Bebeğinizin ek gıdaya geçiş sürecinde uygulayacağınız bu yöntem tüm yeme alışkanlıklarını etkileyecek.

Bebeklerin ek gıdaya geçiş süreci pek çok anne için hem zorlu hem de biraz rahatlatıcı bir süreç. Bebeğin yavaş yavaş anne sütüne alternatif besinler alması, anneyi bir nebze özgürleştirirken bir yandan bu süreçte hangi yöntemle ilerleneceği konusunu iyice düşünmek gerekiyor. Ek gıdaya geçiş dönemini hem anneler hem de bebekler için daha keyifli kılan bir önerimiz var: BLW yöntemi .

BLW yöntemi nedir?

Ek gıdaya geçiş döneminde uygulanan bir beslenme yöntemi olan BLW’nin açılımı, Baby Led Weamingyani Bebek Liderliğinde Beslenme . Bebeklerin anne sütünden ek besinlere geçişinde yiyecekleri keşfetmelerine izin veren bu beslenme tarzında kontrol anneden çok bebeklerde oluyor. Yani siz bebeğinizin yiyeceği porsiyonları hazırlıyorsunuz. O da ihtiyacı olan besinden istediği ölçüde yiyor.

Uygulama nasıl olmalıdır?

6 ve 9. aylar arasında, yani ek gıdaya geçiş döneminde başlanan BLW yöntemi ile bebeğinizin yiyecekleri kendisinin keşfetmesi, yemeğe dokunması, onu hissetmesi beklenir. Ancak bu elbette bebeğin her besini yiyeceği anlamına gelmiyor. Bebeğinizin kaçıncı ayda olduğuna uygun olarak, doğru porsiyonlar şeklinde hazırlanan besinleri bebeğinizin kendi başına yemesini teşvik eden bu yöntemin başlangıcında yiyecekler püre kıvamında verilir. Ardından aylar ilerledikçe taneli beslenmeye geçilebilir.

Doğru pozisyonda yemek

Bebeğin sofraya daha kolay adapte olmasını sağlayan bu yöntem, bebeğin yatar pozisyonda olup ağzına kaşıkla mama verildiği yönteme göre çok daha işlevseldir. Mama sandalyesinde oturarak tüm aileyle bir arada yemek yemeğe alışan bebek, ilerleyen dönemlerde de bu alışkanlığı korur; sofra kültürünü ve nasıl yemek yeneceğini öğrenmiş olur. Elle yemekten çatal-kaşık kullanımına geçişte de zorlanmadan kontrolü ele alabilir.

BLW yöntemi hangi konularda fayda sağlar?

Bebeğin yavaş yavaş, istediği kadar yemeyi öğrendiği bu yöntem, ilerleyen dönemlerde de bebeklerin çok fazla yemek ayırt etmemesini ve pek çok lezzeti deneyimlemek istemesini sağlar. Ayrıca yemeği ne şekilde yiyeceğinin bilincinde olan bebek, kendi yerinde yeme alışkanlığı edinir. Gelişim döneminde bebeğin el-göz koordinasyonunu, kavrama ve çiğneme becerilerini geliştiren BLW yöntemi, anne sütü ve toz mamadan geçişi de hızlandırır. Ancak her ne kadar bebeğiniz kendi başına yemek yeme kabiliyetine başlamış olsa da onu yemek yerken yalnız bırakmamalı, acil bir durumda müdahale edebilecek şekilde kontrolü sağlamalısınız.