Zor durumlarla nasıl başa çıkılır?

mesure

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
754
15
44
5 Mart 2007
Zor durumlarla nasıl başa çıkılır
Hande ÖVÜNÇ


Yakınını kaybetmiş birine ne söylenir ya da sevgilisi tarafından terk edilen arkadaş nasıl avutulur? Seninle dergisi, nasıl davranmak gerektiğine bir türlü karar veremediğimiz böyle zor durumlarla başa çıkma yollarını mart sayısında büyüteç altına aldı.

Hayatta öyle anlar vardır ki, hemen oradan kaçıp kurtulmak isteriz ya da kelimeler kafamızda uçuşur, ne söyleyeceğimizi bilemeyiz. Hazırlıksız yakalandığımız bu zorlu sınavda çözüm yolları basit olsa da, o an bir türlü akla gelmez. Bu yüzden böyle zorlu durumlarda vereceğimiz sınava önceden çalışmakta yarar var. İşte çözüm önerileri...

Biri size tutulması güç bir sır verirse

ÇÖZÜM: Bir tanıdığınız eşini nasıl aldattığını size anlatmaya başladı ya da iş arkadaşınız şirketin kasasından bir miktar para aldığını söyledi. Aslında bunlar bilmeyi hiç istemediğimiz şeylerdir. Çünkü bildiğimiz zaman suçu da paylaşmış oluruz. Bu tür sırlarını açıklayan arkadaşlarınızı susturmaktan çekinmeyin. Anlattıklarının sizin üzerinizde yarattığı etkiyi ona açıklayın. Örneğin, "Bana bu sırrı vermenden rahatsız oluyorum, çünkü ne şekilde tepki vermem gerektiğini bilmiyorum" diyebilirsiniz. Tabii ki merak duygumuzu yenip bunu söylemek hiç de kolay değil ama en doğrusu böyle bir sırrı hiç öğrenmemek.

Kimseyi tanımadığınız bir yere davet edildiniz

ÇÖZÜM: Herkes birbiriyle keyifle sohbet edip, içkisini içiyor. Fakat siz tek başınızasınız, çünkü hiç kimseyi tanımıyorsunuz. Hemen paniğe kapılmayın. Sırtınızı duvara dayamak güven duygusu verir. Bu şekilde etrafı süzerken bir yandan da içkinizi yudumlayın. Sakin olun ve sohbet etmek isteyebileceğiniz ve sempatik bulduğunuz birileri var mı, bakın. Eğer varsa, o yöne doğru gülümseyin, yanınıza gelmeleri için bakışlarınızla davet edin.

Bir iş arkadaşınızı teselli etmek istiyorsunuz

ÇÖZÜM: İş arkadaşınız eşinden boşandı, siz de onu nasıl teselli edeceğinizi bilemiyorsunuz. Öncelikle arkadaşınıza, bu konu hakkında konuşmak isteyip istemediğini sorun. "Seni çok üzgün görüyorum, yapabileceğim bir şey var mı?" diyebilirsiniz. Eğer konuşmak isterse, önce onu dinleyin. Dinleyici olmakla arkadaşınıza en iyi yardımı yaparsınız. Daha sonra onun kafasını farklı konularla meşgul ederek, neşelendirmeye çalışabilirsiniz. Örneğin, işten sonra birlikte sinemaya gidin. Arkadaşınızın size anlatmış olduklarını diğer arkadaşlarınızla kesinlikle paylaşmayın.

Yakınını kaybeden bir dostunuzla karşılaştınız

ÇÖZÜM: Ölüm o derece ağır bir darbedir ki, çoğu zaman ne yapacağımızı bilemeyiz. Ancak geride kalanlar için en büyük teselli, onların acısını paylaşmaktır. "Anneni kaybettiğini duydum, gerçekten çok üzgünüm. Senin için çok zor olmalı" demekten çekinmeyin. Bu acıyı yaşayan arkadaşınıza hissettikleri hakkında konuşma fırsatı verin. "Zaman her şeyin ilacıdır" gibi klişeleşmiş lafların hiçbir faydası olmayacağını da unutmayın.

Sizler böyle durumlarda nasıl tepki verirsiniz?
 
X