Çocuklarda kolesterol yüksekliği sağlıksız beslenme, genetik ve fazla hareket etmemekten kaynaklıdır. Çocuklarda kolesterol tedavisi yazımızda sizlerle…

Çocuklarda Kolesterol Tedavisi

Türkiyede çocukların %20 ‘sinde görülmektedir. Özellikle HDL düşüklüğü diğer ülkelere oranlar daha fazla görülmektedir. Kan yağında düzensizlikle ortaya çıkıp daha sonra kalp damar sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çocuklarda kolesterol tedavisi için uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

çocuklarda koleserol tedavisi
çocuklarda koleserol tedavisi

Çocuklara Sağlıklı Diyet Tedavisi

Kolesterolü olan çocuklara verilen diyetlerde yağ ve kolesterol alımı azaltılır ve karbonhidrat alımı arttırılır. Bunun nedeni iyi kolesterolün düşürülüp, trigliseridin arttırılmak istenmesidir. Yani; çocuğun aldığı total yağ oranında bir değişiklik yapmadan, sadece aldığı yağın çeşidinin sağlığı düşünülerek doğru düzene oturtulmasıdır. Dilerseniz Çocuk Diyeti yazımıza göz atabilirsiniz.

Çocuklarda kolesterol yüksekliği
Çocuklarda kolesterol yüksekliği

Egzersiz / Fiziksel Aktivite

Çocuğun her gün ortalama 20 ile 45 dakika arası bir süre egzersiz yapması gerekmektedir. Spor yapmaya, herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeye teşvik edilmelidir. Çocukların 2 saatten fazla hareketsiz kalmalarına neden olabilecek televizyon izleme ve bilgisayar oynama gibi aktivitelerin süresi azaltılmalıdır. Çünkü obeziteye ve dolaylı olarak da kolesterole neden olabilir. Dilerseniz forum konumuz Çocuk Beslenmesinin Kalp Sağlığına Etkisi göz atabilirsiniz…

Kolesterol olan çocuk nasıl beslenmeli
Kolesterol olan çocuk nasıl beslenmeli

Kolesterol İlaç Tedavisi

Diyet uyguluyor olmasına ve fiziksel aktivite yapıyor olmasına rağmen kolesterol değeri düşmemiş olan ve aynı zamanda 10 yaşından büyük olan çocuklara ilaç tedavisi uygulanır.

Çocuklarda İdeal Kolesterol Değerleri Kaçtır?

Çocuklarda kolesterol değeri olarak total kolesterole ve LDL kolesterole bakılır. Kabul edilen ideal kolesterol total için 170 mg/dl ve LDL için 110 mg/dl’dir. Total kolesterol için sınır 170 ve 199 mg/dl arasıdır. LDL kolesterol için ise sınır 110 ve 129 mg/dl arasıdır. Total kolesterol için 200 mg/dl’den fazlası yüksek kabul edilir. LDL kolesterol için ise 130 mg/dl’den fazlası yüksek kabul edilir.

Çocuklarda İdeal Kolesterol Değerleri
Çocuklarda İdeal Kolesterol Değerleri

Kolesterolün Görülme Nedenleri

Kolesterolün görülme nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Doymuş ve trans yağlı besinlerin tüketilmesi kolesterolü arttırır.
  • Anne ve babanın kolesterol seviyesinin yüksek olması durumunda çocuk da kolesterol riski taşır.
  • Vücut ağırlığının fazla olması durumunda kolesterol yükselir. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığı açısından da risk oluşturur.
  • Düzenli fiziksel aktivite yapmayan kişilerde kolesterol problemi görülür.

İlgili Konular;