tanımadım, on metredir net görüşümde olduğu halde. Konuştuğunda sesini duyup da irkilmiştim.
Bunlar birkaç anı sadece.
Kulaklarım çok iyi duyar, insanları seslerinden daha çok ayırt ettiğimi ve kapıyı açtığımda misal, kişi konuşmazsa biraz zorlandığımı fark ettim. Sadece ses değil tabiiy, yüzün bütünü değil de, atıyorum sadece burnu, sadece saç şekli veya yüzünde ayırt edici bir şey varsa, dudağın kenarında ben falan. Bunları hafızaya alıp bunların birkaçını birleştirip öyle tanıyorum sanırım.
Bir de, alakası var mıdır bilmiyorum ama, resmin bütününü görememe diye bişey var mı? Parça parça algılayıp da tamamının ne olduğunu anlamadığım çok resim oluyor. Burada, bazı avatarlar filan da dahil. Hani evirip çevirip şöyle bi uzaklaştırıp algılamaya çalışmaca falan.
athenenoctua athenenoctua nın önceki avatarının kulakları çınlasın asdasf.
Bunları kendimde gözlemlemem yıllar sürdü tabii, 10-15 yıllık gözlem diyebilirim bu arada.

prosopagnosia? türkçesini bilmiyorum ama zannetmiyorum çok nadir görülen bir hastalık
gözlerinde problem olmadığına emin misin?
bir tür beyin hasarı gibi düşün nörolojiye gitmen lazım önce
ama gördüğün yüzleri hatırlayamama, tanıyamam vs olması lazım

ekçik notçuk: bu benim üniversite 1de ödev konumdu ya be :))

prosopagnosia? türkçesini bilmiyorum ama zannetmiyorum çok nadir görülen bir hastalık
gözlerinde problem olmadığına emin misin?
bir tür beyin hasarı gibi düşün nörolojiye gitmen lazım önce
ama gördüğün yüzleri hatırlayamama, tanıyamam vs olması lazım

ekçik notçuk: bu benim üniversite 1de ödev konumdu ya be :))
Hah, aranan kan bulundu, gel gel.
Bi üstündeki yorumumu oku bi.
Arincesini bilmiyordum.
Ya tarif etmekte zorlanıyorum haliyle de, mesela şey çok oluyor. Birkaç yılımı dip dibe geçirdiğim birinin yakın çekîm fotosunu gördüğümde 'oha bu böyle miymiş' oluyorum. Anneannem de dahîl.
Nöroloji mî sizin bölüm mü?

Kelsn B'nde de bu rahatsızlık var binevi bakar kör gibiyim B'nde :) avm de tanıdık bni göruyr bn görmüyorm meğer görmüşüm bakmışım görmemezlktn gelmiş gibi oluyrm. .çok kötü bi durum .demekki önemliymiş sizden yeni duydum dalgınlığa vuruyryz

X