Bebeklerde ağrıya ve huysuzluğa neden olan en önemli etmen gaz sorunudur. Bebeğe gaz yapan yiyecekler ve içecekler makalemiz bebeğinde kolik olan annelere yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Bebeklerde kolik olması normal biri durumdur. Fakat sık sık gaz çıkarmakta, yediklerimizi sindirmekte problem yaşamamız normal değildir. Gaz neden olur? Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi gaz, sindirilmemiş yiyeceklerden üretilir, kokusunu ise bağırsaktaki bazı bakteriler verir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz tam gelişmemiş olduğundan yiyecekleri hazmetmekte, gaz çıkarmakta sorun yaşarlar. Kolik olarak da bilinen bebeklerde gaz sorunu doğumdan, bebek 5-6 aylık olana kadar sürebilir.

Bebeklerde gaz neden olur?
-Sindirim, bağırsak sisteminin henüz tam gelişmemiş olması
-Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine karşı alerji meydana gelmesi
-Annenin stres, depresyon gibi durumda bebeğini emzirmesi, bebekte süte karşı duyarlılık yapabilir.
-Hazır mamaların bebekte şişkinliğe yol açması
-Anne sütü alırken bebeğin hava yutması
ve son olarak gaz yapan yiyeceklerdir. Yediğiniz şeyler süt yoluyla bebeğinize geçer, siz gaz yapan besinler tükettiğinizde, bebeğinizde gaz meydana gelir yahut ek gıdaya geçmiş bebekler gaza neden olan yiyecekler yediğinde bebekte gaz sorunu ortaya çıkar.

Baklagiller
Kuru fasulye, nohut gibi gıdalar büyüklerde ve bebeklerde gaza neden olur.
Emziren bir anneyseniz bu yiyeceklere sınır getirmelisiniz.bebege_gaz_yapan_yiyecekler (1)

Meyve
Bebeğiniz, mandalina, limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerdeki asidi sindirmekte zorlanabilir. Narenciye yemeniz ve bebeğinizdeki gaz artışı arasında bir bağ olduğunu farkettiğinizde bu yiyeceklere bir süre ara verip C vitamini ihtiyacınızı bu meyvelere eşdeğer başka meyvelerden karşılayın.
Domates, erik, kayısı, kuru üzüm, şeftali, armut,kereviz, çilek gaz yapabilen meyve ve sebzelerdendir. Gazlı bebeklere direk vermek veya emziren annenin bunları tüketmesi bebekte kolik sorununu tetikleyebilir.

Emziren Annelerde Gaz Yapan Yiyecekler Listesi Tıklayınız

Sebzeler
Turpgiller diğer sebzelerden daha fazla gaza neden olur.
Turpgillerden bazıları şunlardır; brokoli, havuç, turp, hardal, lahana, karnabahar, çin lahanası…bebege_gaz_yapan_yiyecekler (3)

İşlenmiş Gıdalar
Fast food yiyecekler, markette satılan paketlenmiş ürünlerde gazı tetikleyen gıdalardandır.

Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt, tereyağı ve dondurma da gaza yol açabilir.
Özellikle inek sütü doktora danışmadan bebeğe direk verilmemelidir.

Diğer Yiyecekler
Soda, çikolata, kahve, çay gibi kafeinli yiyecekler, kuruyemişler, patates, tahıllı ekmek gibi nişastalı gıdalar. Sarımsak, soğan, biber ve baharatlı besinlerde de gaza neden olabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.