Çocukların yalan söylemelerinin birçok farklı sebebi olabilir. Sonucunda ne olacağını bilmedikleri bir tepki, korktukları bir olay, anne babadan ya da çevreden örnek alınan bir davranış, çocukları yalan söylemeye itebilir. Aynı zamanda çocukların hayal ve gerçeği zaman zaman birbirinden ayırt edememeleri ve kolaya kaçmak istemeleri de yalan söylemelerinin sebebi olabilir.

Yalan mı, Masal mı?

Öncelikle bir çocuğun ebeveynlerine ya da dışarıya anlattıklarının yalan mı yoksa bir masal mı olduğu tespit edilmeli. Hayal dünyaları çok geniş olan çocuklar, duyanları şaşkına döndürecek hikayeler üretebilirler. Yaratıcılığının en yoğun olduğu zamanları yaşayan çocuk, uydurduğu hikâyelerin gerçekliğine çoğu zaman kendi de inanır. İnandığı bu hikâyelere, anlattıkları kişilerin de inanması için hiçbir detaydan kaçınmayacak çocuğun bu davranışı, şiddetle ya da öfkeyle karşılanmamalıdır. Bu hareket çocuğun yaratıcılığını engelleyecektir. Bu sebeple anne-babaların ilk olarak dikkat etmesi gereken şey, çocuğun söylediklerinin yalan mı yoksa hayal üretimi mi olduğunu tespit etmektir.

Anne Babalar Ne Yapmalı?

Çocuğun yalan söylediğini tespit ettikten sonra anne-babaların üzerine düşen bazı görevler bulunuyor. Öncelikle çocuk yalanı kimlere söylüyor ve ne sıklıkla söylüyor bunu anlamalısınız. Eğer çocuğunuz size yalan söylüyorsa sizden korkuyor olabilir ve bunun altında sizin yanlış bir tavrınız yatıyor olabilir. Yalan söylediğini anladığınızda, çocuğa nasihat vermeden önce onu dinlemeli, anladığınızı belirtmeli, bu tavrının sonuçlarını tahmin edemediğini söyleyip doğurabileceği sonuçlardan bahsetmelisiniz. Son alarak da bu davranışı tekrarlamayacağı konusunda ona olan güveninizi hissettirmelisiniz.

Yol Göstermek

Çocuklara doğruyu söyleme konusunda yol göstermede en önemli görev yine anne-babalara düşüyor. Ufak çocuklara teatral ya da oyun oynarcasına, masal anlatırcasına bunu aşılamaya çaba gösterilebilir Çocuğa olan sevgi ve güven ona her fırsatta hissettirildiği sürece çocuk, ebeveynleriyle daha açık ve net konuşacaktır. Aynı zamanda aile içinde asla yalan söylenmemesi, çocukların o yaşlarda hayranı oldukları anne-babalarının yolundan gitmelerine katkı sağlayacaktır.

Doktora Danışmak

Eğer çocuğunuz sizinle konuştuktan sonra da yalan söylemeye devam ediyorsa bir uzmana danışmakta fayda var. 11 yaşın üzerindeki çocuklar artık yaptıkları ve söyledikleri şeylerin sonucunun iyi ya da kötü olacağını kendi başlarına analiz edebilirler. Eğer çocuk, sadece anne babasına değil etrafındaki herkese sebepsiz yere yalan söylüyorsa bir uzman desteği almaktan asla kaçınmamalısınız. Bu tür yalanlar, patolojik yalanlar olarak da adlandırılır ve konunun bir uzman tarafından daha derin ele alınması gerekmektedir.

 

Kaynak: blog.gittigidiyor.com