Bebeklerin dil gelişimi 12 aydan itibaren oluşmaya başlar. İlk anlamlı kelimeler 12 ve 18 ay arasındaki süreçte kurulur, gelişir ve pekişir. Yetişkinlerin konuşma ve iletişimlerine göre taklit ve öğrenme yetenekleriyle pek çok kelimeyi kullanmaya ve ifade etmeye başlarlar.

Bebeklerde Konuşma Evreleri

18 ila 24 ay arasında telagrafik konuşma evreleri tamamlanır. Bu döneme kadar olan tek kelimeler, bir arada kullanılarak cümleye dönüştürülmeye çalışılır. Esasen tam cümle olma da geliştirdiği kelimeleri, sözcük grupları olarak ifade eder.

24 ila 60 ay arasındaki evrede ise bebeğin dil gelişimi, daha düzgün ve anlamlı cümleler kurularak gelişmeye devam eder. Kurallı ve gramer yapısı olan cümleler geliştirilerek, ilk dağarcığın temelleri atılır. 2 yaşını tamamlayan bebekler ortalama 500 ile 600 arasında sözcük kullanabilir.

2-3 yaş arası bebeklerde uzun cümle kurulması sağlanırken, soru kalıpları da kullanılmaya başlanır. 3-4 yaş arasında ise sorular sorulur, daha uzun cümleler kurulur ve anlatma, ifade etme iletişimleri daha da gelişir.

1 Yaştan İtibaren Konuşma Becerileri | 1

 

Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler Tıklayın !

Çocuklarda geç konuşma nasıl anlaşılır? Tıklayın !

Bebeklerde Dil Gelişimi ve Süreçleri Tıklayın !

Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecinde Ebeveynler Nelere Dikkat Etmelidir? Tıklayın !