Türkiye’de bir yıl içinde 8 bin kişinin tüp mide küçültme ameliyatı olduğunu aktaran uzmanlar, herkesin bu ameliyatı olamayacağını söyledi.

‘Mide küçültme ameliyatıyla bir yılda 50 kilo verdi’, ‘Mide ameliyatından sonra hayatını kaybetti’ gibi haberlerin hızla artış göstermesi uzmanları harekete geçirdi. Uzmanlar, bu ameliyatın risklerinin yeterince anlatılmadığını belirtti. 2014’te 8 bin kişinin tüp mide ameliyatı olduğunu söyleyen Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Taşkın, zayıflamak isteyen herkesin ameliyat olamayacağını belirtti. Prof. Dr. Taşkın, özellikle özel ameliyat merkezlerin denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Mide Küçültme Ameliyatı Hakkında Herşey için tıklayınız!


“ÖNÜNE GELEN HASTAYI AMELİYAT ETMİYORLAR”

Türkiye genelinde 300 cerrahın, şişmanlık ya da metabolik hastalıkların ameliyatlarını yaptığını aktaran Taşkın, şunları söyledi:

Toplam 30 büyük sağlık merkezi bu ameliyatlarla uğraşıyor. Bu büyük merkezler ameliyatlarla ilgili organize olmuş yerler. İçinde psikiyatristi, dahiliyecisi, kalp damar cerrahı olan yerler. Önüne gelen hastayı ameliyat etmiyorlar. Bir sağlık kurulundan geçirilerek ameliyatlar yapılıyor. Devletin para vermediği, yani kendi parasıyla gelip ameliyat olan hastaları denetlemek de zor.

mide küçültme ameliyatı

mide küçültme ameliyatı

50’DEN FAZLA YÖNTEM
Fazla kilosundan kurtulmak isteyen herkesin ameliyat olamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, şöyle devam etti:
Tüp mide ameliyatı bir yöntem ama, bununla ilgili 50’den fazla yöntem var. Sadece tüp mide ameliyatı yapılacak diye bir kural yok. Ameliyatın şekline bilimsel kurullar karar verir. Tek çare ameliyat değildir ve herkes ameliyat olamaz. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlar ameliyat edilir. Bunun dışındakilerin diyetisyene, dahiliyeciye gitmeleri önerilir.