2011 yılından bu yana her 17 Kasım 2018 , Dünya Prematüre Günü olarak kutlanıyor. Dünya’da her yıl ortalama 15 milyon bebek doğuyor. Bu bebeklerinin yaklaşık %10’u prematüre olarak doğuyor.

Türkiye’de prematüre bebek sayısı 150 bin üzerinde. 1 kilogram altında doğan bebeklerin tanımlanması için prematüre kelimesi kullanılıyor.

Dünya Prematüre Günü 17 Kasım 2018 | 1

Prematüre Bebekler

Prematüre doğan bebeklerde; beyin, karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, bağırsaklar gibi hayati öneme sahip organ ve sistemlerde fonksiyon ya da gelişim bozuklukları oluşuyor.

Doğumun hemen ardından bebek, aldığı ilk solukla anne karnından farklı bir sisteme uyum sağlamak zorunda oluyor. Tabi bu sırada organ ve sistemleri oluşup gelişmediği için pek sorun oluşabiliyor.

Prematüre bebeklerin doğum haftalarına göre, fonksiyon ve sistemlerinde bozukluklar oluşmaktadır. Genellikle yenidoğan yoğum bakım ünitesinde olurlar. Doğum bu tür olanaklara sahip hastanelerde yapılır.

Dünya Prematüre Günü 17 Kasım 2018 | 2

Prematürenin Nedenleri

Prematüre doğumlar, uzun ve zorlu bir süreç gerektirir. Hayata tutunan bebekler için 17 Kasım günleri her yıl Prematüre Günü olarak kutlanıyor. Prematüre doğumların sebebi hakkında henüz net bilgiler bulunmamaktadır.

Akciğerlerin gelişimi tam olarak sağlanmadığı için genellikle solunum sorunları ve solunum sistemi bozuklukları görülür. Beyni, bağırsakları ve diğer organları gelişmediğinden, bağışıklık sistemleri gelişmemiştir ve hastalık riskindedirler.

Hastane koşullarında ve steril şekilde bakımları yapılan prematüre bebekler, anne sütü almak için beklemektedirler. Prematüre bebekler için anne sütü çok önemlidir. Gelişimleri ve bağışıklık sistemleri için özenle emzirilmelidirler. Enfeksiyon riskinden dolayı ancak doktorun belirlediği sürelerde anne sütü verilebilir.

Hayata tutunan bebeklerin temizlik ve bakımları oldukça önemli olup, hijyenik koşullar sağlanması gereklidir. Dünyada milyonlarca prematüre doğan ve her sağlıklı insan gibi hayatına devam eden insanlar vardır. Hem onlar hem de anne ve babaları için Dünya Prematüre Günü, 17 Kasım’da kutlanıyor.

Premature Bebekler ve Paylaşımlarınız Tıklayın !

Prematüre Annelerinin Doğum Hikayeleri Tıklayın !