Emzik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler..! Bebeklere meme emerken yaşadıkları hissin aynısını yaşatıp güven veren emzikler, meme bırakma aşamasında veya uyku öncesinde en sık başvurulan aparatlardır. Emziğin diş ve damak yapısını bozacağına dair yaygın bir inanış olduğu doğrudur. Ancak bunu engellemek için emzik seçimi ve kullanımında dikkat ederek önlem alabilir, aklınızda hiçbir kuşku oluşmamasını sağlayarak bebeğinize emzik verebilirsiniz.

Emzik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Emzik seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri, emziğin formu ve yapımında kullanılan materyaller. Anne memesini andıran damaksız emzikler, bebeklerin en sevdikleri emzikler olsa da uzun süreli kullanımlarda damakta problemlere yol açabilirler. Bu tür emziklerin 1 yaşına kadar kullanılmasının ardından yassı uçlu emziklere geçilmesi önerilir. Ayrıca emziğin taban kısmına da dikkat etmekte fayda var. Plastik olan bu kısmın burun deliklerini kapatmayacak şekilde olması ve yutmayı engelleyecek büyüklükte olması önemlidir.

 

Farklı malzemelerle üretilen emziklerde, dayanıklılık için kauçuk modelleri tercih edebilirsiniz. Silikon emzikler ise diş darbelerine karşı dayanıklı olmadıklarından diş çıkarmamış bebekler için idealdir. Ayrıca bebekler için üretilen emziklerin elbette ki kanserojen ve alerjen madde içermemesi gerekir. Bu nedenle bilinen markalara ait sertifikalı ürünleri tercih etmek en doğrusu.

Emzik Kullanımında Hijyen

Emzik kullanımında hijyen için çocuk sağlığına dikkat etmek ve buna göre önlemler almak gerekir. Öncelikle emziğin temizliği konusunda, yapıldığı materyale göre hareket etmek gerekir. Silikon emzikler sıcak su ile temizlenebilirken kauçuk temizleyicilerin soğuk su ile dezenfekte edilmesi önerilir. Yere düşen emziklerin hemen temizlenmesi gerekirken bu durumlar için yedek emzik bulundurmanızda da fayda var. Tabii yere düşme riskini en aza indirmek için bebeğin giyeceklerine monte edilecek bir emzik askısı da kullanışlı olabilir. Ayrıca yıpranmış emziklerin hemen atılması da önemli bir hijyen kuralıdır.

Emzik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzik Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Bilinçli Emzik Kullanımı

Gece, uyku öncesi emziğin en çok kullanılacağı zamanlardır. Ancak bebeğiniz uykuya daldıktan hemen sonra emziği ağzından çıkarmak, emziği her ağzından düştüğünde bebeğin uyanmasını önleyecektir. Bu yüzden en başında önlem almak yararlı olabilir.

Emzik kullanımında yapılan büyük hatalardan biri de emziği bal, reçel gibi şekerli yiyeceklerle tatlandırmaktır. Bu durum ilerleyen zamanlarda çürüklere yol açabildiği gibi emziği bırakmayı da zorlaştırır. Ayrıca bebeği tatlı ile olabildiğince geç tanıştırmak da en doğrusudur.

Emziği Bırakırken

Bebek gelişiminde en zorlayıcı dönemlerden biri de emzik bırakma zamanıdır. Bunun için birkaç caydırıcı yöntemden faydalanabilirsiniz.

Emzik emmenin artık bebeklere özgü bir davranış olduğunu ve emziği bırakarak onun bebeklikten çocukluğa geçeceğini belirtebilirsiniz. Ancak bu tavrı çevredeki diğer çocuklarla kıyaslayarak değil, yeni bir deneyim gibi ifade etmek önemlidir. Hatta çocuğunuza emziğini çöpe attırıp bu anda bir kutlama da yapabilirsiniz.

Bebeklerin stres anlarında emziğe sığınmaları, bu dönemde yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Burada emziğe dönmek, şimdiye kadar yaptığınız tüm uğraşların boşa gitmesi demektir. Bunun yerine çocuğunuz bu durumu emziksiz atlattığı için onu ödüllendirmek daha etkili bir davranıştır.

kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne