Adet Düzensizliği Nedir? Ergenlik döneminden sonra kız çocukları, ayda bir adet görmeye başlar. Türkiye’de ortalama olarak kız çocukları 11-14 yaşları arasında adet görmeye başlar.  Adet kanamasının başladığı ilk dönemlerde, adet düzensizliklerinin olması normaldir. Normal sağlık koşullarında 3 sene içerisinde bu durumun düzenli bir hal alması gerekmektedir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzeni, iki adet arasındaki sürenin 21-35 gün arası olmasıdır. Bu düzenin her ay aynı olması gerekmektedir. Stres ya da dış etkenler dolayısıyla adet düzeninde gecikmeler yaşanabilir. Ancak bu gecikmelerin çok sık yaşanması bir sağlık sorununa işaret edebilmektedir.

Adetler arasındaki düzenin 21 günden kısa ya da 35 günden olması, adet kanamalarının 6 günden uzun ya da 1 günden kısa sürmesi de adet düzensizliğine işaret etmektedir. Ayrıca çok sık rastlanılan bir durum olmasa da 15-16 yaşına geldiği halde adet olmayan ya da 10 yaşından önce adet olan kız çocuklarının da bir sağlık sorunu olduğu hesaba katılıp, sorunun sebepleri ve tedavisi üzerinde durulmalıdır.

Adet düzensizliklerinin neden olur?

En ideal kabul edilen adet dönemi; 28 gün arayla olan, 4 gün süren ve günde 3 ped değiştirecek kadar kanama olan adettir. Ancak bu durum bünyeye göre farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple kadının adet dönemlerindeki düzensizliklerin en önemli nedenlerinin organik ve hormonal kaynaklı olduğunu bilinmektedir. Örnek olarak; kadının yumurtalık, rahim gibi üreme organlarının anatomik bozuklukları, miyom, polip, kist gibi normal dışı oluşumlar gibi organik faktörler kadınlarda adet düzensizliği sebeplerinin % 25’ini oluşturmaktadırlar. Bu sebepler dışında yumurtalıklardan salgılanan hormon bozuklukları, tiroid bezindeki hormon sorunları ve uzun süre kullanılan doğum kontrol hapları kadınlarda adet düzensizliğine sebep olabilir.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet Düzensizliği Nedir?

Bunların dışında adet düzensizliklerine yol açan geçici durumlar ise:

  • Stres,
  • Psikolojik sebepler,
  • Depresyon,
  • Yaşam şartlarının değişmesi,
  • İklim değişiklikleri olarak sayılabilir.

Adet düzensizliği ve gebe kalma arasında nasıl bir ilişki vardır?

Düzenli adet görmek, her zaman için düzenli yumurtlamaya işaret etmese de düzenli adet gören kadınların gebe kalma şansının daha yüksek olduğundan bahsedilebilir. Bu sebeple bebek sahibi olmak isteyen kadınlar adet düzensizliği yaşıyorlarsa çok daha erken dönemde doktora başvurulmalı ve bu sorunun tedavisine başlanmalıdır.

Adet düzensizliği nasıl tedavi edilir?

Adet düzensizliğinin tedavi edilmesi için sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekmektedir.  Probleme sebep olan faktörü tespit etmek için ilk olarak jinekolojik muayene, ardından ultrason ve son olarak da hormon değerlerinin belirlenmesi için hormon testleri yapılmaktadır. Rahimde, yumurtalıklarda ya da vajinada polip, miyom, tümör gibi anatomik bir sorun varsa cerrahi müdahale yapılır ki bu da, laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemidir. Problem hormonal kaynaklı ise hormon salgılarını düzenleyici ilaç tedavisi uygulanabilir.

Kaynak: Adet düzensizliği Nedir?