Kaç Haftalık Hamileyim?

Kadınların çoğu doktor kontrollerinde net bir bilgiye sahip olsalar da, yine de bebeklerinin olacağı düşüncesiyle merakla bu haftaları bilmek isterler. Genellikle geciken adet kanamalarıyla bu kanıya varılır. Aklı ilk olarak hamilelik düşüncesi sarar. Evet, genelde bu belirtiyle yola çıkabilirsiniz. Ama gecikme sebebiniz başka etkenlerden dolayı da olabilir. Doğru bir bilgi için doktor kontrolü yaptırmanız gerekir. Ama hamileliğiniz kesinleşmiş ve siz kaç haftalık gebe olduğunuzu bilmek istiyorsanız, gebelik haftası hesaplaması yaparak öğrenebilirsiniz. Eğer kendiniz hafta hafta bu süreci takip etmek isterseniz, bu hafta hesaplarını yapabilirsiniz. Ama bu hafta hesaplamaları biraz karışıklık yaratabilir.

Gebeliğiniz toplamda 40 haftalık bir süreyi kapsar. Ay olarak hesaplanması yanlış bilgi sağlayacaktır. Kısaca açıklayacak olursak; gebeliğinizin 1 ayı tam olarak 4 haftaya tekâmül etmemektedir. Gebeliğinizin oluşumu yaklaşık olarak 4 hafta 3 günlük sürenin sonunda belli olur. Bu yüzden hesaplama yaparken ay olarak değil hafta olarak hesaplayarak gerçek gebelik haftanızı ve doğum tarihinizi öğrenebilirsiniz. Gebeliğiniz 40 haftalık bir evredir. Bu konuda kafanız biraz karışabilir. Bu yüzden doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar, size gebelik tarihinizi hesaplamanızda yardımcı olacaktır.

  • 4 ve 5 haftalık gebelikler 1 aylık süreci kapsar.
  • ve 9. Haftanın bitimi 2 aylık süreci kapsar.
  • ve 13. hafta bittiğinde 3 ayı doldurmuş sayılırsınız.
  • ve 17. haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir.
  • ve 21. haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir.
  • ve 25. haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
  • ve 29. haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir.
  • ve 33. haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir.
  • hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir.
  • haftanın bitişiyle; 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmış olur. Bu da gebeliğinizin 40. Haftası demek oluyor.

Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Bir kadının gebelik süreci 40 haftadan oluşur. Hesabınızı yaparken ay olarak değil hafta olarak öğrenebilirsiniz. Yani gebelik süreci haftalara göre yapılarak hesaplanabilir. Doğumların geneli 38. Ve 40. Haftalar arasında gerçekleşir. Bazı kadınlar daha erken doğum yapabildiği gibi daha geçte olabiliyor.

Gebelik hesabınızı yaparken, son âdetinizin başladığı ilk güne göre hafta hesabı yapabilirsiniz. Bu hesaplamalar adet gününüzü temel alarak yapılır. Bu yüzden âdetinizin gecikmiş olması veya yanlış tarih belirlemiş olmanız, size doğru bilgi vermeyebilir. Kesin bir bilgi için doktor kontrolü yaptırmanız gerekir.

Gebelik Haftası Hesaplama

Söylediğimiz gibi gebelik süresi tam olarak 40 haftayı kapsamaktadır. Hamile olan kadının son adet tarihinin ilk gününde itibaren gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu tarihten sonra geçen 7 günün sonunda tam bir haftalık hamile olmuş oluyorsunuz. Bir kadının hamile olup olmadığını anlamak için âdetinin gecikmesini beklediğini düşünürsek, âdetinin geciktiği o hafta 5. Gebelik haftası olmaktadır. Çünkü düzenli bir adet gören kadın 4 hafta da bir yani 28 günde bir adet görmektedir. Hamile kadınların doğum tarihi, tam olarak 40 hafta sonra hangi güne ve aya denk geliyorsa o günlerde doğum yapacağını öğrenebilir.

Örnek bir gebelik haftası hesaplamasıyla daha iyi anlayabilirsiniz:

Son adet tarihi 15 Temmuz 2015 olan bir kadının 40 haftalık hamilelik dönemini ele alırsak, tahmini doğum tarihi 20 Nisan 2016 tarihinde gerçekleşmesi beklenir. Genel olarak yapılan bu hesaplama sezaryen veya erken doğum ihtimalini kapsamamaktadır. Bu gibi durumalar söz konusu olunca da gebelik haftası hesaplamaları doğru sonuç vermemektedir.

Kaynak: http://jinekoloji.com/hamilelik-haftasi-nasil-hesaplanir