Cinsel sağlık ve doğurganlık için her vitamin ve mineralin önemi büyüktür. Fındık ise barındırdığı vitamin ve mineraller ile cinsel problemlere ilaç gibi gelir

Yeterli ve dengeli beslenme, çok çeşitli bitki karmaları ve sağlıklı yaşam tarzı ile cinselliğiniz sağlıklı bir hale gelecektir. Eğer doğru beslenme alışkınlıkları sizin yaşam tarzınızı oluşturuyor ise doğurganlığınız ve cinsel yaşamınız açısından sağlıklısınızdır.

B VİTAMİNİ: B grubu vitaminlerin vücutta birçok etkinliği vardır. Bu vitaminler enerji üretimi, büyüme ve cinsiyet hormonları için gereklidir. B vitaminindeki Tiamin vücuttaki hücrelerin ürettiği enerji miktarını arttırır. Enerji miktarınız yetersiz olduğu takdirde cinsel sağlığınızda sorunlar çıkacaktır. En zengin kaynakları bitkilerin tohumlarıdır. B vitaminleri içinde önemli bir diğer unsur da niasindir. En zengin niasin kaynakları hayvansal kaynaklı yiyecekler (tavuk, balık, et gibi), bulgur ve kuru baklagillerdir.

E VİTAMİNİ: Kalp hastalığı riskini azaltan E vitamini adet kramplarıyla PMS sancılarını azaltır. E vitamini eksikliğinde cinsel organlarda gelişme geriliği görülür. Aynı zamanda E vitamini vajina kuruluğunu önlemede etkilidir. Erkekler de ise prostat kanserini önlemede önemli etkisi vardır. Güzel ve genç görünmenizi sağlar. Bu kadar önemli etkileri olan E vitamini besinlerin işlenmesi sırasında bir miktar kaybolur. Bitkisel yağlar, yumurta, kuruyemişler, marul, soya fasulyesi, deniz ürünleri ve sakatatlar iyi kaynaklarıdır. Yeterli alım için zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin. Günde 2-3 fındık, ceviz yiyin.

KAFEİN: Kafein birçok bitkinin yaprağında, tohumunda ve meyvesinde doğal olarak bulunur. Çay, kahve ve çikolata en iyi bilinen kaynaklarıdır. Kafein vücutta birikmez idrarla atılır. Bir yetişkin için alınması gereken günlük miktar 300 miligramdır. İçilen bir fincan kahve cinsel gücü olumlu yönde etkileyebilir ancak bu kişisel farklılıklar gösterebilir. Ancak kahve ve diğer kafeinli ürünlerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.

C VİTAMİNİ: C vitamini deri ve cilt sağlığı için çok önemli bir vitamindir. Antioksidan olan C vitamini serbest radikal dediğimiz zararlı maddelerden vücudu korur. Cinsel aktivite üzerinde ve doğurganlıkta yardımcıdır, cinsel sağlığı korur. C vitamini her öğünde besinlerle alınmalıdır bunun için sebze tüketimi her yemeğe eşli etmeli, taze limon suları kullanılmalıdır. En iyi kaynakları turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, böğürtlengiller ve kividir.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN…
Su içmeyi asla unutmayın ve 10-12 bardak su için.
İşlenmiş ve katkı maddeli besinleri tüketirken dikkatli olun.
Yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin.
Bolca meyve tüketin ve kabuklu yenilebileceklerin kabuklarını soymayın.
Zeytin yağ ve kuruyemişleri mutlaka tüketin ama miktarını iyi ayarlayın.
Sigara ve alkolden uzak durun.
Egzersiz yaparak yaşam kalitenizi artırın.
Mutluluğun içinizde olduğunu unutmayın ve strese karşı savaş açın.
Günde 2-3 fincan mutlaka bitki çayı için.
Güne kafeinli bir içecekle (kahve gibi) başlayabilirsiniz ama güne kafeinle son vermeyin.
Kahvaltıyı mutlaka yapın ve akşam öğünlerinizi hafif geçirin.

Taylan Kümeli