Kilo verme ameliyatı bazı insanlar için hayata yeniden dönüş demektir. Mide küçültme ameliyatı(zayıflama ameliyatı) aşırı kilolu kişiler için yapılan cerrahi bir işlemdir..Cerrahi seçenek obezite tedavisinde en son seçenektir, dolayısıyla muhakkak diyet, egzersiz, diğer tıbbi yaklaşımlar denendikten ve başarılı olunmadığı kesin olarak belli olduktan sonra düşünülmelidir.
Cerrahi tedavideki en önemli aday hasta kriterleri öncelikle kişinin en az üç yıldır devam eden obezite şikayetinin bulunması, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 kg/m2’nin üzerinde olması veya 35-40 kg/m2 arasında olup eşlik eden hastalıkarın bulunması (hipertansiyon, tip2 diyabet, uyku apne send., artrit, vd.), kronik alkol ve ilaç bağımlılığının bulunmaması ve kişinin kabul edilebilir ameliyat riski sınırları içinde olması sayılabilir. Cerrahi tedavi için genel yaş sınırı 18-65 olarak kabul edilse de bazı seçilmiş vakalarda bu yaş sınırı 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olarak da alınabilir. Bu noktada en önemli kriterlerden biri kabul edilebilir anestezi riski ve ameliyat sonrası hasta uyumunun gösterilebilecek durumda olmasıdır.Ameliyatta küçük bir mide hacmi oluşturulmakta, bununla birlikte küçük olan mide daha sonra ince bağırsak ile bağlantı yapılarak gelen besinlerin büyük mideyi bypass ederek ince bağırsağa geçmesiyle çalışmaktadır. Küçük mideleri yüzünden hastalar hem daha az besin almaktadırlar, ayrıca aldıkları gıdalardan da bağırsaklardaki emilim bozulduğu için daha az kalori almaktadırlar. Daha az yemek ve daha az emilim olması kişilerde kilo kaybına neden olmaktadır.Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı günümüzde laparoskopik ve robotik yöntemler kullanılarak uygulanmaktadır. Bu yöntemde karın içerisine CO2 gazı verilerek şişirilmekte ve sonrasında 4-5 ayrı noktadan 1cm’lik küçük kesilerden özel aletler ile giriş yapılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem ile vücutta kesi izi oldukça küçük, ameliyat sonrası ağrı çok az ve hastaların iyileşme süreleri daha hızlı olmaktadır.Mide küçültme (tüp mide) ameliyatında midenin yaklaşık %80-85’i dikey olarak çıkartılarak 150-200 ml arasındaki hacime sahip bir mide tüpü oluşturulur. Uygulamada kilo kaybını sağlayan iki etken bulunmaktadır: Birincisi mide hacminin küçültülmesine bağlı kilo kaybıdır. İkincisi ise endokrin etki olarak tanımladığımız; çıkartılan mide bölümünden salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan ghrelin hormon seviyesinde düşme sonucu tokluk hissi oluşumudur.Tüp mide uygulanan hastaların, 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %65-75’ni kaybetmeleri mümkündür.
Fakat bu ameliyat herkes için uygun değildir. Mide küçültme ameliyatını düşünüyorsanız, doktorunuzla ameliyatın artıları, eksileri ve sizin için uygun olup olmadığı hakkında konuşun ve birlikte karar verin.
Kilo Verme Ameliyatının Faydaları
Zayıflama ameliyatı kısa sürede kilo vermenize yardımcı olabilir.
Sağlığınızda genel anlamda bir düzelme görülür.
Obeziteyle ilgili olan
Damar tıkanıklığı
Uyku Apnesi
Yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınızdan yavaş yavaş kurtulmaya başlarsınız,
yaşam kaliteniz yükselir, hatta bazı çalışmalar bu ameliyatı olan şişman kişilerin olmayanlardan daha uzun yaşadığını gösteriyor.

Kilo Verme Ameliyatının Olası Riskleri
Mide küçültme ameliyatı bazı riskleride beraberinde getirir.
Ameliyat olan kişilerin %10’unda çeşitli komplikasyonlar görülür.
Olası sorunlar;
Bulantı, kusma, ishal
Yara enfeksiyonları
karın fıtıklar

Ciddi komplikasyonlar da olabilir. Bu durum ameliyat olan kişilerin % 3’ünde görülür.
Hayati tehlikeye yol açabilen o durumlar şunlardır
Akciğerlerde kan pıhtısı (pulmoner emboli)
Bağırsak bağlantılarında kaçak oluşumu
Ülserler Kanama
kalp krizi

Bu risk 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazladır.
Zayıflama ameliyatı konusunda deneyimli ellerde, risk oranı azalır.
Ameliyat iyi geçse de ameliyat sonrası bazı problemler ortaya çıkabilir
Safra taşı oluşumu
Besinlerin kötü emilimi sonucu oluşan vitamin eksikliği veya yetersiz beslenme
Ciltte sarkmalar