Menorajiye sebep olan etkenler kadınların yaşamlarını olumsuz etkilemekte ve aşırı adet kanamasına sebep olmaktadır. Tıp literatüründe Menoraji olarak bilinen aşırı adet kanaması adet dönemlerinde meydana gelen kanama şiddetinin artmasını ve adet döneminin 1 haftayı geçmesini ifade etmektedir.

Aşırı adet kanamasının tespit edilmesi oldukça güç bir durumdur. Bu sebeple kadınlar normalden daha fazla kanama yaşıyorlarsa ya da her saat başında pet değiştirmek zorunda kalıyorlarsa Menorajiden söz edilebilir. Aynı zamanda aşırı yorgunluk hissi ve kansızlık gibi sebeplerle meydana gelen aşırı adet kanamaları Menorajinin en belirgin belirtilerindendir.

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Neden Olur?

Menoraji nedir sorusunun cevabını adet dönemlerinde aşırı adet kanaması görmek şeklinde cevaplamakla birlikte her kadında aşırı adet kanaması farklı nedenlere bağlı gerçekleşebilir. Adet dönemi kadınlarda 12 yaşından itibaren görülmeye başlanır ve menopoza kadar devam eden bir süreçtir. Normal durumlarda adet dönemi 28 günde bir tekrarlanmakla birlikte bu süre 21 ila 35 gün arasında da gerçekleşebilir. Her adet döneminde sağlıklı bir kadının 60 ila 80 ml arasında kanaması olması beklenir. 80 ml üzerinde gerçekleşen aşırı adet kanamaları Menorajiye sebep olur.

Menorajiye;

  • Rahim kanseri,
  • Rahim ağzı ve rahim içi enfeksiyonları,
  • Hipotiroidi gibi hormon bozuklukları,
  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları,
  • Yumurtalıkların adet düzensizliğine neden olacak şekilde düzgün çalışmaması

Gibi nedenler aşırı adet kanamasına neden olmaktadır.

Menorajinin Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer? | 1

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Nasıl Anlaşılır?

Menoraji sürecini anlamlandırmak için rutin süreçlerin dışında birtakım farklı belirtilerin gerçekleşmesi ve adet dönemlerinde aşırı adet kanaması görülmesi Menorajinin anlaşılması için en önemli işarettir. Adet dönemi genellikle kadınlarda 7 ila 10 gün arasında değişen süreçlerde gerçekleşmektedir. Bu dönemde adet kanamasının yoğunluğu ve miktarı aynı olmaz. Ancak her gün bol miktarda kanama gerçekleşiyorsa ve bu durum adet döneminiz boyunca devam ediyorsa aşırı adet kanaması probleminden söz edilebilir.

Günlük aktiviteler sırasında her saat ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız ve regl döneminizde gece sürekli kanamanız devam ediyorsa yine Menoraji probleminden söz edilebilir. Aynı şekilde adet düzensizliği belirtileri de aşırı adet kanamasına sebep olacaktır. sürekli yorgunluk hissi taşımanız, kansızlık, karın ve kasıklarda ağrı gibi semptomlarda Menorajinin anlaşılması için sizlere yardımcı olacaktır. Bu durumlara regl döneminizde rastlamanız halinde doktor muayenesi olmanızda ve doktorunuzun gerekli gördüğü tedavi yöntemini uygulamanızda yarar vardır.

Menorajinin Tedavi Edilmesi Nasıl Yapılmalıdır?

Menorajinin tedavi edilmesi hastalığın doğru tanısının konularak hastalığa sebep olan durumların ortadan kaldırılması ile mümkün olacaktır. Adet düzensizliği tedavisi şeklinde uygulanan doğum kontrol hapları üreme ve yumurtalık sisteminden kaynaklı adet kanamalarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Basit ilaç tedavileri ile hormon dengesinin sağlanarak aşırı adet kanamasına neden olan durumlar tedavi edilmektedir.

Menoriji problemi birçok kadın tarafından çok ciddi bir problem olarak karşılansa da çözümü basit yöntemler tedavide başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Aşırı adet kanamasına sebep olan rahim içinde meydana gelen tümörler ve polip şeklindeki iltihaplar cerrahi müdahaleler sonucunda Menoriji problemi tedavi edilmekte ameliyat sonrasında düzenli olarak yapılacak jinekolog muayeneleri ile regl döneminiz takip edilmektedir.

Adet kanaması ile ilgili herşey Tıklayın !

Adet sancısından kurtulmanın yolları Tıklayın !

Adet Düzensizliği Nedir? Tıklayın !

Adet Düzensizliği İçin Bitkisel Çareler Tıklayın !

Hangi Bitkiler Adet Sancısına, Ağrısına İyi Gelir? Tıklayın !